22.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTendinţe în amenajarea grădinii

Tendinţe în amenajarea grădinii

Un studiu efectuat de Asociaţia scriitorilor horticultori din Statele Unite ale Americii a relevat faptul că majoritatea persoanelor chestionate preferau să se bucure de aspectul unei grădini şi nu să participe la realizarea acesteia.

De aceea, aproape toate tendinţele în arta grădinăritului sunt pornite pe ideea de muncă mai puţină şi relaxare mai multă. Pentru prima dată, grădinăritul nu se transformă într-o competiţie între vecini pentru cea mai frumoasă peluză sau cel mai reuşit strat de flori, conform site-ului www.incasa.ro. Se pare, concluzionează scriitorii, că grădinarii s-au maturizat ca grup şi devin din ce în ce mai încrezători în abilitatea lor de a face alegeri bune pentru grădina lor.
Florile de grădină pretenţioase, „temperamentale“, pierd teren în faţa plantelor frumoase şi uşor de întreţinut, cum sunt coleus şi hortensiile. Se pare că se caută plantele specifice locului, oamenii pierzându-şi interesul pentru cele importate, dificile.

Grădini mai mici sau grădinăritul în spaţii mici

Continuând pe linia „mai puţin efort“, grădinile devin mai personale şi intime. Ele depind mai puţin de designul clasic şi devin mai expresive, mai libere. Grădinarii folosesc tot spaţiul de care dispun, de la curte până la acoperişuri. De asemenea, ei profită de speciile pitice de plante perene, de pomii şi arbuştii care se găsesc în magazine.

Amenajarea grădinii cu plante de ghiveci

Această idee este foarte la modă. Cele mai des sunt folosite grupurile de ghivece, pentru a crea o masă de frunze sau flori sau pe post de bordură. În ghivece pot fi puse tot felul de plante, de la cele perene sau anuale, până la speciile pitice sau legume. Interesul pentru plantele anuale a crescut foarte mult de când a apărut această idee şi au fost aduse în prim-plan plante ca Bacopa, Calibrachoa, Surfinia.
Grădinile sunt văzute ca spaţii exterioare ale casei, dar şi ca locuri în care oamenii se pot distra. Acest lucru se vede în faptul că mulţi cumpără statui de grădină, bazine, pietre speciale, decoraţiuni deosebite, precum şi mobilier de grădină din ce în ce mai sofisticat, sisteme de iluminare etc.

Accent pe textura foliajului

Foliajul colorat şi textura acestuia continuă să ne fascineze. Coleus şi plantele cu modele ciudate pe frunze sunt foarte căutate. Sambucus Black Lace, Sedum „Black Jack“, Plectranthus hilliardiae Red, Tradescantia spathacea variegata, Hydrangea macrophylla „Lemon Daddy“, Athyrium Pewter Lace si Brunnera macrophylla sunt numai câteva specii interesante din acest punct de vedere.
Ierburile ornamentale se vând cel mai bine, mai ales Carex ciliatomarginata.
În sfârşit, conceptul de „element de bază al grădinii“ este luat în considerare. O plantă spectaculoasă sau un grup de plante cu această caracteristică se încadrează perfect ideii. Ca plante de mare interes putem numi Cimicifuga uriaşă, cu frunzele ei mari, Canna, cu florile ei de culori îndrăzneţe etc.

Plantele de interior şi fântânile

Plantele de interior îşi fac din nou simţită prezenţa atât în casele sau apartamentele noastre, dar şi în birouri, la locul de muncă. Orhideele, în special, sunt preferate pentru sediile firmelor, deoarece florile lor rezistă foarte mult timp şi nu necesită îngrijiri speciale. Alături de alte plante de apartament, precum pothos şi speciile de palmieri, mulţi grădinari îşi cresc iarna florile preferate în casă, la ferestre bine luminate.
Iazurile mari, care au nevoie de multă muncă pentru a fi îngrijite, au fost înlocuite de grădinile mici cu apă, amenajate în ghivece sau jumătăţi de butoaie. Dacă au şi o mică fântână arteziană, ele oferă sunetul şi „peisajul“ acvatic dorit fără prea mult efort.

Grădina de legume, o necesitate

Grădinile cu legume sunt esenţiale când vine vorba de alimente sănătoase, organice. Pentru cei cărora le-a plăcut dintotdeauna să cultive legume, mai ales pentru „recompensele“ pe care le aduce fiecare recoltă, faptul că hobby-ul lor este la modă nu face decât să crească numărul seminţelor de legume comercializate şi să dezvolte această parte a grădinăritului; companiile distribuitoare de seminţe se axează mai mult pe realizarea unor plante care să corespundă necesităţilor actuale: grădini mici, sezoane scurte şi valoare nutritivă cât mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU