20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHarababura facturilor de 9.000 de lei la energie electrică

Harababura facturilor de 9.000 de lei la energie electrică

http://www.youtube.com/watch?v=If9yEg3S2oo

\n

Situaţie explozivă în comuna doljeană Sadova. Unii dintre localnici s-au trezit în urmă cu câteva zile cu facturi emise de CEZ, care depăşesc şi 9.000 de lei de familie. Aceştia le contestă, motivând că nu sunt abonaţi şi nu au contoare pentru a le măsura consumul şi că de ani buni au încercat să încheie contracte de furnizare a energiei electrice cu compania, dar nu sunt băgaţi în seamă pentru că nu au acte de proprietate pe locuinţe. Ei spun că în aceste condiţii singura posibilitate rămasă a fost să se branşeze direct la stâlpii CEZ-ului, la care nu ar avea acces în mod legal.
Cum s-a ajuns în această situaţie în Sadova, cum au fost contorizate consumurile dacă respectivii cetăţeni nu sunt abonaţi şi cum pot ajunge localnicii să intre în legalitate sunt întrebări la care reprezentanţii CEZ nu au vrut să răspundă atunci când au fost contactaţi de GdS.

Facturile emise de CEZ pentru locuitorii din Sadova sunt de recuperare a energiei electrice. Emise în ultima săptămână a lunii februarie, acestea nu menţionează perioada de facturare, ci doar consumul, care este foarte mare. De exemplu, Aurel Ion din Sadova este trecut că locuieşte pe strada Gheţa şi în calitatea de cumpărător a consumat 14.450 de KW taxaţi, cu 0,47 de lei KW plus TVA, având astfel o factură de 8.668 de lei, sumă pe care o plăteşte pentru o perioadă ce nu este menţionată. La această factură s-a mai adăugat încă una, de 217 lei, pentru verificarea instalaţiei şi încălcare contravenţională şi constatarea contravenţiei. În total, Aurel Ion are de plată 8.885 de lei. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Marin Alin, care are 9.000 de lei. În unele cazuri, facturile au fost emise şi pentru case care au o singură cameră de locuit. „Casa mea este formată dintr-o singură cameră şi au emis o factură de 6.000 de lei. Am cerut de mai multe ori să îmi facă şi mie contract, dar mi-au spus că nu se poate în condiţiile mele. Nu am găsit nici un sprijin, şi am şi eu copil la şcoală, are nevoie de lumină să scrie şi nu am avut altă soluţie decât să iau lumină de pe stâlp, că nu vin să îmi facă o legătură legală“, a spus Camelia Tănasie. Sunt şi oameni care spun că locuiesc doar de o lună în case şi că nu se justifică respectivul consum. „Am o factură de 9.000 de lei, dar problema este că nu se justifică consumul trecut. Noi locuim în casa respectivă doar de o lună. Cum au estimat ei câtă energie am consumat, nu ştiu, pentru că nu avem ceas. Nu înţeleg de ce nu vin să ne pună ceasuri, pentru că noi vrem să facem contract. Am depus şi cerere, dar răspunsul a fost că nu se poate. Ne trimit, în schimb, facturi atât de mari, care nu se justifică“, a declarat Ion Dumitru.

400 de case fără autorizaţie, unii au contracte, alţii nu

Localnicii au fost cu respectivele facturi la primar, care spune că în Sadova sunt aproape 40 de cetăţeni în această situaţie.
„Facturile au fost emise în această săptămână, după ce, în urmă cu vreo zece zile, echipe ale CEZ-ului, împreună cu jandarmeria şi poliţia, au venit în comună şi au constatat că o serie de cetăţeni nu au contracte de furnizare a energiei electrice. I-au debranşat, le-au întocmit notă de constatare şi în baza acestor note, unde au scris perioada cât au fost branşaţi ilegal şi aparatele electrocasnice depistate în locuinţe, le-au fost întocmite facturi de recuperare a energiei cuprinse între 5.000 şi 1.000 de lei pe fiecare casă. Sunt 30-40 de cetăţeni la care au venit astfel de facturi“, a precizat Eugen Safta, primarul comunei Sadova.
Edilul spune că în această situaţie nu este numai vina cetăţenilor care s-au branşat ilegal. „Vina e împărţită. Nu este numai a cetăţenilor, ci şi a celor de la CEZ, care nu au căutat o soluţie, dar şi a primăriei, pentru activitatea derulată în decursul anilor. Localnicii au depus cereri de mulţi ani, dar nu pot face contracte pentru furnizarea energiei electrice. CEZ-ul le solicită la încheierea contractului de furnizare o autorizaţie de construcţie sau un act de proprietate a locuinţei, acte pe care nu le au. Eu le-am explicat celor de la CEZ, şi la ei la sediu, şi la consiliile prefecturale, că pe raza localităţii avem foarte mulţi cetăţeni care au construit fără acte, dar nu au căutat o soluţie pentru ca ei să intre în localitate“, a mai spus primarul. Ciudăţenia este că la Sadova sunt 400 de case fără autorizaţie de construcţie şi fără acte de proprietate, dar o parte din localnici au reuşit să încheie cu CEZ contracte de furnizare a energiei electrice. „Cei care au contracte cu CEZ-ul le-au încheiat în urmă cu cel puţin opt ani, când nu se cereau acte de proprietate. Din 2005-2006, legile s-au schimbat şi din acest motiv, pe raza localităţii, avem 400 de case ridicate fără autorizaţii, dar unii au contracte de furnizare a energiei electrice şi alţii nu“, a mai spus primarul.

Reprezentanţii CEZ refuză dialogul

În zona în care casele sunt branşate ilegal, CEZ-ul are reţea electrică. Stâlpii stau în apropierea caselor, iar cetăţenii cărora CEZ n-a vrut să le încheie contracte se branşează ilegal foarte uşor. Pentru a lămuri situaţia localnicilor de la Sadova, care deocamdată nu au o soluţie de a intra în legalitate, am contactat reprezentanţii CEZ, care au refuzat să dea un punct de vedere pentru Gazeta de Sud, invocând existenţa unui protocol pe care nu l-am primit. „Sunteţi de la Gazeta de Sud şi spuneţi că aţi fost la Sadova… Dumneavoastră nu ştiţi sau vă faceţi că nu ştiţi că există un protocol cu Gazeta de Sud? Dacă nu ştiţi ce cuprinde protocolul, discutaţi cu colegii dumneavoastră, să vă pună la curent. La revedere“, a spus Angelica Barbu, reprezentanta CEZ. Cu un asemenea răspuns am rămas nelămuriţi atât noi, cât şi localnicii din Sadova, care continuă să ia lumină tot de la stâlpii CEZ-ului, dar ilegal. Problema rămâne astfel tot la nivelul comunităţii. Primarul spune că va face tot posibilul ca localnicii să intre în legalitate şi va încerca inclusiv să le emită acte de proprietate. Mai ales că, deşi nu sunt proprietari, plătesc taxe şi impozite.
„Unii au construit şi înainte de 1990, dar nu pot face dovada că sunt proprietari pe terenurile respective. Anomalia este că ei plătesc taxe şi impozite. Dar vom încerca să găsim o soluţie pentru ei. Cred că am putea să-i facem proprietari de drept pe construcţii. Unele terenuri sunt pe domeniul public şi vrem să le concesionăm sau să le trecem din domeniul public în cel privat. Suntem în discuţii cu prefectura şi cu Oficiul de Cadastru, să vedem ce soluţie legală avem pentru ca aceşti cetăţeni să devină proprietari, să poată fi moşteniţi, să-şi încheie contractele de utilităţi aşa cum cere legea“, a explicat Eugen Safta, primarul comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS