25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞtergerea penalităţilor, închiderea porţilor

Ştergerea penalităţilor, închiderea porţilor

Ştergerea penalităţilor la întreţinere pentru anumite categorii de locatari ar putea avea efecte dezastruoase atât pentru asociaţiile cu datorii mari către furnizori, cât şi pentru distribuitorii direcţi de utilităţi.

Legea nr. 175 potrivit căreia anumite categorii de persoane primesc facilităţi la plata cotei de întreţinere este considerată inaplicabilă atât de către unii dintre conducătorii asociaţiilor de proprietari din Craiova, cât şi de către cel mai mare creditor al asociaţiilor, Regia Autonomă de Termoficare. După reglementările aduse de Legea nr. 175, contribuţia cu titlu de penalităţi datorată de membrii unei asociaţii pentru restanţele la întreţinere va fi ştearsă dacă debitorii plătesc respectivele restanţe în termen de 12 luni. Ar beneficia de această reducere familiile al căror venit net minim lunar pe mebru nu depăşeşte suma de 1.000 de lei. Mai departe, este precizat în lege, debitele anulate în condiţiile de mai sus vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale între asociaţii şi furnizori. „Este imposibil. Atâta vreme cât Regiei de Termoficare i se percep penalizări de întârziere de către furnizori, acestea trebuie să se regăsească obligatoriu în penalizări pe care Regia le calculează mai departe creditorilor“, a declarat Tatian Tudorache, directorul general al Termoficării. În condiţiile în care reglementările ar fi totuşi aplicate, restanţele Regiei Autonome de Termoficare către Complexul Energetic Craiova, în valoare de 110 milioane de lei la această oră, ar creşte până la colaps în următoarele 12 luni. Iar un act normativ care să oblige CET-urile să şteargă penalităţile cu buretele încă nu a fost emis.

Reducerea, discriminatorie

Preşedintele Asociaţiei de proprietari 15 Rovine, Ion Dinu, este de părere că reglementările Legii nr. 175 sunt inaplicabile. „Sunt nenumărate motive de a considera această lege aberantă. În primul rând, este imposibil din punct de vedere contabil. Cota de întreţinere este constituită dintr-un cumul de obligaţii către cei şase furnizori ai unei asociaţii, plus alte cheltuieli cu întreţinerea, la care se adaugă, după caz, penalităţile. Cum pot fi deduse penalităţile care urmează să fie şterse pentru fiecare furnizor doar în cazul anumitor locatari, este o mare enigmă“, a spus Ion Dinu. Acesta mai apreciază că limita venitului stabilită prin lege pentru familiile care vor beneficia de facilitatea în discuţie este de natură discriminatorie. „Obligaţiile la întreţinere sunt aceleaşi pentru toată lumea, raportat la numărul membrilor de familie, al camerelor ş.a.m.d. Ca atare, orice gen de facilitate care vizează aceste obligaţii ar trebui să fie aplicată pentru toată lumea. În caz contrar, avem de-a face cu o discriminare“, mai arată preşedintele Asociaţiei 15 Rovine. Nu în ultimul rând, acesta crede că ştergerea penalităţilor în circumstanţele actuale ar reprezenta chiar un îndemn către rău-platnici de a-şi amâna plata facturilor. „În concluzie, în acest cadru, ştergerea penalităţilor ar duce în final la închiderea porţilor unor instituţii“, a mai arătat Dinu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII