15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024

Cearta de Crăciun

Foarte puţine cupluri trec de Sărbătorile de iarnă fără ceartă, căci partenerii par să o ia razna din cauza stresului şi agitaţiei, însă există soluţii pentru a evita certurile inutile din această perioadă, iscate din motive neimportante

Zilele dinainte de Sărbători sunt o perioadă extrem de aglomerată, când cu toţii alergăm să rezolvăm probleme, să facem cumpărături şi ultimele pregătiri. Stresul se manifestă pe toate planurile vieţii şi parcă au loc mai multe „drame“ ca de obicei – fie la serviciu, fie în relaţiile cu prietenii, fie în evenimentele cotidiene, dar cel mai mult pare să afecteze relaţia cu partenerul, generând „tradiţionalele“ certuri de Crăciun. Redactorii site-ului shine.yahoo.com au apelat la ajutorul lui Vagdevi Meunier, un psiholog specializat în terapia de cuplu din Austin, pentru a afla cum pot evita partenerii să îşi strice dispoziţia festivă din cauza unor situaţii care încing de multe ori spiritele. Meunier este de părere că de foarte multe ori certurile izbucnesc din cauza faptului că partenerii pleacă la drum cu o atitudine negativistă, influenţaţi de ceea ce se petrece în jurul lor, şi se gândesc la ce rău va fi de Sărbători, trecând cu vederea elementele benefice – de exemplu, zilele de concediu, întâlnirea cu familia şi prietenii, distracţia şi voia bună. Dar există soluţii – iată-le pe cele propuse de psihologul american.

Sărbători cu familia celuilalt

Multe cupluri încep să se certe în momentul în care unul dintre parteneri propune petrecerea Sărbătorilor alături de membrii familiei sale. Deşi explică faptul că nu s-au mai văzut de mult şi îi e dor de părinţi şi fraţi, celălalt se bosumflă auzind o asemenea propunere şi în final planurile nu se materializează şi, mai mult, apare frustrarea. Soluţia pentru o dilemă de acest fel este împărţirea timpului şi cu partenerul, şi cu familia. Nu vă împiedică nimeni să vă vedeţi rudele, însă dacă vreţi linişte şi armonie în relaţie, nu planificaţi să petreceţi 24 de ore pe zi cu familia. Planificaţi activităţi şi cu familia, dar şi cu partenerul – mergeţi să beţi cafeaua împreună, stabiliţi să gătiţi ceva împreună – pentru a evita discuţii tensionate „în grup“, discuţii care de cele mai multe ori au ca punct final o criză de nervi şi o ceartă în toată regula, de faţă cu toată lumea.

Tradiţii şi spiritul Sărbătorilor

Un alt motiv de ceartă în cuplu apare în cazul în care unul dintre parteneri este pasionat de tradiţiile de Sărbători, în timp ce celuilalt nu-i pasă de aşa ceva şi parcă obiectivul său este acela de a strica atmosfera de sărbătoare. Cum se poate rezolva un astfel de conflict latent? Psihologul american vă sugerează să faceţi o listă cu aspectele asupra cărora cădeţi de acord că sunt reprezentative pentru Sărbătorile voastre. Spre exemplu, îi puteţi explica partenerului că ritualul împodobirii bradului de Crăciun vă aduce aminte de copilărie şi reprezintă o activitate care poate consolida relaţia în familie şi că acest moment reprezintă o apropiere specială pentru amândoi. Grinch-ul se va îmbuna, pentru că se va simţi apreciat şi îşi va da seama că respectaţi tradiţiile nu doar de dragul lor, ci şi de dragul binelui comun.

Cadourile

Cum multe probleme apar, în general, din cauza banilor, e posibil ca de Crăciun aceste probleme să se acutizeze, pentru că, vrând nevrând, Sărbătorile sunt sinonime cu „a dărui cadouri“. Iar discuţiile sunt şi mai intense dacă partenerii au concepţii diferite în ceea ce priveşte oferirea darurilor, adică dacă unul este mână largă şi îi place să cheltuiască mult pe cadouri, iar celălalt preferă să păstreze banii pentru alte nevoi. O soluţie este ca partenerii să facă împreună cumpărăturile, pentru ca balanţa să se echilibreze. Astfel, nici generosul nu va fi lăsat să cheltuiască o avere pe cadouri, dar nici zgârcitul nu va putea scăpa fără să cumpere daruri. Ideea este să aveţi o discuţie raţională pe tema bugetului pentru Sărbători şi să ajungeţi la un acord în privinţa valorii acestuia, în aşa fel încât şi Moş Crăciun să fie generos, dar să vă mai rămână bani şi pentru perioada de după Crăciun.

Muncă, muncă
şi iar muncă

Femeile au mereu un motiv în plus să se certe cu partenerii în preajma Sărbătorilor, pentru că simt că toată povara pregătirilor cade pe umerii lor. Şi în general au dreptate, pentru că doamnele şi domnişoarele sunt cele care fac curăţenie, gătesc, merg la cumpărături, aleg cadouri pentru cei dragi sau se ocupă de rezervările pentru vacanţă. Rezolvarea acestei probleme stă tot în mâinile lor, potrivit psihologului. Femeile ar trebui să ceară ajutor, atunci când au nevoie de el, pentru că s-ar putea ca partenerii lor să nu ştie exact cum să contribuie la pregătiri, dacă nu li se solicită, şi preferă să stea deoparte, pentru a nu încurca. Ideal este să discutaţi deschis despre împărţirea sarcinilor cu o săptămână-două înaintea Crăciunului, pentru a evita să vă treziţi în mijlocul nebuniei generale fără să ştie fiecare ce are de făcut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS