14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Am cumpărat zilnic medicamente, dar mama a ajuns în mormânt!“

„Am cumpărat zilnic medicamente, dar mama a ajuns în mormânt!“

O tânără din Craiova îşi plânge mama decedată la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Fără a acuza pe cineva, femeia s-a arătat dezamăgită de comportamentul cadrelor medicale, care au trimis-o zilnic după medicamente fără a putea face ceva pentru cea care i-a dat viaţă.

Se aşază tristă la masă şi scoate din geantă un teanc de bonuri fiscale şi hârtiuţe. Sunt „reţetele“ pe care le-a primit în spital cu medicamentele necesare tratării mamei sale. Nici una nu este legală, pentru că nu are nici un fel de parafă sau de semnătură a unui medic. Este doar o bucăţică de hârtie fără valoare. Dar pentru Cerasela Guicin aceste „reţete“ aveau o mare valoare, pentru că reprezentau speranţa salvării mamei sale. Din păcate, lucrurile nu au stat aşa… Nu a comentat în nici un fel când, zilnic, a primit de pe secţie un bileţel cu tot felul de medicamente. De vreo câteva ori, din lipsă de hârtie, medicamentele erau trecute pe o bucată de carton, dar cu numele pacientului scris citeţ cu majuscule şi chiar subliniat: Burcheci Ştefana. Sunt câte cinci-şase denumiri de medicamente pentru diverse afecţiuni pe fiecare bucată de hârtie, marea majoritate repetându-se în fiecare zi.
Masa se umple de hârtiuţe, „reţete“ şi bonuri fiscale, care însumate de apropie de 500 de lei. Iar „reţetele“ sunt 12 la număr, câte una pentru fiecare zi de spitalizare. „Am cumpărat zilnic medicamente, dar mama a ajuns în mormânt! Credeam că se va face bine cu tot tratamentul, dar au băgat-o în pământ“, îşi începe tânăra povestea. Nu acuză pe nimeni, nu vrea să-şi primească banii înapoi, pentru ce ştie că nu va obţine vreodată acest lucru, dar vrea să ştie ce s-a întâmplat cu mama sa. Şi se arată profund dezamăgită de comportamentul cadrelor medicale care au avut-o în grijă. „Nu se poate să-i faci atâtea răni la faţă şi la mâini. Medicii buni au plecat afară, ăştia doar ştiu să ne ia banii“, susţine printre lacrimi Cerasela Guicin, care nu-şi poate scoate din minte imaginea mamei sale pe patul de spital, cu buza ruptă şi arsă pe mâini.

„Trei zile a fost bine, apoi am găsit-o legată de pat“

Ştefana Burcheci a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova pe 24 martie, fiind internată la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) de la etajul 3, decesul producându-se în dimineaţa zilei de 5 aprilie, în jurul orei 1.30. În certificatul medico-legal de constatare a decesului sunt trecute mai multe cauze: insuficienţă respiratorie acută mixtă restrictivă şi obstructivă, pneumonie francă lombară dreaptă cu pleurezie parapneumonică, bronhopneumopatie cronic obstructivă.
Cerasela Guicin nu se împacă însă cu gândul morţii fiinţei care i-a dat viaţă. Şi mai ales cu comportamentul pe care spune că l-au avut cadrele medicale. „Mi-au zis că are ciroză, hepatită, mi-au tot spus că mama era consumatoare de alcool, deşi ea nu a băut niciodată. Într-adevăr, mai fuma şi bea multă cola, dar alcool deloc. Deşi le ducea zilnic pamperşi, o găseam pe mama tot neschimbată. Şi nici pe mine nu mă lăsau să intru să o schimb. Nici apă nu mă lăsau să-i dau. Asistentele îmi spuneau că-i dau ele, dar de fiecare dată o găseam însetată. Mi-e şi ruşine să vă spun, dar cei de la morgă mi-au zic că mama a ajuns la ei plină de rahat“, afirmă Cerasela Guicin. Femeia nu poate să conceapă tratamentul la care a fost supusă mama sa. „Oare ce i-or fi făcut, cum s-or fi comportat cu ea de au adus-o în halul ăla, de i-au rupt gura? Le-am dus şi un spray pentru arsuri, pe care nu mi l-au mai dat înapoi. Cum s-a întâmplat şi cu medicamentele pe care le-am dus în ziua în care mama a murit“, mai spune tânăra.
Cerasela Guicin afirmă că mama sa a avut o perioadă în care îşi revenise, se alimenta singură şi se putea duce la toaletă, după care a căzut la pat şi nu şi-a mai revenit. „Ziceau chiar că o s-o mute pe salon. Trei zile a fost bine, de miercurea până vinerea, iar sâmbăta, când am intrat la ea, am găsit-o legată de pat, şi de mâini şi de picioare. Abia au dezlegat-o, la insistenţele mele. Cum să meargă pe piciorele ei trei zile şi apoi să cadă la pat? Ceva s-a întâmplat cu mama mea, dar ce?“, sunt întrebările fără răspuns ale tinerei.

„Nu suntem Dumnezeu!“

În cadrul emisiunii „Sănătate în FM“, de la Radio Sud, conf. univ. dr. Dan Tarniţă, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, a explicat cum stau lucrurile la Secţia ATI. „Noi la Terapie Intensivă avem cei mai buni oameni, care pot să reacţioneze în orice secundă pentru a salva viaţa unui bolnav care este în stare critică şi care de multe ori intră în stop cardiorespirator şi trebuie resuscitat. Aceşti oameni au salvat foarte multe vieţi. Sigur că la ATI se mai şi moare, pentru că e vorba de bolnavi care, indiferent ce tratament le-ai face, fie că sunt la noi în spital, la Bucureşti sau în altă ţară, în momentul în care intră într-o insuficienţă organică, când un organ nu mai reacţionează la nimic, nu mai ai ce să faci“, a afirmat dr. Dan Tarniţă. „În toate spitalele se moare şi poate se moare cel mai mult, pentru că vin bolnavi în stare critică, urgenţe, oameni cu vârste înaintate. Trebuie înţeles că, indiferent ce ai face, nu poţi să-i salvezi pe toţi. Sunt boli care nu reacţionează în nici un fel la tratamentele pe care le faci, iar pacientul decedează indiferent de aparatura sau medicamentele pe care le ai. Suntem medici profesionişti, luptăm cu boala, dar nu suntem Dumnezeu!“, a mai spus directorul medical al SJU Craiova.
În ceea ce priveşte tratarea unui pacient internat la Terapie Intensivă, dr. Dan Tarniţă susţine că „un bolnav la ATI costă spitalul foarte mulţi bani, mult mai mult dacât ar cheltui familia pacientului“ şi că pentru restituirea sumelor cheltuite de bolnav cu medicamentele „este o procedură pe care trebuie să o respectăm“. „Nu se pot restitui bani doar pe vorbe. Nimeni nu face un decont fără toate formele legale. Dacă este să cumpere o singură dată, nu cred că e vorba de o valoare mare. Este, totuşi, o precedură la care pacienţii au dreptul“, a conchis dr. Dan Tarniţă.

„Aparţinătorii nu fac decât rău bolnavului“

Conf. univ. dr. Dan Tarniţă consideră că aparţinătorii care stau pe holurile din faţa Secţiilor ATI ale Spitalului Judeţean de Urgenţă nu fac decât rău bolnavului. „Ei nu-şi dau seama că nu fac altceva decât să încurce sau să irite personalul medical. Stau acolo pentru că nu au încredere, dar trebuie să ştie că toată responsabilitatea cazului s-a transmis personalului de acolo“, a spus directorul medical al SJU Craiova, în cadrul emisiunii „Sănătate în FM“, de la Radio Sud. „Greşeala aparţinătorilor care au persoane internate la Terapie Intensivă este că nu ştiu cu cine să ia legătura. Medicii din ATI nu tratează boala, ei doar echilibrează bolnavul din punct de vedere al funcţiilor vitale. Medicul curant din secţie care l-a internat ar trebui să dea detalii, el este persoana responsabilă de bolnav“, a mai spus dr. Dan Tarniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS