25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezastru în învăţământul din Dolj

Dezastru în învăţământul din Dolj

Ultimele simulări înainte de examenele naţionale, susţinute la sfârşitul lunii aprilie, arată că elevii din Dolj sunt mai slab pregătiţi pentru sesiunile de absolvire decât erau în luna noiembrie, când au participat la prima simulare.

Cel mai mic procent de promovare l-au înregistrat liceenii. Dintre cei 6.260 de elevi înscrişi la susţinerea simulărilor, doar 37,60% au demonstrat că pot promova sesiunea de examene. Cele mai multe dificultăţi au fost întâmpinate la matematică, discipină la care 86% dintre candidaţi au obţinut note sub 6. Nici la limba şi literatura română situaţia nu este cu mult mai bună, căci 57% dintre elevi nu au ştiut să răspundă la întrebări pentru a obţine nota minimă de promovare. Rezultatele sunt îngrijorătoare. Procentul de promovare la simularea sesiunii de bacalaureat este mai mic decât cel din sesiunea reală a bacalaureatului din 2012, când au promovat peste 40% din candidaţi.

Rezultate slabe şi la gimnaziu

O pregătire slabă la principalele discipline de examen, limba şi literatura română şi matematică, au demonstrat şi elevii de gimnaziu, care au susţinut în paralel simularea evaluării naţionale. Dintre cei 5.982 de elevi înscrişi la susţinerea examenelor, 34,55% au obţinut note sub 5 la proba scrisă de limba şi literatura română. La matematică, procentul celor care nu au obţinut notă de promovare este dublu. Media de promovare a Evaluării Naţionale este de 48,81%. În cazul absolvenţilor de gimnaziu, notele la examenele naţionale nu îi afectează prea mult la continuarea studiilor. Se pot înscrie la liceu chiar dacă au note de 2 şi 3.

Pregătiri pe ultima sută de metri

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj apreciază că rezultatele de la simulări arată nivelul actual de pregătire al elevilor. „Procentele de promovare sunt mai slabe decât cele de la sesiunea din noiembrie 2012, când a avut loc doar proba scrisă la limba şi literatura română, pentru că şi condiţiile de derulare a evaluărilor au fost mai drastice, la fel ca la sesiunile naţionale. Au fost şi 13 eliminaţi la probele scrise ale bacalaureatului. Credem astfel că rezultatele sunt apropiate de realitate şi trag un semnal de alarmă pentru părinţi şi elevi înainte de examenele din iunie şi iulie. Managerii şcolilor trebuie să ţină şedinţe cu părinţii şi, acolo unde sunt probleme, să găsească soluţii pentru a recupera decalajul“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au mai precizat că în cazul unităţilor cu rezultate slabe se vor impune ore suplimentare cu elevii pentru recuperarea materiei, care vor fi atent controlate şi monitorizate de inspectorii şcolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS