25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Constelaţia Hamlet“, realizarea unui ideal

„Constelaţia Hamlet“, realizarea unui ideal

Festivalul Internaţional „Shakespeare“, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, dedicată în totalitate celui mai valoros text al literaturii dramatice universale, „Hamlet“, îşi va deschide porţile pe 23 aprilie, la Craiova. După cum însuşi directorul fondator al festivalului, Emil Boroghină, menţionează în interviul acordat GDS, manifestarea constituie o excepţie în peisajul teatral european şi chiar mondial.

Reporter: Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional Shakespeare se va deschide pe 23 aprilie, ziua naşterii, dar şi a morţii dramaturgului englez. Deschiderea porţilor manifestărilor la aceeaşi dată este o coincidenţă sau nu?
Emil Boroghină: Nu este vorba de o coincidenţă. Am dorit de fiecare dată ca Festivalul „Shakespeare“ să înceapă pe 23 aprilie, tocmai pentru că în această zi s-a născut William Shakespeare. De regulă, manifestarea are loc în ultima parte a lunii aprilie şi începutul lunii mai, urmărind să nu se suprapună cu sărbătorile de Paşte. În astfel de situaţii, decalăm puţin perioada de desfăşurare a festivalului. Ediţiile din 2010 şi 2012 vor începe, ambele, pe 23 aprilie.
Rep.: Ediţia 2010 se vrea o excepţie în peisajul teatral mondial, atât prin prezentarea diverselor variante ale lui „Hamlet“, cât şi prin tema de dezbatere. Cum aţi gândit în acest an festivalul?
E.B.: Ediţia din anul 2010 a Festivalului „Shakespeare“ nu numai că se vrea, dar cred că va şi reuşi să fie o excepţie în peisajul teatral european şi chiar mondial. Încă din anul 1997 gândeam să realizăm o ediţie dedicată în totalitate lui „Hamlet“, cel mai valoros text al literaturii dramatice universale, pe care, personal, îl aşez lângă cea mai importantă carte a umanităţii, Biblia.
Festivalul se doreşte a fi un eveniment cultural de o mare complexitate, în care prioritare vor fi spectacolele „Hamlet“ realizate de teatre şi companii de pe patru continente, puse în scenă de regizori dintre cei mai apreciaţi, o parte dintre ei laureaţi sau nominalizaţi ai Premiului „Europa“ pentru noua realitate teatrală.
La fel de importante sunt însă şi cele două manifestări ştiinţifice, Sesiunea de shakespeareologie „Hamlet la cumpăna mileniilor“ şi Seminarul de shakespeareologie şi traductologie – la care vor participa critici şi istorici de teatru, universitari, shakespeareologi de faimă mondială -, atelierele teatrale studenţeşti, concertele inspirate din creaţia shakespeariană, expoziţiile, editările şi lansările de carte, DVD-uri şi CD-uri etc.
Rep.: Teatrul Naţional din Craiova, organizator al festivalului, alături de Centrul de Proiecte Culturale ARCUB şi Fundaţia Shakespeare, nu a avut resurse financiare suficiente pentru producţia „Hamlet“, gândită a fi montată de Robert Wilson, cu actorul Sorin Leoveanu. Totuşi, acest creator perfecţionist va veni în Bănie. Ce va aduce în faţa publicului craiovean?
E.B.: Încă din anul 2008, Teatrul Naţional şi Festivalul Shakespeare şi-au înscris în program pentru ediţia din 2010 spectacolul „Hamlet – Un monolog“, ce urma să fie realizat de faimosul regizor american Robert Wilson, aşa cum am mai spus-o şi cu alte prilejuri, poate cea mai complexă şi completă personalitate a teatrului mondial în momentul de faţă. Robert Wilson a manifestat întreaga deschidere faţă de propunerea noastră. Proiectul era însă unul extrem de costisitor, pe care Teatrul Naţional, în condiţiile impusei austerităţi, nu îl putea realiza fără atragerea unor substanţiale fonduri din alte surse, dincolo de cele ale bugetului propriu.
Deşi s-au întreprins mai multe demersuri în acest sens, prelungita criză economică şi financiară şi lipsa resurselor i-au determinat pe cei cărora ne-am adresat să nu poată contribui în vreun fel la finanţarea acestui excepţional proiect, pe care am fost nevoiţi să-l amânăm.
Ştiind însă cât de mult am dorit să realizăm spectacolul şi cât de importantă este pentru noi, organizatorii, prezenţa sa la Craiova, Robert Wilson va face tot ce este posibil să fie prezent la Festivalul Internaţional „Shakespeare“, propunându-ne o întâlnire-spectacol cu Domnia sa, în care va interpreta fragmente din spectacolul pe care l-a realizat în Statele Unite în anul 1995, urmată de proiecţia înregistrării „Hamlet – Un monolog“, cu… Robert Wilson. Împlinirea visului meu, al nostru, de a-l vedea pe Sorin Leoveanu în acest spectacol purtând semnătura de neconfundat a lui Robert Wilson, a trebuit amânată, din cauza recesiunii.
Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră „Constelaţia Hamlet“?
E.B.: Realizarea unui ideal, la care am îndrăznit să gândesc în urmă cu peste 12 ani şi care acum este foarte aproape să-şi vadă împlinirea. Este finalul unei importante părţi a marelui proiect care este Festivalul Internaţional „Shakespare“, început în anul 2006 cu ediţia desfăşurată sub genericul „Spectacole shakespeareene în viziuni paralele“, continuat în 2008 cu „Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei şi ale lumii“ şi încheiat acum cu „Constelaţia Hamlet“.
Perioada de după „Constelaţia Hamlet – Shakespeare şi noua realitate teatrală“, reprezintă altă etapă.
Ediţia din anul 2012, desfăşurată sub genericul „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii“, cea din 2014, când se vor sărbători 450 de ani de la naşterea marelui dramaturg – „Shakespeare al tuturor“, şi cea din 2016, când se vor comemora 400 de ani de la moartea titanului de la Statford-upon-Avon şi când va avea loc cea de a X-a ediţie – „Shakespeare pentru eternitate“, sperăm să facă din Craiova un centru real al culturii mondiale.
Rep.: Care sunt sentimentele care vă încearcă la această nouă ediţie ?
E.B.: Dorinţa mea cea mai mare ar fi aceea ca, după încheierea acestei ediţii, să trăiesc un sentiment asemănător cu cel din anul 2000, când m-am retras de la conducerea Teatrului Naţional, acela al datoriei împlinite.

Interviu realizat de Mirela Marinescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS