15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal2.100 de persoane pe lista disponibilizaţilor din minerit

2.100 de persoane pe lista disponibilizaţilor din minerit

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj a anunţat ieri că a primit notificări din partea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, care vor disponibiliza, începând cu 1 martie, peste 2.100 de persoane. Reprezentanţii sindicatelor o dau la întors şi spun că nu vor exista disponibilizări, dar că încă sunt la masa negocierilor cu administraţiile.

La numai două zile după ce sindicalistul Marin Condescu şi ministrul economiei, Ion Ariton, au semnat un protocol „salvator“, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a anunţat că până la 1 martie vor fi disponibilizaţi 2.132 de ortaci din bazinul minier al Olteniei. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Gorj, Ana-Maria Niculescu, reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi cei ai Complexurilor Energetice (CE) Rovinari, Turceni şi Craiova au trimis notificări la şomaj, anunţând următoarele concedieri. Potrivit notificărilor, cele mai multe persoane vor pleca de la SNLO, de unde vor fi concediaţi 920 de salariaţi. „Am primit notificări privind un număr total de 2.132 de persoane care urmează să fie disponibilizate de la unităţile miniere din Gorj şi Dolj. De la SNLO vor pleca 920 de persoane, de la CE Rovinari – 448, de la CE Turceni – 484, iar de la CE Craiova vor pleca 280 de persoane. Este vorba de un program de disponibilizări derulat între anii 2011-2013, perioadă în care urmează să fie disponibilizaţi 4.000 de angajaţi de la cele patru unităţi. Pentru anul în curs vor fi disponibilizaţi doar 2.132 de salariaţi, urmând ca desfacerea contractului de muncă să aibă loc începând cu 1 martie“, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Ce se întâmplă cu protocolul?

Notificările privind disponibilizările celor peste 2.100 de persoane din cadrul celor patru unităţi vin la doar două zile după ce ministrul economiei, Ion Ariton, a semnat un protocol cu preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Condescu. Protocolul în zece puncte prevede, printre altele, şi evitarea disponibilizărilor din minerit şi energie. Marin Condescu a propus şi a obţinut în urma semnării protocolului ca minerii care au 35 de ani stagiul complet de cotizare şi vârsta de 55 de ani să fie menţinuţi pentru o perioadă de doi ani cu 75% din salariu plus 25% sporul de vechime, perioadă după care vor ieşi la pensie. Condescu nu a putut fi contactat, cei care au oferit un punct de vedere fiind sindicalistul Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), şi Constantin Mitrescu, purtătorul de cuvânt al FNME. „Cred că le-au fost comunicate cifrele vechi ale programului de restructurare. După cum ştiţi, după semnarea protocolului nu vor mai fi disponibilizări. Sunt cifre sintetice, nu-mi dau seama, sau poate sunt cifre estimative ale celor care vor intra în concediile de aşteptare“, a declarat Viorel Temelescu.

Mitrescu vorbeştede contractul colectiv de muncă

Constantin Mitrescu, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Naţionale Mine Energie, susţine că nu este în interesul societăţilor din minerit şi sistemul energetic să disponibilizeze personal. Potrivit contractului colectiv de muncă semnat între administraţia şi sindicatele din minerit şi energie, în cazul disponibilizărilor, fiecare ortac va primi salarii compensatorii de peste 90.000 de lei. „Eu sper să se pună în practică cele stabilite în protocol. Este vorba de acele concedii de aşteptare. În cazul în care angajatorul concediază sau disponibilizează oameni va trebui să respecte nişte clauze din contractul colectiv de muncă care nu sunt confidenţiale. Dacă au intenţia de a concedia, e dreptul dumnealor, dar trebuie să respecte contractele colective de muncă, întrucât la prima înfăţişare în instanţă vor fi obligaţi să plătească salariile prevăzute în contractul colectiv de muncă. Se ajunge şi la 90.000 de lei de salariat. Dacă au trimis notificări la AJOFM, probabil că au şi bani să plătească. Noi, unii, nu am vorbit de disponibilizări. Dacă vor trece la disponibilizări, îi vom da în judecată“, a declarat Constantin Mitrescu.

Directorul SNLO este evaziv

Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a declarat că, deşi au fost comunicate anumite date către AJOFM Gorj, negocierile cu sindicatele din minerit continuă: „Noi chiar acum suntem în negocieri cu sindicatele. Căutăm soluţii pentru reducerea cheltuielilor cu munca vie. Încă negociem. Cifrele acelea de la AJOFM sunt provizorii. Noi vorbim de concediile acelea de aşteptare. Unii mineri se vor afla la dispoziţia statului. Noi am trimis cifrele pentru că aşa e procedura“, a declarat Daniel Burlan, care nu a reuşit să explice exact de ce societatea pe care o conduce a comunicat 920 de disponibilizări la AJOFM, după semnarea protocolului între Federaţia Naţională Mine Energie şi Ministerul Economiei.

Bălăşoiu vorbeşte de reducerea unor posturi

Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova, a spus că administraţia a stabilit doar numărul posturilor care vor fi reduse, urmând ca listele cu persoanele care vor pleca efectiv să fie stabilite împreună cu sindicatele în zilele care urmează. „Administraţiile celor patru unităţi au stabilit numărul posturilor care urmează să fie reduse, iar listele cu persoanele care vor fi disponibilizate o să fie făcute împreună cu sindicatele, pentru că aşa se procedează. Zilele acestea ne vom întâlni şi vom stabili listele. Chiar şi după negocierile cu sindicatele, numărul posturilor anunţate nu se va schimba, cel puţin nu la Craiova“, a precizat directorul CE Craiova. Liderul sindical Marin Condescu le-a promis minerilor că nu se vor mai face disponibilizări, în ciuda faptului că în protocolul semnat cu ministrul Ariton, la punctul 4 se spune: „Ministerul Economiei va mandata societăţile din minerit şi energie să constituie societăţi comerciale în parteneriat cu administraţiile locale (…) pentru crearea de alternative economice şi noi locuri de muncă care să fie ocupate de personalul care îşi pierde locul de muncă din cadrul unităţilor miniere şi energetice“.

Punct de vedere comun al administraţiei şi sindicatelor

Administraţia SNLO şi reprezentanţii sindicatelor miniere au ajuns la un punct de vedere comun transmis ieri după-amiază, printr-un comunicat de presă. Nici măcar în acest comunicat nu se precizează clar numărul persoanelor care vor fi disponibilizate, dar sunt anunţate reduceri de personal. Potrivit comunicatului de presă semnat de Daniel Burlan, directorul SNLO, şi de Marin Condescu, preşedintele USMO, în urma negocierilor dintre cele două părţi s-au găsit soluţiile de reducere a cheltuielilor cu munca vie la nivelul acestui an cu 11%. „Măsurile identificate sunt: reducerea personalului TESA, operativ şi CFL; diminuarea facilităţilor existente în contractul colectiv de muncă (cuantumul tichetelor cadou, transport personal, activităţi cultural – sportive etc.); trimiterea în concediu de aşteptare a minerilor care îndeplinesc condiţiile de pensionare etc. Măsurile menţionate nu afectează salariile de bază brute negociate pentru angajaţi. În continuare, administraţia şi sindicatele continuă negocierile pentru identificarea altor măsuri care să eficientizeze societatea“, se spune în comunicatul de presă. SNLO, dar şi cele două complexuri energetice din Gorj se numără printre finanţatorii clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu, condus de Marin Condescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII