25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn milion de euro pentru salvarea a trei vieţi

Un milion de euro pentru salvarea a trei vieţi

Vestea bună a sosit pe adresa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt în 14 octombrie 2010, Ministerul Sănătăţii anunţând Serviciul de Programe al DSP că s-a aprobat finanţarea din bugetul ministerului a tratamentului în străinătate pentru trei persoane din Olt grav bolnave, care nu pot fi spitalizate în România.
Direcţia instrumentase dosarul de solicitare a fondurilor necesare încă din ianuarie 2010, cu justiticarea că Sorin Nica, Andreea Valentina Drăgan şi Cătălin Florin Andrei suferă de afecţiuni pe care, în absenţa Registrului Naţional al Donatorilor, sistemul de sănătate din România nu este capabil să le trateze.
Pentru Sorin Nica, de 26 de ani, diagnosticat cu leucemie acută mieloblastică, DSP Olt a primit aproximativ 473.000 de lei (106.500 de euro plus comisioanele bancare pentru depistarea donatorului compatibil). El va fi supus, în cel mai scurt timp, unei operaţii de transplant de celule stem fără de care nu ar putea supravieţui. Intervenţia va avea loc la un spital din Israel.
Pentru Andreea Valentina Drăgan, de un an, diagnosticată cu limfohistioză familială, s-au aprobat circa 438.000 de lei (98.500 de euro plus comisioane bancare pentru depistarea donatorului compatibil). Fetiţa va fi supusă, şi ea, unei operaţii de transplant de celule stem, tot în Israel.
Pentru Cătălin Florin Andrei, de nouă ani, diagnosticat cu beta talasemie majoră, DSP a primit aproximativ 44.000 de lei (20.000 de euro plus comisioanele bancare pentru depistarea donatorului compatibil). Tânărul va fi internat la o clinică din Germania, unde, la fel ca primii doi, va fi supus unui transplant de celule stem.
Ministerul a trimis deja avansurile solicitate, câte 10.000 de euro, către clinicile din Israel şi Berlin.
„Bolile celor trei persoane pentru care am cerut fonduri din bugetul Ministerului Sănătăţii nu pot fi tratate în România. Transplant medular se face în ţară, însă doar pentru cazurile în care există un donator compatibil în familie“, a explicat Ramona Lesnic, directoarea Serviciului de Programe din cadrul DSP Olt. „În prezent, bolnavii fără donator compatibil în familie nu pot fi ajutaţi în România, deoarece la noi nu s-a aprobat încă Registrul Naţional al Donatorilor. Până la apariţia acestui normativ, singura soluţie pentru tratarea afecţiunilor de care suferă ei este un transplant efectuat în străinătate“.
Suma totală aprobată de Ministerul Sănătăţii se ridică la 950.000 de euro. Reuşita poate fi trecută în contul Serviciului de Programe al Direcţiei, care a înduplecat ministerul. „Am întocmit dosarele, le-am urmărit evoluţia, am identificat clinicile şi am corespondat permanent cu ele. Sorin Nica a plecat deja în Israel, unde va fi operat în cel mai scurt timp, Andreea Drăgan urmează să plece dintr-o clipă în alta, iar Cătălin Andrei va pleca în Germania, la Berlin, în momentul în care se va identifica un donator compatibil“, a precizat Ramona Lesnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU