21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGeneralizarea mitei electorale

Generalizarea mitei electorale

\n

La Drobeta Turnu Severin, s-au alocat peste 150.000 de lei pentru „mită electorală“.
Preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul municipiului au găsit un prilej bun în Sărbatorile de iarnă ca să ofere „mită electorală“ prin cele 5.000 de pachete oferite pensionarilor şi altor categorii de cetăţeni pe care a ţinut morţiş să-i aducă în Sala Polivalentă, unde să le vorbească de „sprijinul“ oferit de către Domniile lor prin intermediul acestor pachete.
Toate bune şi frumoase dacă aceste ajutoare ar fi fost acordate cu simţ de răspundere, dar nu a fost aşa.
Au fost invitaţi preşedinţii organizaţiilor de pensionari, CAR-uri, organizaţii (asociaţii) ale unor structuri ca, de exemplu, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, veterani etc.
Problema cea mai mare este că acestea sunt organizaţii fără personalitate juridică şi au fost înfiinţate cu scopul de a deveni o „maşină de voturi“: organizaţia PSD, condusă de Ecaterina Motorga, care însumează, după spusele Domniei sale, peste 2.500 de membri, Uniunea Solidaritatea, condusă de Romică Predescu, cu peste 5.000 de membri, toţi beneficiari de ajutoare sociale.
La nivel de oraş şi judeţ ar trebui făcute liste nominale pe bază de CNP şi o persoană, din orice organizaţie ar face parte, nu trebuie să primească mai mult de un pachet, o sumă fixă de bani sau orice altă formă de ajutorare, dacă are dreptul.
După modul actual de distribuire, o persoană poate lua ajutoare de la mai multe organizaţii. Listele conţin şi CNP-ul membrilor, dar ele sunt făcute la nivel de organizaţie, iar cine este înscris în mai multe organizaţii poate beneficia de această mită electorală din mai multe locuri.
Din cauza modului haotic de distribuire, vedem că se creează nemulţumiri, aglomeraţie şi chiar dezordine, în care se descurcă doar cei ce dau din coate sau sunt tari în gură.
În jur de 200-300 de persoane sunt vânători de ajutoare. Pe lângă ceea ce primesc de drept, fac scandal să fie trecuţi pe liste suplimentare. După ce iau un pachet, îl plasează în spate şi intră să mai ceară, unii ajungând să ia şi câte cinci.
Ajutoarele sunt binevenite în aceste vremuri, dar nu sub formă de mită electorală. De ce nu au fost mărite alocaţiile copiilor? De ce nu au fost cumpăraţi din aceşti bani cadouri pentru elevi?
Moş Nicolae şi Moş Crăciun vin la copii pe banii părinţilor. În şcoli, grădiniţe, copiii trebuie să primeasca ceva, dar pentru asta trebuie  mai întâi să se găsească un „binevoitor“ care să strângă bani de la părinţi, iar în această sumă va intra şi o atenţie pentru diriginte, educatoare sau comitetul de organizare.
Micile atenţii oferite sunt văzute de micuţii noştri, li se pare un lucru normal şi vor prelua şi ei această practică pe care o vor folosi pe toată durata vieţii. Iar asta se întâmplă în orice sector avem nevoie să-i „motivăm“ pe cei cu care interacţionăm. Aceasta este o practică intrată în subconştientul nostru.
Vom putea să înlăturăm această meteahnă moştenită? O transmitem mai departe? Acceptăm mizeria morală în care ne aflăm?
Marin Mangu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS