13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProtejează-i pe cei dragi!

Protejează-i pe cei dragi!

Iată o poveste imaginară care face trimitere către tinerele traficate: „Erau balauri la mine-n cameră. Se ascundeau sub pat sau le zăream capetele când deschideam dulapul. Mă luptam cu ei, dar uneori reuşeau să mă atingă şi atunci îmi pierdeam din puteri. Odată am ţipat cât am putut, dar mami şi tati nu m-au auzit. Nu ştiam ce să fac. M-am luptat singură cu ei mai multe ore, dar până la urmă au reuşit să mă prindă“.  Întrebarea care se pune este: Dacă această întâmplare ar fi povestită de fetiţa ta sau de altă fetiţă care ţi-e dragă, cum ar arăta finalul poveştii?
Adolescentele şi tinerele  sunt cele mai expuse riscului de a fi victime ale traficului de persoane în scopul exploatării sexuale. Dacă fetiţa ta s-ar lupta cu „balaurii“, tu ai auzi-o? Ştii să o asculţi chiar şi atunci când nu ştie cum să-ţi vorbească? Dacă eşti lângă ea, va simţi acest lucru chiar dacă are 6 ani sau 16, dar şi la 26 de ani. De fapt, la orice vârstă.

Poveşti cutremurătoare

Poveştile adevărate sunt şi mai cutremurătoare.
„Mi-a spus să merg cu el în Italia, chiar dacă nu aveam bani, acte. Mi-a spus că se ocupă de tot. Când am ajuns acolo, aveam deja 700 de euro datorie şi am fost obligată să muncesc. O altfel de muncă. Am ajuns să lucrez în stradă, prostituţie. Prima reacţie a fost să mă opun, dar am fost violată, bătută. Am fost lovită de nenumărate ori. Mi-au spus că, dacă nu îmi convine ceea ce vor ei cu mine, atunci mă omoară, mă pun în sac şi mă aruncă la gunoi. Mai erau şi alte fete acolo. Primiseră şi ele cele mai crunte bătăi. Fetele erau atât de speriate, şi atunci când auzeau paşi la uşă tremurau de frică. Eram bătute, abuzate, înfometate“.
Aceasta este o frântură din povestea reală a unei tinere traficate.

Recunoaşte pericolul, vezi cine sunt monştrii!

Aceste tinere care au trăit experienţe terifiante au spus ulterior că  nu ar fi ajuns aici dacă şi-ar fi simţit aproape mama şi tatăl, că le-au lipsit prietenii, că nimeni nu le-a iubit şi nu le-a dat importanţă.
Multe dintre ele au trecut prin situaţii de abuz fizic, au fost martore ale violenţelor în familie, au trăit experienţe dificile sau foarte stresante, cum ar fi moartea timpurie a unui părinte sau îmbolnăvirea gravă a acestuia, ori provin dintr-un mediu sărac şi au fost obligate în copilărie să muncească pentru a asigura existenţa lor şi a familiei.
Fetele exploatate nu provin numai din familii dezorganizate, violente sau neglijente. În ultimii ani, traficanţii au găsit metode noi de atragere a victimelor.
Traficanţii te pot face să crezi că sunt oameni obişnuiţi. Tot ce îşi doresc este să câştige încrederea celor care ar putea să le cadă în plasă. Ei sunt răbdători, atenţi, oferă garanţii, sar în ajutor. Pot fi atât bărbaţi, cât şi femei, pot fi rude şi persoane apropiate, pot fi parteneri de cuplu, pot fi prieteni.

Îngrijorare

În România, numărul persoanelor traficate şi mai ales exploatate sexual este în creştere. Îngrijorător este că vârsta tinerelor exploatate sexual este tot mai mică, victimele traficului pentru exploatare sexuală au vârste cuprinse între 10 şi 47 de ani.
Astfel, în anul 2007 s-au înregistrat 1.780 de victime, 960 de femei şi 820 de bărbaţi, cei din urmă fiind exploataţi prin muncă. În 2009, numărul persoanelor exploatate a fost de 780, iar în anul 2012, de 1.154 (sursa: Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane). Asta nu înseamnă că numărul persoanelor traficate şi exploatate nu poate fi cu mult mai mare.
Toate aceste întâmplări şi date au fost expuse vineri, 18 mai 2012, în cadrul unui eveniment organizat de Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), şi face parte din proiectul „AnimaNova – Integrare pe piaţa muncii pentru persoanele traficate“. În cadrul evenimentului, experţii psihologi ai CPE au prezentat rezultatele studiului „Speranţe, la vânzare“, cercetare calitativă privind traficul în vederea exploatării sexuale în România şi Italia, desfăşurată în perioada 2007-2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS