13.9 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt: Expoziţie de pictură Vasile Buz, la Slatina

Olt: Expoziţie de pictură Vasile Buz, la Slatina

În organizarea Muzeului Judeţean Olt – Slatina şi în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova, vineri , la Galeria „Artis“ a Muzeului Judeţean Olt, va fi vernisată o expoziţie de pictură a artistului plastic craiovean Vasile Buz. Iniţial, vernisajul fusese programat pentru astăzi, dar din anumite motive obiective s-a amânat pentru mâine. Expoziţia cuprinde 52 de tablouri cu peisaje şi flori. La vernisaj vor vorbi: Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean din Slatina, şi Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova.

C.V. Vasile Buz
Născut la 14.01.1935 în Storojineţ, Bucovina de Nord.
A absolvit: Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” Bucureşti, Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti în anul  1963, an în care a fost repartizat la Teatrul Naţional Craiova, unde a funcţionat ca pictor-scenograf. A realizat scenografia la peste 100 de spectacole la Teatrul Naţional şi la alte teatre, cu piese din dramaturgia naţională şi universală, contemporană şi clasică, precum şi la diferite spectacole festive judeţene. Cu spectacolele „Arca Bunei Speranţe” de Ion D. Sîrbu şi „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, la care a semnat scenografia, a făcut turnee în Polonia, respectiv Cehoslovacia. Ca urmare a activităţii desfăşurate la Teatrul Naţional Craiova a fost numit „Societar” al acestei instituţii.
În 1963, are prima participare, cu trei lucrări de pictură la o expoziţie organizată de Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Craiova, la Muzeul de Artă.
De la această dată participă la toate manifestările expoziţionale judeţene şi inter judeţene, atât locale, cât şi în alte judeţe, organizate anual de UAP, precum şi la cele cu caracter festiv. În anul 1967 face prima expoziţie de pictură pe sticlă cu 42 de lucrări. Tot în 1967 este primit membru al UAP, secţia pictură.
A participat la două expoziţii de grup, cu pictură la Muzeul de Artă Craiova: Gregorian – Buz – Vlăescu ( în 1976), Buz – Pîrlac – Vlăescu ( în 1979
în 1972), participă la expoziţia filialei Craiova, deschisă la Bucureşti în sala Ateneului Român.Are două participări la expoziţiile interfiliale deschise la Sala Dalles: Craiova – Constanţa – laşi Arad – Craiova – Piteşti. Are două participări la bienala de pictură şi sculptură – Sala Dalles. Are, de asemenea, două participări la trienala de scenografie, Sala Dalles. Are o participare la trienala de arte decorative, Sala Dalles. A realizat peste 30 de expoziţii personale de pictură în Craiova şi în alte localităţi. A realizat atât personal, cât şi a participat, la realizarea unor lucrări de artă monumentală – mozaic la Liceul de Artă „Marin Sorescu” Craiova. În 1990 a făcut două expoziţii de pictură cu 50 de lucrări în Olanda, organizate de oficialităţile locale. În 1991 participă la expoziţia de grup, cu artişti din Olanda, organizată la Muzeul de Artă Craiova, la care au participat ambasadorii celor două ţări şi alte oficialităţi. Ultima expoziţie avută a fost la Muzeul de Artă din Calafat (la începutul lunii mai anul acesta). A participat la diferite tabere de creaţie plastică, organizate pe plan naţional, precum şi la Tabăra Internaţională de pictură din Subotica, în 1997, finalizată cu organizarea a două expoziţii: Subotica şi Beograd (Belgrad).
În 2005 organizează la Muzeul de Artă din Craiova şi la Muzeul de Artă din Calafat, expoziţia retrospectivă cuprinzând peste 120 de lucrări.
A făcut excursii de studii organizate de UAP în Cehoslovacia, Germania, Polonia şi URSS şi personale în Grecia, Italia, Franţa, Turcia, Ungaria,
A fost mai mulţi ani în biroul conducerii filialei Craiova a UAP, iar din 1992 până în 1996 a fost preşedinte al acestei filiale.
Are lucrări achiziţionate de Muzeele din România precum şi în colecţii particulare din ţară şi în străinătate: America, Australia, Canada, Grecia, Elveţia, Franţa, Coreea, Italia, India, Japonia, Libia, Norvegia, Olanda şi altele.
A primit diverse diplome, mai semnificative fiind: Medalia  „Meritul   Cultural”   clasa   a  III-a acordat de Preşedintele şi Guvernul României în 2004.
În   2008   a   fost   acordată   Diploma   de Comanderia    Cavalerilor    Ospitalieri    ai    Ordinului Suveran al Sf. loan de Ierusalim, Cavaleri de Malta.
Este menţionat în mai multe dicţionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS