24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Photoshop“, o întâlnire fericită actori-regizor-autor

„Photoshop“, o întâlnire fericită actori-regizor-autor

Deşi s-a jucat de trei ori şi în stagiunea trecută, spectacolul „Photoshop“ va avea sâmbătă premiera oficială, în prezenţa autoarei şi regizoarei piesei, Catinca Drăgănescu, care a afirmat că este foarte mulţumită de interpretarea trupei Naţionalului din Craiova: Anca Dinu, Iulia Lazăr, Raluca Păun, Marian Politic, Alex Calangiu, Angel Rababoc

Sâmbătă, începând cu ora 17.00, sala mică „Ion D. Sîrbu“ a Naţionalului din Craiova găzduieşte spectacolul „Photoshop“, premiera oficială a acestuia. Catinca Drăgănescu, care este autoarea textului şi în acelaşi timp şi regizoarea piesei, a câştigat concursul de proiecte regizorale bazate pe un text românesc contemporan, lansat de Teatrul Naţional Craiova (TNC)  la sfârşitul anului trecut. Ea  este absolventă a Facultăţii de Regie de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale“ Bucureşti, clasa Cristian Hadji-Culea şi Nicolae Mandea, şi a Masteratului aceleiaşi facultăţi, clasa Alexa Visarion. Scenografia este semnată de al doilea membru al echipei câştigătoare, Sorana Ţopa, masterandă şi ea la UNATC, secţia Scenografie. Proiecţii video: Florin Chirea. „Photoshop e o dublă poveste de iubire, o poveste despre alegeri făcute în grabă, despre dezamăgiri și despre limite personale, despre relațiile cu părinți care nu știu nimic despre copiii lor, dar este și povestea nașterii unui scriitor. Care scrie o poveste de dragoste. Aruncată intenționat în aer și recompusă din fragmente minuscule, aranjate aparent aleatoriu, povestea se reface din fotografiile disparate în care apar protagoniștii ei. Urmărind un principiu deja statuat de filmele lui Alejandro Gonzalez Inarritu, «21 grame» și «Babel», dar și ale altora, autoarea reduce și mai mult frânturile de poveste, care nu mai sunt scene, nici secvențe, ci fotografii ale unor clipe – acele clipe esențiale în care protagoniștii iau decizii care le schimbă cursul vieții (nu întâmplător, femeia care se află în mijlocul celor două povești de dragoste este fotograf). Pe lângă poveste, interesante sunt reflecțiile pe marginea autenticității actului creator contemporan, a mărturiei intermediate care își pierde «adevărul» devenind o imagine corectată în photoshop, adică o contrafacere a realității. Pe de altă parte, o șansă de a transforma o existență banală în ceva demn de amintit. O cale de a da sens unei vieți trăite fără o conștiință trează“ (fragment dintr-o prezentare făcută de Cristina Modreanu).
Distribuţia cuprinde actorii Naţionalului din Bănie: Anca Dinu (Maria), Iulia Lazăr (Sonia), Raluca Păun (Ana), Marian Politic (Mihai), Alex Calangiu(Toma), Angel Rababoc (George).
Autoarea şi regizoarea piesei, Catinca Drăgănescu, care va urmări spectacolul-premieră din sală, a comentat astfel interpretarea piesei de actorii Naţionalului din Craiova: „Din punctul meu de vedere, întâlnirea cu trupa Naţionalului din Craiova a fost foarte fericită. Ei au dus mai departe ceea ce eu am încercat să fac din scriitură, a fost un proces foarte interesant de lucru cu textul şi de selectare a materialului cu valoare teatrală, până la urmă. Actorii Naţionalului au reuşit să-şi asume foarte bine personajele. Una peste alta, autorul şi regizorul Catinca Drăgănescu e foarte mulţumit de spectacolul «Photoshop» de la TNC“.
„Photoshop“ se va juca şi duminică, 14 octombrie, începând cu ora 19.00, în sala mică „Ion D. Sîrbu“.

S.O.S. pentru „Calea Eroilor“ lui Brâncuşi

Tot în această sâmbătă, începând cu ora 17.00, la Teatrul Naţional „Ştefan Iordache“ din Caracal (construit în 1901 şi renovat în 2011), va avea loc manifestarea culturală intitulată „Răscruci în picătură“. După cum ne-a precizat arh. Cristian Ciomu, preşedintele Asociaţiei pentru protejarea monumentelor din Oltenia „Podul lui Apolodor“ şi mentorul organizării manifestărilor artistice ale asociaţiei amintite, „Răscruci în picătură“ este al treilea Răscruci „X“-2012, o continuare a momentelor din 1 august, 3 august şi 14 septembrie 2012, care au marcat zece ani de la Primul şi Al Doilea Răscruci. Asociaţia „Fiii şi Prietenii Caracalului“ este organizator al evenimentului alături de Primărie şi Casa de Cultură „Radu Şerban“ din Caracal, iar ideea organizării aparţine scriitorului Liviu Andrei, originar din Caracal.
Cristian Ciomu a prefaţat astfel manifestarea de sâmbătă: „Tema de acum este «CALEA EROILOR» – ansamblul monumental creat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu – este un omagiu şi în acelaşi timp un «strigăt  de ajutor» pentru că acest ansamblu ascunde în el o mare suferinţă – aceea a degradării ireversibile cauzate de timp, dar şi de intervenţii agresive ale unor oameni iresponsabili, şi trebuie salvat pentru a dăinui mai departe şi a bucura sufletele generaţiilor viitoare. Vom prezenta un rezumat de 30 de minute al filmului realizat de poetul clujean Horia Muntenuș, pe a cărui coloană sonoră se regăseşte o muzică semnată şi interpretată de Mircea Suchici şi de mine, dar şi de alţi artişti cu sufletul impregnat de artă brâncuşiană. Va urma un moment de  muzică şi poezie cu Oana Stancu, Mircea Suchici, Ilinca Zamfir, Iulian Albu şi subsemnatul. Vom fi înconjuraţi  de un «decor» special, semnat de maestrul Silviu Bârsanu“.
 
Colocviile Scrisul Românesc

La fiecare sfârşit de an, Revista şi Editura „Scrisul Românesc“ organizează o serie de manifestări cultural-ştiinţifice – sesiuni de referate, simpozioane, lansări şi expoziţii de carte, gala premiilor pe anul precedent şi de debut în volum pe anul în curs.
Colocviile Scrisul Românesc reprezintă punctul forte, având de fiecare dată în dezbatere teme fundamentale cu participarea unor personalităţi – academicieni, profesori universitari, critici şi istorici literari, scriitori, editori. Mentorul acestor colocvii, scriitorul Florea Firan, directorul Revistei şi Editurii Scrisul Românesc, a declarat pentru GdS: „Proiectul cultural iniţiat în urmă cu cinci ani în care au fost cuprinse teme privind «Presa literară contemporană», «Multiculturalismul», «Actualitatea istoriei literare», «Viitorul cărţii», «Cititul», se încheie anul acesta cu o temă de relaţie interdisciplinară, şi anume «Literatura şi sincretismul artelor», la care vor participa, alături de specialişti din Craiova, numeroşi cercetători din ţară şi din străinătate, între care acad. Dumitru Radu Popescu, acad. Gheorghe Păun, profesorul universitar Adrian Cioroianu, publicistul şi prozatorul George Stanca, cercetător ştiinţific Sorana Georgescu-Gorjan ş.a. Comunicările vor fi publicate în numărul pe octombrie al revistei Scrisul Românesc, care va fi lansată la finalul colocviilor, urmând ca anul viitor să fie editate într-un volum ce va purta titlul temei.
Va fi lansat volumul «Cititul. De ce citim? Ce citim? Cum citim? Efectele cititului», care cuprinde comunicările ştiinţifice însoţite de imagini foto color de la colocviile din anul precedent“.
Colocviile Scrisul Românesc din acest an se vor desfăşura în Sala Consiliului Judeţean Dolj, vineri, 26 octombrie, de la ora 17.00. Alături de invitaţi, vor participa profesori, studenţi şi elevi, precum şi alţi pasionaţi de literatură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS