31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDosarul privind corupţia de la RAR Gorj, pe rolul Curţii de Apel Craiova

Dosarul privind corupţia de la RAR Gorj, pe rolul Curţii de Apel Craiova

Curtea de Apel Craiova urmează să judece o contestaţie formulată de cinci inculpaţi, dintre care trei ingineri şi un mecanic de la RAR Gorj la data faptelor, deferiţi justiţiei pentru comiterea unor fapte de corupţie. Potrivit anchetatorilor, în perioada martie – iulie 2018, angajații RAR Gorj au primit mită pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu. Mai exact, au susţinut procurorii, sumele de bani ar fi fost primite de inculpaţi pentru înmatricularea unor autoturisme aduse din Marea Britanie, care aveau farurile adaptate pentru vehicule cu volanul pe partea dreaptă. Mecanicul este acuzat că a primit mită pentru a manipula aparatul ce măsoară emisiile de noxe ale autoturismelor.

Procurorii gorjeni anunţau, în august 2023, trimiterea în judecată a cinci persoane acuzate de constituirea unui grup infracţional, luare de mită, sau fals intelectual. Este vorba de patru angajaţi ai RAR Gorj la data faptelor şi de administratorul unei societăţi comerciale. Anchetatorii au explicat că cei trei ingineri din cadrul registrului Auto au primit mită pentru a înmatricula autovehicule aduse din Marea Britanie.

„Inculpatul P.L., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de inginer în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanţa Gorj, a acţionat în cadrul grupului infracţional organizat, având ca sarcină distinctă omologarea în vederea înmatriculării în condiţii nelegale a autoturismelor ai căror proprietari remiteau sume de bani cu titlu de mită. În perioada martie – iulie 2018, a pretins şi primit suma totală de 8.650 lei şi 50 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecţiilor nu a depistat nereguli”, au susţinut anchetatorii.

Luare şi dare de mită la RAR Gorj

Procurorii au mai suţinut că şi ceilalţi doi ingineri au procedat în mod asemănător. Unul ar fi primit mită suma totală de 1.000 de lei, iar celălalt 550 de lei. Mecanicul a fost acuzat că a manipulat aparatului ce măsoară emisiile de noxe ale autoturismelor. Ulterior, maşinile ar fi fost înmatriculate în condiţii nelegale. Bărbatul este acuzat de comiterea a 32 de fapte de luare de mită.
Ultimul inculpat deferit justiţiei în acest dosar a fost acuzat de comiterea a două infracţiuni de dare de mită. Faptele ar fi fost comise pe data de 12 iulie 2018, cu ocazia efectuării pentru înamtricularea unui autoturism Kia Sportage. Sumele oferite drpet mită angajaţilor RAR au fost de câte 100 de lei.

Dosarul privind corupţia de la RAR Gorj, la Curtea de Apel Craiova

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj pe 11 august 2023. Procurorii au solicitat instanţei confiscarea sumelor ce au făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, menţinerea măsurilor asiguratorii şi anularea înscrisurilor false (41 de rapoarte de inspecţie).
Dosarul a intrat în procedură de cameră preliminară, care s-a încheiat pe 10 aprilie. Instanţa a respins cererile şi excepţiile formulate de cei cinci inculpaţi a dispus începerea judecăţii. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată de cei cinci inculpaţi la Curtea de Apel Craiova. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei pe 22 mai. Judecătorii craioveni au stabilit primul termen de judecată pentru data de 10 iunie.

Citeşte şi: Tânăr judecat pentru al doilea omor, ţinut după gratii de instanţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS