17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicături oftalmologice, posibil tratament pentru calviţie

Picături oftalmologice, posibil tratament pentru calviţie

Un medicament folosit în prezent pentru tratarea glaucomului ar putea fi utilizat în viitor pentru combaterea calviţiei şi alopeciei, se arată într-un articol publicat pe site-ul dailymail.co.uk. Picăturile Lumigan, căci despre ele este vorba, sunt prescrise ca tratament pentru glaucom, o boală generată de acumularea de lichid în exces la nivelul ochiului. S-a constatat însă că medicamentul are capacitatea de a stimula creşterea genelor, fapt care îi face pe oamenii de ştiinţă să fie optimişti în privinţa posibilităţii ca aceste picături să fie folosite şi pentru tratarea căderii părului.
Cercetări recente sugerează că ingredientul activ al picăturilor Lumigan, respectiv bimatoprost, ar putea avea efecte asemănătoare şi asupra scalpului. În prezent, se efectuează teste preliminare pentru a se stabili dacă bimatoprostul poate stopa procesul de cădere a părului, stimulând totodată regenerarea acestuia, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Dacă rezultatele acestor teste vor fi pozitive, medicamentul ar putea deveni polivalent, urmând să fie prescris şi în cazul tratamentului calviţiei.
„Se ştie deja sigur că substanţa numită bimatoprost stimulează creşterea genelor şi deja este utilizată în cazuri clinice în acest sens. Noi dorim să vedem dacă ingredientul are acelaşi efect şi asupra părului care creşte pe scalp, ţinând cont de faptul că există diferenţe semnificative între cele două tipuri de foliculi“, a explicat coordonatoarea studiului, Valerie Randall, profesor la Universitatea Bradford.
„Cercetările făcute până în acest moment au arătat că bimatoprostul chiar stimulează creşterea la nivelul foliculilor prezenţi pe scalp, prin urmare ar putea fi un punct de plecare în tratamentul afecţiunilor caracterizate prin căderea părului“, a mai spus Randall.

Rezultate promiţătoare

Medicamentul a fost testat pe ţesut obţinut de la donatori voluntari care au suferit intervenţii chirurgicale cosmetice. S-a constatat că, în doar nouă zile, foliculii trataţi cu bimatoprost au generat mai multe fire de păr decât mostrele netratate. Explicaţia specialiştilor care au realizat experimentul a fost aceea că s-a descoperit că foliculii de la nivelul scalpului prezintă receptori sensibili la bimatoprost identici cu cei existenţi la nivelul foliculilor genelor.
„Acest lucru înseamnă că atâta timp cât medicamentul este aplicat în aşa fel încât ajunge la foliculi, substanţa activă stimulează creşterea părului“, a precizat profesoara Randall.
Rezultatele fazei testelor clinice, care se desfăşoară în prezent în Statele Unite şi Germania, vor fi disponibile abia anul următor. În cadrul acestei etape, cercetătorii efectuează experimente în cazul a 220 de bărbaţi şi 172 de femei care prezintă diverse forme de cădere a părului. Subiecţii sunt supuşi unui tratament de şase luni fie cu soluţie cu bimatoprost, fie cu soluţie placebo, ideea fiind aceea de a stabili dacă ingredientul activ funcţionează cu adevărat. Medicii se declară însă optimişti, considerând că substanţa bimatoprost are şanse reale să devină un medicament eficient împotriva calviţiei.
„Având în vedere că medicamentul deja este aprobat pentru uz uman, în condiţii de siguranţă, aceasta pare a fi o descoperire promiţătoare, pe care, iată, am avut-o în tot acest timp în faţa ochilor“, a confirmat şi Gerald Weissmann, redactorul-şef al revistei de specialitate a Federaţiei Societăţilor Americane pentru Biologie Experimentală, publicaţie în care a apărut articolul referitor la efectele neaşteptate ale picăturilor Lumigan.

Efecte secundare
Potrivit studiilor efectuate, medicii au stabilit că picăturile Lumigan prezintă anumite efecte secundare atunci când medicamentul este folosit în tratamentul glaucomului. Aceste efecte sunt modificarea culorii ochilor şi pielii de la nivelul pleoapelor, modificări care e posibil să nu fie reversibile. Deocamdată, studiile nu au precizat dacă şi la nivelul scalpului apar aceleaşi efecte secundare, acest lucru rămâne să fie stabilit după finalizarea testelor clinice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS