17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCireşele aduc vara

Cireşele aduc vara

Sezonul cireşelor nu durează prea mult, însă popularitatea acestor fructe, care simbolizează sosirea verii, este considerabilă.

Cireşul sălbatic creştea în Asia Occidentală încă din Antichitate. El a fost adus în Europa de generalul roman Lucullus, iar în prezent există peste 200 de varietăţi de cireşi, însă doar zece sunt cultivaţi.
Cireşele au în compoziţie peste 70 la sută apă. Restul de 30 la sută reprezintă un complex de vitamine B (B1, B2, B6), foarte necesar pentru furnizarea energiei în organism, vitaminele C, E, P, PP, acid pantoteic, potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf, oligoelemente (zinc, cupru, mangan). Conţinutul ridicat de apă din cireşe ne permite să mâncăm cât de multe dorim, fără să ne îngrăşăm. Pe de altă parte, dacă vrem să ţinem o cură cu aceste fructe, e necesară o cantitate mare pentru a obţine rezultate. Consumând cel puţin o jumătate de kilogram de cireşe pe zi sau două kilograme pe săptămână, forţăm eliminarea toxinelor din corp. Astfel, ne vom simţi mai odihniţi, iar pielea noastră va deveni netedă şi mai catifelată. În locul fructelor proaspete, le putem consuma şi pe cele confiate. Sunt ideale pentru tarte, checuri, plăcinte, torturi şi cozonaci şi dau o pată de culoare celor mai variate cocteiluri şi îngheţate.
Sirop de cireşe
Ingrediente: un kg cireşe, un pahar de apă sau vin roşu, 150 g zahăr, un plic zahăr vanilat, un praf de sare.
Preparare: Se pune apa sau vinul să fiarbă cu zahărul, apoi sarea, zahărul vanilat, până începe să se lege puţin. Se adaugă cireşele şi se fierb la foc mic. Zeama lăsată de cireşe măreşte cantitatea siropului.

Budincă de cireşe
Ingrediente: 4 ouă, 100 g pesmet, 600 g cireşe, un vârf de cuţit de scorţişoară, 150 g zahăr, o lămâie, zahăr pudră, 20 g unt.
Preparare: Se freacă bine gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă coaja şi zeama de la o lămâie şi scorţişoara. După ce s-a frecat foarte bine, se adaugă pesmetul şi cireşele fără sâmburi, scurse de zeamă, apoi albuşurile bătute spumă. Se amestecă uşor, se pune compoziţia într-o formă unsă cu unt şi se introduce în cuptor la foc mic. Când este gata, se pudrează cu zahăr.

Salată de fructe
Ingrediente: 500 g fructe de sezon (cireşe, căpşune), vişine conservate, fructe din dulceaţă, mere, nuci, stafide; două-trei linguri zahăr, 100 ml sirop de zahăr (preparat din 100 ml apă fiartă cu două linguri de zahăr), o lămâie şi frişcă bătută.
Preparare: Fructele se spală, se curăţă, se taie dacă este cazul şi se pun într-un vas adânc. Se acoperă cu zahăr şi se lasă la rece două ore. Apoi se stoarce zeama de lămâie peste fructe, se adaugă siropul de zahăr sau miere de albine, se amestecă uşor şi se pune în cupe. Se acoperă cu frişcă (sau smântână proaspătă) şi se serveşte rece.

Îngheţată de cireşe amare
Ingrediente: 1 kg cireşe amare, 500 ml apă, 600 g zahăr.
Preparare: Cireşele amare se curăţă de sâmburi, apoi se pasează prin sită sau cu mixerul. Sucul rezultat se pune într-un vas de sticlă. Separat, se face sirop din zahăr şi apă şi se fierbe până se leagă ca pentru dulceaţă. Peste siropul clocotit, se toarnă zeama de cireşe, se lasă compoziţia să se răcească. Se pune îngheţata în cupe şi se dă la congelator.
Spumă de cireşe
Ingrediente: un kg de cireşe, 200 g zahăr, 6 albuşuri, 200 g zahăr pudră.
Preparare: Cireşele se spală, se scurg, se scot sâmburii, se presară cu zahăr şi se pun la frigider. Se bate albuşul spumă şi se adaugă treptat zahărul pudră, bătând mereu. Se adaugă şi cireşele, se amestecă şi se bat ca o spumă. Se pune în ceşti, se ornează şi se dă la frigider.

Cireşe murate
Ingrediente: 1 kg cireşe, 1l oţet, 500 g zahăr, mirodenii.
Se spală şi se usucă cireşele, cu tot cu codiţă. Se înţeapă cu o scobitoare fiecare fruct. Se toarnă într-un vas oţetul, zahărul, mirodeniile şi se lasă să fiarbă până se topeşte zahărul. Se lasă să se răcească şi se toarnă apoi cireşele. Se lasă la macerat 24 de ore. A doua zi se îndepărtează mirodeniile şi se strecoară cireşele. Se fierbe oţetul în care au stat zece minute, apoi se lasă la răcit.  Cireşele se pun în borcane şi se toarnă peste ele oţetul rece. Se păstrează într-un loc uscat şi răcoros. Cireşele murate se potrivesc cu carnea de porc, pui şi vânat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS