15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa „Iris“, ocupată la capacitate maximă

Casa „Iris“, ocupată la capacitate maximă

Direcţia Publică de Protecţie Socială, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, nu mai are unde să cazeze persoanele fără adăpost. Casa „Iris“, singurul imobil unde sunt găzduite persoanele care nu au un acoperiş deasupra capului, este ocupată la capacitate maximă. Sărbătorile au făcut ca şi ultimii cetăţeni care se mai aflau pe străzi să vină la adăpostul primăriei pentru a beneficia de un loc unde să doarmă. Aici mai pot să îşi facă baie şi să îşi pregătească masa, în bucătăria pusă la dispoziţie de autorităţile locale. Majoritatea celor care beneficiază de cazare la Casa „Iris“ nu locuiesc în adăpost decât noaptea, cu excepţia a doi-trei bătrâni, care se deplasează mai greu. Conducerea Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu, cea care administrează centrul, a precizat că, în prezent, la Casa „Iris“ sunt găzduite 30 de persoane.

În centru sunt şi cinci copii

Dintre cele 30 de persoane aflate la Casa „Iris“, 16 sunt bărbaţi. De asemenea, în centrul social şi-au mai găsit adăpost nouă femei şi cinci copii. Micuţii sunt toţi elevi şi dimineaţa sau după-amiaza merg la ore. Elevii revin la centru după şcoală şi rămân aici până a doua zi dimineaţa. Ei îşi fac aici temele şi locuiesc alături de mame. Femeile au plecat de acasă din cauză că nu au mai putut găsi înţelegere la soţi sau pentru că, din diferite motive, au rămas fără un acoperiş deasupra capului, tocmai acum, în miez de iarnă. Au mai existat la Casa „Iris“ şi alte mame care au venit împreună cu copiii, însă au reuşit să îşi rezolve problemele pe care le aveau şi s-au întors acasă. Cel puţin până în primăvară, nu sunt şanse ca gradul de ocupare al centrului să fie mai mic, mai ales că se anunţă o înăsprire a condiţiilor meteorologice. „Anul trecut am făcut 30 de ani. Am crescut la orfelinat, a fost foarte greu. Stau aici de aproape cinci ani, am primit o locuinţă socială şi curând o să mă mut. Anul acesta sper să mă angajez, lupt în continuare că aşa am fost obişnuit, să trec peste toate. Fac orice, cum am făcut şi anul trecut. Muncesc la câmp, la ce se poate. Mi-am strâns bani să mă pot întreţine. Să am mâncare, că eu nu beau şi nici nu fumez“, a declarat Marius Laurenţiu Ciucă, asistat social la Casa „Iris“.

Aproape 500 de lei costă întreţinerea unei persoane fără adăpost

Conform conducerii Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu, întreţinerea oamenilor străzii adăpostiţi la Casa „Iris“ nu este deloc ieftină. Administraţia publică locală cheltuieşte 489 de lei în fiecare lună pentru hrana şi adăpostirea asistaţilor. Astfel, într-o lună, primăria este nevoită să scoată din conturi aproximativ 14.670 de lei pentru cei 30 de oameni fără adăpost. Unii dintre cei care locuiesc în clădirea socială sunt întreţinuţi de stat chiar şi de patru ani, timp în care au lucrat ocazional sau chiar deloc. Cheltuielile sunt mai mari pe timpul iernii, când factura la gaze este mult mai mare decât vara. Chiar dacă unii dintre bătrânii din centru au depăşit cu mult perioada de şedere la Casa „Iris“, aceştia nu sunt daţi afară. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, oamenii ar ajunge pe stradă sau la spital. Persoanele fără adăpost sunt luate de pe străzi de către Poliţia Locală. Sunt trimise la domicilii, dacă au, sau ajung la adăpostul Primăriei Târgu Jiu, chiar dacă sunt din alte localităţi. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS