10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConcurs pentru romi: burse de studiu în medicină

Concurs pentru romi: burse de studiu în medicină

 Unii au plecat în străinătate prin proiecte europene. Cineva a reuşit să fie şef de promoţie. Alţii s-au înscris în programe de învăţare a unei limbi străine. Bursele pe care le primesc nu sunt sociale, ci de merit. Anul acesta, bor beneficia de ele alţi 75 de tineri romi care studiază în domeniul medical. Dosarele aplicanţilor se primesc până pe 30 mai.

A început în 2008. Atunci, s-au înscris 50 de tineri şi 35 au obţinut banii. Un an mai târziu, numărul candidaţilor avea să se dubleze, iar cel al beneficiarilor ajungea la 63. Programul constă în acordarea unor burse studenţilor de etnie romă care urmează cursurile facultăţilor de Medicină, Farmacie, Stomatologie sau ale colegiilor de asistenţi medicali şi moaşe, precum şi medicilor rezidenţi, dacă respectivele instituţii sunt acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Organizatorii numesc evenimentul „o iniţiativă fără precedent în Europa Centrală şi de Est“.
În România, proiectul este implementat de Institutul pentru o Societate Deschisă (OSI) şi Fondul de Educaţie pentru Romi (REF), împreună cu partenerii ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi Sastipen – Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate. De asemenea, iniţiativa se bucură în România de sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătaţii.
Joi, echipa de promovare a acestui program a organizat, la Craiova, într-una dintre sălile Universităţii de Medicină şi Farmacie, o întâlnire, prezentând componentele majore ale acestuia, criteriile de eligibilitate, procedura de depunere a candidaturii, termenul-limită şi beneficiile.

În ce constă

Fondurile programului de burse sunt asigurate de Institutul pentru o Societate Deschisă şi Fondul de Educaţie pentru Romi. Beneficiarii burselor vor fi eligibili pentru finanţare suplimentară în scopul studierii unei limbi străine sau pentru participarea la conferinţe profesionale. De asemenea, bursierii vor fi susţinuţi într-un program de mentorat, în cadrul unui proiect derulat în cooperare cu Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România, pentru îndeplinirea scopurilor lor academice şi profesionale. Toţi semifinaliştii împreună cu mentorii selectaţi vor participa la un program de pregătire în advocacy în scopul dezvoltării capacităţii lor personale, astfel încât să poată promova dreptul persoanelor de etnie romă la servicii medicale. În acest context, Sastipen – Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate va organiza în vara lui 2010 o tabără de advocacy ca parte a programului de pregătire.

Unde şi cum aplicaţi

Selectarea studenţilor pentru obţinerea burselor se va face pe baza meritelor academice, a motivaţiei profesionale şi a potenţialului de leadership. Criteriile de care aplicanţii trebuie să ţină cont se pot găsi on line, laolaltă cu formularele de aplicaţie, la adresele: www.burseromi.ro sau http://ref.rmusp.org. Dosarele cu documentaţia completă pot fi trimise până la data-limită 30 mai 2010 (data poştei), pe adresa Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR), strada Ţebei, nr. 21, Cluj-Napoca, 400305, România, în atenţia lui Robert Matei, coordonator naţional programe de burse.
Mai multe informaţii despre programul de burse pot fi aflate la www.romaeducationfund.org şi http://www.soros.org/initiatives/health/focus/roma sau prin contactarea coordonatorului Robert Matei, la adresele [email protected] şi [email protected], telefon + 40 264 420 474.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII