19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalViză „cu motivaţie“ pe masterplanul de deşeuri

Viză „cu motivaţie“ pe masterplanul de deşeuri

Masterplanul de gestionare a deşeurilor în Dolj a mai făcut un mic pas înainte. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj primeşte în administrare de la Primăria Craiova terenul de care avea nevoie pentru a continua proiectul, după ce prefectura a dat hotărârii consiliului municipal viza de legalitate „cu motivaţie“.

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a anunţat vineri în cadrul unei conferinţe de presă că instituţia pe care o conduce a „ştampilat“ ca legală hotărârea municipalităţii prin care terenul în cauză va intra în administrarea CJ Dolj. Însă, Georgescu a ţinut să ofere şi o motivaţie pentru viza de legalitate ori, s-ar putea spune, o „acoperire“ pentru viitor.
„Nu ne putem exprima asupra calităţii proiectului, dar putem prevedea anumite neajunsuri. Având în vedere că pe terenul prevăzut în hotărâre urmează să se realizeze o staţie de sortare a materialelor reciclabile şi o staţie de compostare a fracţiei biodegradabile, consiliului judeţean, căruia i se dă în administrare terenul, îi revine obligaţia să ia toate măsurile ce se impun în caz de poluare a mediului survenită pe raza municipiului Craiova“, a declarat prefectul Georgescu.
Masterplanul pentru gestionarea deşeurilor este unul dintre proiectele care trenează de o bună perioadă de timp din cauza neînţelegerilor apărute între autorităţile locale implicate. În momentul în care municipalitatea craioveană decisese să iasă din asociaţia Ecodolj, fapt ce ar fi blocat proiectul, s-a pus problema strămutării gropii de gunoi. Prefectul Eugen Georgescu şi-a exprimat public dezacordul faţă de planul integrat care porneşte de la ideea să colecteze deşeurile din întreg judeţul şi să se transporte la Mofleni, motivând că măsurătorile au demonstrat că masele de aer se deplasează dinspre Mofleni spre Craiova timp de 120-140 de zile pe an.
„Amplasamentul acestei gropi nu este cea mai bună soluţie“, a spus Georgescu.
Abia în urmă cu o săptămână autorităţile craiovene au hotărât să lase masterplanul pentru deşeuri să „curgă“ prin adoptarea hotărârii de consiliu. Acum, administraţia judeţului poate să depună cererea de finanţare a planului integrat, proiect ce a fost avizat cu o finanţare de 40,88 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Staţia de sortare ce va fi construită pe terenul în cauză va avea o capacitate de 67.000 de tone pe an, iar staţia de compost – 19.000 de tone de deşeuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU