26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinVarza murată perfectă

Varza murată perfectă

Este perioada perfectă în care se pune varza la murat. Însă, pentru ca aceasta să fie bună, să reziste cât mai mult timp, ai nevoie să ții cont de câteva trucuri importante.

Ingredientele necesare pentru varza murată

În primul rând, ai nevoie de varză albă, care este cea mai potrivită pentru murat. Aceasta are are un conținut ridicat de zaharuri, care sunt fermentate de bacteriile lactice. Apoi sarea, care este esențială pentru procesul de fermentare. Ea creează un mediu sărat care inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Se recomandă să folosiți sare grunjoasă, neiodată. Urmează apa, care este folosită pentru prepararea saramurii. Se recomandă să folosiți apă rece, pentru a preveni fermentarea prea rapidă, scrie temananc.ro.

Ca și condimente, puteți folosi hrean, măr, gutuie, piper boabe, cmbru, mărar uscat. Boabe de porumb uscat. Nu este obligatoriu să le adăugați, însă acestea pot ajuta la conservarea verzei. Însă, în același timp, nu trebuie să le adăugați pe toate, ci doar o parte din ele.

Cum se pregătește varza

Procesul de murare a verzei începe prin îndepărtarea frunzelor exterioare ale acesteia, care pot fi deteriorate sau murdare. După ce ai făcut asta, spală varza sub jet de apă rece pentru a îndepărta orice urmă de murdărie sau insecte.

Realitatea e că nu există o singură „metodă corectă” de a face asta. Alegerea depinde în mare măsură de preferințele tale și de cum vrei să arate și să se simtă varza murată în final. De cele mai multe ori, varza se baga la murat întreagă, însă există posibilitatea să bagi la murat și jumătăți de varză, dacă vrei să economisești spațiu în recipient.

Cum se pune varza la murat

Începe cu pregătirea butoiului. Pe fundul acestuia, așază boabele de porumb de pe știuleți pe care le-ai spălat bine înainte. Acest pas ajută la îmbogățirea aromei și la limpezimea lichidului. Adaugă și felii de gutui pentru un plus de aromă, alături de o parte din legăturile de mărar. Acestea toate vor contribui la un gust complex și delicios.

Apoi, începe să așezi varza în butoi. Dacă ai mai multe tipuri sau dimensiuni de varză, sau dacă ai tăiat-o în diferite forme, asta e momentul să le așezi în butoi. Între straturile de varză, adaugă și puțin mărar pentru aromă extra. Continuă să așezi varza și mărarul până umpli butoiul.

Acum, e timpul pentru saramură. Amestecă 1 lingură de sare (nu chiar cu vârf) la fiecare litru de apă. Verifică proporția asta în funcție de cât de mare e butoiul tău și de câtă varză ai. Toarnă saramura peste varza din butoi, asigurându-te că varza este complet acoperită. Acest pas e crucial pentru conservarea corectă a verzei.

După ce ai turnat saramura, pune bețe de mărar uscat deasupra. Acestea vor adăuga încă un strat de aromă. Pentru a te asigura că verzele rămân scufundate în saramură, plasează niște greutăți deasupra. Urmează etapa de conservare. Acoperă butoiul cu un capac pentru a proteja conținutul de impurități și lasă-l așa timp de 3 zile. Asta îi va da timp să înceapă procesul de fermentare.

Cât timp se ventilează (suflă) varza

După cele 3 zile, e timpul să începi să sufli (sau să ventilezi) varza. Poți face asta cu ajutorul unei țevi sau a unui furtun. Introdu țeava sau furtunul în butoi și suflă ușor, astfel încât să ajungi la straturile de jos. Acest pas ajută la eliminarea gazelor produse în timpul fermentării și la clarificarea lichidului.
Poți să sufli varza o dată la 2-3 zile, timp de aproximativ o lună sau până când varza s-a acrit suficient. Asta e o abordare mai relaxată, dar eficientă. Dacă îți dorești un lichid cât mai clar, ai opțiunea de a sufli varza în fiecare zi. Asta va ajuta la eliminarea mai rapidă a gazelor și la o clarificare mai eficientă a lichidului.

În cât timp se murează varza?

Durata procesului de murare a verzei poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi temperatura din încăpere și dimensiunea bucăților de varză. Dar ca un punct de plecare general, varza începe să se mureze după aproximativ o săptămână și poate fi considerată complet maturată după 4-6 săptămâni.

Varza murată poate fi păstrată în butoi timp de până la 6 luni într-un loc răcoros și întunecat, cu o temperatură de 0-8 grade Celsius.

Citește și: Tânăr de 24 de ani din Olt, mort în accident

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS