28.6 C
Craiova
miercuri, 19 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaPolonia şi Grecia au cerut UE să se doteze cu un „scut aerian”

Polonia şi Grecia au cerut UE să se doteze cu un „scut aerian”

Polonia şi Grecia cer un „scut aerian” în UE. Cele două state au cerut joi Uniunii Europene (UE) să se doteze cu un „scut aerian”, pentru a se apăra mai bine, în plin război între Rusia şi Ucraina, anunţă cele două într-un comunicat comun, relatează AFP, citată de News.ro.

„Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra capului va fi sigur”, îi scriu premierul polonez, Donald Tusk, şi omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare comună adresată preşedintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Această poziţie intervine în timp ce Cei 27 întâmpină deja dificultăţi în a găsi finanţări necesare dezvoltării industriilor lor ale apărării, decisă în urma unei invazii a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Ursula von der Leyen s-a referit la această scrisoare a Atenei şi Varşoviei la o dezbatere, la Bruxelles

Ursula von der Leyen s-a referit la această scrisoare a Atenei şi Varşoviei la o dezbatere, joi, la Bruxelles. Ea a cerut ca viitoarea Comisie, care urmează să intre în funcţie în urma alegerilor europene din iunie, să lanseze proiecte în comun în acest domeniu, sub forma, „de exemplu, a unui scut aerian pentru toţi”.

Spaţiul aerian al Poloniei şi României – vecine cu Ucraina – a fost traversat deja, în mai multe rânduri, de rachete sau drone, consecinţe ale conflictului care se află în desfăşurare la frontierele lor.

Tusk şi Mitsotakis vor să-şi prezinte propunerea la viitorul summit al celor 27

„Scutul de apărare aeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilităţi majore a securităţii noastre”, subliniază cei doi şefi de guverne europene în această scrisoare. Slăbiciunea apărării antiaeriene a Uniunii Europene (UE) a fost evidenţiată recent de eşecul majorităţii statelor membre UE de a răspunde unei cereri tot mai mari a Kievului de sisteme suplimentare de apărare aeriană, în contextul în care infrastructuri şi populaţia ucrainene sunt bombardate intensiv de către forţele ruse. Tusk şi Mitsotakis vor să-şi prezinte propunerea la viitorul summit al celor 27, prevăzut în iunie.

Citește şi: O clădire cu două etaje s-a prăbuşit în Palma de Mallorca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS