10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalȘmecherii cu subvențiile APIA: fermierii declară și terenul pe care nu-l au

Șmecherii cu subvențiile APIA: fermierii declară și terenul pe care nu-l au

Sute de fermieri doljeni și-au făcut un obicei din a declara la APIA terenuri pe care fie nu le dețin, fie nu au documente pe ele, dar pentru care cer subvenții. Sute de astfel de firme sunt descoperite la controalele efectuate prin sondaj. Unele entități chiar au cerut subvenții de la APIA deși nu mai aveau terenurile de la ADS. În această situație se află Stațiunea de Dezvoltare Pomicolă Dolj și Izamar SRL, aceasta din urmă controlată de Maria Schutz.

Aproape 500 de fermieri doljeni care au cerut subvenții de la APIA au fost descoperiți că declaraseră terenuri mai multe decât aveau în realitate sau mai multe decât puteau să dovedească cu documente că ar exploata, printre ei fiind inclusiv mari fermieri care exploatează sute sau mii de hectare de teren agricol. „Din eșantionul de control, au fost depistați 495 de fermieri cu diferențe între suprafața declarată și suprafața confirmată, din care 27 de fermieri au peste 50 de hectare. 443 de fermieri au avut o rată de eroare mai mare de 3%, dintre care mari fermieri – 11“, a declarat, pentru GdS, directorul executiv adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Dumitru Stroe. Această situație se întâmplă în fiecare an, iar agricultorii știu că există mari șanse să scape nepedepsiți, pentru că nu-i controlează nimeni pe toți fermierii dintr-un județ, să vadă dacă au sau nu câte terenuri declară. APIA nu poate verifica toți cei 46.870 de fermieri care s-au înscris la plată pe listele de subvenții în 2014. Era imposibil să fie verificați și toți cei 50.451 de fermieri care au cerut subvenții în 2013, și nici legea nu obligă APIA să verifice toate fermele din fiecare județ. Cei care pică la verificarea prin sondaj, prin teledetecție și nu au acte pentru toată suprafața declarată sunt excluși de la plata subvenției, proporțional cu suprafața declarată fictiv.
Cazurile cele mai serioase, unde diferențele de suprafețe sunt foarte mari, ajung în atenția poliției și a DNA.

Cererile de subvenții depășiseră suprafața județului

Cum s-a ajuns să se perpetueze o astfel de situație în Dolj? „Înainte cu mai mulți ani, fermierii declarau suprafețele din exploatații pe proprie răspundere, astfel că s-a ajuns ca într-un an să fie declarat la APIA că toți fermierii aveau în exploatații o suprafață mai mare decât suprafața arabilă a județului. Și acest lucru s-a întâmplat în mai multe județe. Acum, fermierii trebuie să facă dovada cu toate actele pe care le au pentru teren (de proprietate, de arendă, de concesiune) în momentul în care solicită subvenția“, a declarat directorul adjunct Stroe. Fermierii mai vechi, care au apucat să își declare vechile terenuri doar pe proprie răspundere, sunt obligați, în momentul în care depun cererile pentru autorizare la plata subvenției pe suprafață să aducă documente pentru terenurile care au intrat în plus în exploatație, față de cele înregistrate anii anteriori. Și iarăși există loc de tentative de fraudare…
În cazul în care un fermier declară că are o anumită suprafață, dar APIA îi exclude între 20% și 50% din suprafața determinată, pentru că nu are documente pe acele terenuri, atunci fermierul este exclus de la plată de tot pe acel an, adică nu mai primește deloc subvenție în campania respectivă, chiar dacă are anumite suprafețe pe care le exploatează, potrivit APIA Dolj. În cazul în care agricultorul a mințit cu mai mult de 50% din suprafața determinată, când a cerut subvenție la APIA, atunci primește sancțiune multianuală, în sensul că nu va mai încasa nici un ban din subvenție câțiva ani la rând.

Au cerut subvenții de la APIA, deși nu mai aveau terenurile de la ADS

APIA a primit o adresă de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) din București cu situația contractelor de concesiune reziliate din toată țara, în ultima perioadă. Așa au constatat cei de la APIA că patru firme din Dolj nu mai dețineau terenurile APIA pe tot anul calendaristic. Două dintre aceste entități continuaseră să ceară subvențiile pe suprafață.
Potrivit datelor de la APIA Dolj, s-a constatat că o stațiune de dezvoltare din județ solicitase subvenție la plată pentru suprafețele de teren pe care le avusese concesionate de la ADS, dar contractul de concesiune era reziliat din iulie 2013. Este vorba despre Stațiunea de Dezvoltare Pomicolă Craiova, Dolj, cu sediul pe Calea Severinului, nr. 27.
„Fermierii din Dolj care aveau contractele cu ADS reziliate, dar ei declarau si respectivele suprafețe la APIA, sunt: SC IZAMAR SRL și Stațiunea de Dezvoltare Pomicolă Craiova.
Măsurile întreprinse împotriva acestor fermieri au fost excluderea de la plată pe suprafață pentru toate campaniile“, a precizat directorul executiv adjunct al APIA Dolj.
În 2013, Stațiunea Pomicolă din Dolj ceruse la plată subvenție pentru 278,49 hectare de teren. Pentru campania din 2012, tot pentru 278,49 hectare se ceruse subvenție, dar în acel an era îndreptățită Stațiunea Pomicolă să primească banii. Pe 2014, Stațiunea de Dezvoltare Pomicolă Craiova mai figurează cu o declarație de plată pentru (atenție!) zero terenuri. „Acest lucru înseamnă că stațiunea avea doar terenurile concesionate de la ADS, iar acum nu le mai are. Dacă declarația este pe zero, înseamnă că mai are… zero terenuri“, a spus șeful de la APIA.

Curtea Stațiunii Pomicole, dominată de „Regele cartofilor“

La sediul Stațiunii Pomicole, pe Calea Severinului nr. 27, clădirea în care se găsesc birourile instituției arată într-o stare deplorabilă. Bucăți de tencuială amenință să se desprindă oricând de pe pereți și din tavan, geamurile sunt sparte, iar mucegaiul a luat în stăpânire clădirea. În curte, însă, spațiile de depozitare ale stațiunii au fost închiriate unor firme care vând angro legume și fructe. Pe pancarta de deasupra spațiilor de depozitare scrie cu litere uriașe „Regele cartofilor“, iar unul dintre oamenii care lucrau acolo au spus că spațiile comerciale respective au fost închiriate de la stațiune. În birouri, trei doamne confirmă că nu mai au terenurile de la ADS, dar susțin că nici nu au mai cerut subvenție.
Contactat telefonic, directorul Stațiunii de Dezvoltare Pomicolă Craiova, Constantin Mechenici, s-a arătat vădit deranjat de întrebările GdS legate de subvențiile cerute de la APIA, din moment ce stațiunea nu mai avea terenurile de la ADS. În cele din urmă, directorul Mechenici a declarat: „Contractul cu ADS a fost reziliat pe 31 iulie 2013. Am avut datorii mari la ADS și nu le-am achitat, și era o clauză în contract că dacă nu ne achităm datoriile, contractul de concesiune poate fi reziliat unilateral“. Directorul stațiunii consideră că nu a încălcat legea, pentru că nu a încasat nici o subvenție pe 2013. „Nu am primit subvenția de la APIA, pentru că de anul acesta s-a schimbat metodologia de calcul și dacă nu ai terenul tot anul, atunci nu poți primi subvenția“, a mai spus Mechenici. Totuși, stațiunea ceruse subvenția pe 2013, deși contractul de concesiune fusese reziliat de la jumătatea anului. APIA a exclus la plată această entitate solicitantă.

O altă firmă, un alt scandal

Izamar SRL a declarat în mod repetat la APIA anumite suprafețe de teren, dar după verificări aprofundate s-a constatat că societatea nu avea documente care să ateste faptul că deținea suprafețe așa de mari în concesiune, arendă, proprietate etc. APIA descoperea că Izamar avea suprafețe mult mai mici decât cele pentru care solicita subvenția. „Ultima decizie la plată a fost pentru Izamar SRL în 2010, când firma își declarase la plată 1.686,92 hectare, dar suprafața determinată era de 942,77 hectare. A fost exclusă la plată, pentru că nu existau documente valabile. Fusese reziliat contractul de concesiune cu ADS și de aceea au fost excluse acele terenuri de la plata subvenției“, a declarat directorul executiv adjunct al APIA Dolj, Dumitru Stroe. În evidențele APIA, firma Izamar figurează cu multe situații în care declara o suprafață mai mare, iar după verificări și controale, suprafața pe care o avea firma cu acte în regulă era mult mai mică. APIA susține că Izamar SRL declarase în 2007 fix 3.943 de hectare, dar a primit subvenție pe doar 3.421 de hectare, pe care avea acte. În 2009, decizia de plată din evidențele APIA arată că Izamar SRL solicitase 3.281 de hectare la plată, dar avea în realitate doar 3.204 hectare ca suprafață determinată etc.
Conflictul dintre APIA și Izamar s-a tranșat în instanță în 2012 (dosar nr. 957/54/2012). Deși Izamar SRL câștigase la Curtea de Apel Craiova procesul împotriva APIA, instituția a făcut recurs, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat recursul celor de la APIA pe 30.06.2014.

Lili Maria Schutz, în spatele firmei Izamar SRL

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, asociat unic la Izamar SRL este un oarecare Aurel Popescu. De fapt, înregistrările din Registrul Comerțului arată că pentru actualul sediu social al firmei, de pe strada Siretului, nr. 49, a fost depus un contract de comodat de către Eduard Schutz. De altfel, în evidențele Registrului Comerțului figurează un punct de lucru în municipiul Codlea, Brașov. Lili Schutz fusese acuzată de devalizarea serelor de la Codlea și Orser Oradea și primise o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Ea a fost acuzată de înșelăciune, împreună cu partenerul său de afaceri și cu doi directori de la ADS, pentru o fraudă de circa 13 milioane de euro, prin neplata acțiunilor și a impozitelor către stat.
La sediul social declarat al SC Izamar SRL, pe strada Siretului, nr. 49, este văzută adesea Lili Schutz, după cum spun oamenii din zonă. Am încercat în două zile diferite să stăm de vorbă cu Lili Maria Schutz, la sediul social al firmei, dar de la poartă ni se spunea fie că „doamna tocmai a plecat“, fie că „nu a sosit încă“. Nici la telefon nu a răspuns.

Ce riscă cei care cer subvenții pe sute de hectare pe care nu le (mai) au

Potrivit datelor de la APIA Dolj, fermierii depistați cu diferențe de suprafață, respectiv la care „s-a găsit o suprafață determinată diferită decât cea solicitată de ei, sunt sancționați astfel:
– dacă suprafața exclusă în urma controlului este mai mică de 3% din suprafața determinată* sau mai mică de două hectare, fermierul nu este sancționat, dar nu primește subvenție pe suprafața respectivă;
– dacă suprafața exclusă este cuprinsă între 3% și 20% din suprafața determinată, sancțiunea este de două ori suprafața respectivă, care va fi exclusă la plată;
– dacă suprafața exclusă este între 20% și 50% din suprafața determinată, fermierul este exclus de la plată;
– dacă suprafața exclusă este peste 50% din suprafata determinată, fermierul este exclus de la plată și va avea și sancțiuni multianuale“.

*Suprafața determinată este suprafața declarată de fermier, din care se scade suprafața lipsă sau fictiv declarată

Cum a scăpat Lili Schutz de 12 ani de închisoare

Potrivit datelor publicate de ebihoreanul.ro pe 24 februarie 2014, noul Cod Penal ar fi scăpat-o pe Lili Maria Schultz de închisoare în dosarele de fraudare a serelor Codlea și Oradea. Pedepsele penale pentru ea și pentru cei implicați în acele dosare au fost prescrise. Magistrații Curții de Apel Oradea au dispus ca procesul să se rejudece la Tribunalul Bihor, pentru recuperarea prejudiciului, potrivit ebihoreanul.ro. Până la această dată, pe rolul Tribunalului Bihor nu a apărut nici un dosar de rejudecare a cazului Lili Maria Schutz.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS