10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Pietrari“ reuniţi în Bănie

„Pietrari“ reuniţi în Bănie

A cincea ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme a debutat vineri dimineaţă pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova

Începând de vineri, de la ora 11.00, şi până duminică, craiovenii iubitori de frumos pot vizita şi cumpăra câte o amintire de la Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, organizat de Muzeul Olteniei în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova.
Pe esplanada Naţionalului craiovean s-au reunit în jur de 50 de participanţi din ţară (Craiova, Baia Mare, Satu Mare, Tulcea, Cluj-Napoca, Bucureşti, Arad etc.), dar şi din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova), veniţi să-şi facă meşteşugul cunoscut. Aurelian Popescu, muzeograf la Secția de Ştiinţe Naturale, dar şi iniţiator şi organizator al salonului, a mărturisit, în deschidere, că „avem din nou bucuria de a avea printre noi pe cei mai buni şi cei mai tari «pietrari» din Romania. Sunt colecţionarii de minerale, fosile şi geme, oameni pasionaţi de mineralogie şi adevăraţi artişti în confecţionarea bijuteriilor din pietre semipreţioase“.

Cine şi ce vă aşteaptă la Salon

Standurile amplasate pe esplanadă sunt pline de bijuterii fabricate din pietre semipreţioase, de fosile şi minerale. Unul dintre „pietrari“, călărăşeanul Silviu Georgescu, a venit tocmai de la Târgu Mureş ca să-şi prezinte craiovenilor, printre altele, turmalina, granitul şi apatitul, pe care şi le cumpără de la bursele minerale din Germania, Franţa sau Brazilia. „Luna viitoare împlinesc 30 de ani de când colecţionez pietre. Am 43 de ani“, a spus acesta. Am aflat de la el că „în străinătate este un adevărat cult pentru piatră, fie de natură minerală, fie de natură organică (fosilele)“. Tot el ne-a mărturisit că „cei mai pasionaţi de ştiinţele geologice sunt nemţii şi francezii, care fac cam 100 de burse de piatră pe an“ şi că la Tucson, în SUA, este cea mai mare bursă de piatră din lume.
Dacă Silviu Georgescu are pe măsuţa lui diverse obiecte lucrate din minerale, eşantioane de geme sau fosile, Carla Lovin, din Bucureşti, a pregătit pentru această ediţie a Salonului bijuterii din pietre semipreţioase.
„Cam de şapte-opt ani mă ocup de asta şi am fost şi la ediţiile precedente. De regulă, vânzarea merge bine. Dacă ţine vremea cu noi, va fi bine şi acum“, a mărturisit aceasta. Bijuteriile sunt realizate în exclusivitate de Carla şi pleacă de la cerceluşi, ajungând la coliere din pietre semipreţioase.
Alături de Carla şi Silviu, alţi zeci de profesionişti într-ale mineralelor, gemelor şi fosilelor vă aşteaptă până duminică la acest „mic jubileu al Salonului“, după cum l-a numit muzeograful Aurelian Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS