15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Slugă la Dârloagă“ de Nicolae Bălașa - Editura MJM Craiova

„Slugă la Dârloagă“ de Nicolae Bălașa – Editura MJM Craiova

Cea de-a 18-a carte a romancierului, eseistului și dramaturgului oltean Nicolae Bălașa, „Slugă la Dârloagă“ (editura MJM Craiova), o apariție recentă, este o piesă de teatru inedită, acțiunea petrecându-se în perioada colectivizării agriculturii românești. Trecutul vine către noi şi prin asemenea cărţi, cum este această „Slugă la Dârloagă“. Autorul nu precizează dacă s-a inspirat dintr-un caz real petrecut în Oltenia, dar faptele descrise în piesă par ca şi cum i s-ar fi povestit de unul care a trăit drama țăranului român în acea perioadă, a anilor 50, de tristă amintire. Nicolae Bălașa, care stăpânește perfect (și) arta satirei, stigmatizează și satirizează oamenii puterii socialiste, cei care propăvăduiau şi aplicau barbar directiva zilei: „Toți, la colectivă! Să rămână în pielea goală! Să dea tot ce au pentru binele nostru și pentru propășirea partidului. Asta e prima noastră directivă!“ (un activist însărcinat cu colectivizarea).
Scrisul lui Nicolae Bălașa este spontan și natural, personajele construite au o mare doză de autenticitate, iar toate întâmplările din piesă sunt expuse firesc, scrise cu uşurinţa unui scriitor consacrat. Nu am spaţiul necesar să dezvolt aici şi alte păreri despre carte, dar ţin să reproduc câteva propoziţii din prefaţă, semnată de un erudit, prof. univ. dr. George Sorescu: „«Slugă la Dârloagă» este o satiră virulentă, o dramă socială, a țărănimii noastre din perioada colectivizării. Structurată în derulări scenice, întâlnim aici figuri de funcționari oacheși (primar, jandarm), membri de partid – activiști, vicioși (alcoolici care activează cu slugărnicie în numele unei doctrine umane). Dramaturgul creează scene menite să ilustreze componentele barbare, mijloacele opresive ale celor ce le folosesc. Un proces de dezumanizare brutală și tragică a țărănimii. Nicolae Bălașa readuce pe scenă tipuri de țărani brutalizați, revolta lor este însă neputincioasă, statul comunist operând sistematic cu forţe opresive“.
Prolificul Nicolae Bălașa a publicat și în 2013 un volum intitulat „Teatru“, cuprinzând trei piese de teatru (comedie): „Preț pe dispreț“, „Ziua a șasea“, „Apocalipsu’ în varianta de mâine“. E o desfătare să citești comedioarele lui Bălașa! Plăcute la lectură, de la prima până la ultima pagină, piesele de teatru ale lui Nicolae Bălaşa, doctor în filosofie, au de toate: acțiune, vorbe de duh și chiar deșucheate, cam așa cum e viața reală. Îndrăznesc să afirm totodată că piesele lui Nicoale Bălașa s-ar putea juca pe o scenă de teatru cu un succes sigur de public (de ce nu la Naţionalul din Craiova?) deoarece au în ele şi umor gen Ion Băieşu şi, pe alocuri, umor sorescian. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS