15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

Începe vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

Elevele din clasele a VI-a şi a VII-a vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, începând din 23 noiembrie, a anunţat săptămâna trecută biroul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Campania de vaccinare anti-HPV se va desfăşura în trei etape. În prima dintre acestea, respectiv în perioada 23-30 noiembrie, fetiţelor le va fi administrată prima doză de vaccin, urmând ca în lunile ianuarie şi mai 2010 acestea să fie vaccinate cu a doua şi a treia doză.
Se va proceda la fel ca şi în alte campanii şcolare de vaccinare: data în care se face vaccinul este anunţată cu câteva zile înainte, iar copiii îşi vor informa părinţii în legătură cu acest lucru. Fetiţele vor fi vaccinate de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie care are în arondare respectiva unitate de învăţământ. Fiecare elevă va fi evaluată de medicul care face vaccinarea, iar ulterior administrării injecţiei va fi supravegheată 15 minute.
Vaccinarea nu este obligatorie, dar este recomandată de autorităţile medicale naţionale şi internaţionale, fiind considerată utilă, eficientă şi sigură.

Părinţii sunt de acord cu vaccinarea

Continuarea programului de vaccinare a fost hotărâtă de Ministerul Sănătăţii, în urma unui sondaj de opinie realizat de compania GfK România, în cadrul campaniei de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin „Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!“.
Sondajul arată că mai mult de jumătate dintre părinţii elevelor ar fi de acord cu vaccinarea. „52% dintre cei care şi-au exprimat o decizie de acţiune sunt de acord ca fiica lor să primească acest vaccin. 90% dintre părinţii intervievaţi consideră că acest vaccin trebuie să fie oferit gratuit în cadrul programului naţional de imunizare, iar 24% dintre ei au răspuns că au nevoie de mai multe informaţii pentru a lua o decizie“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.044 de părinţi ale căror fiice sunt eleve în clasele a VI-a şi a VII-a.
„Imunizarea anti-HPV a fetiţelor până în 14 ani este recomandată de cele mai importante organisme internaţionale din domeniul sănătăţii, cu o reputaţie incontestabilă recunoscută de întreaga comunitate medicală, ca strategie eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Statisticile demonstrează că vaccinarea adolescentelor împotriva HPV şi screening-ul periodic prin testul Babeş-Papanicolau pot preveni 94% din cazurile de cancer de col uterin. În fiecare an, peste 40.000 de românce au diagnosticul cancer de col uterin. La peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual, se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer. Imunizarea anti-HPV este o şansă la viaţă pe care o acordăm fiicelor noastre şi, pentru că şi părinţii au înţeles importanţa acestei acţiuni, am decis reluarea campaniei de vaccinare“, a precizat dr. Cristian-Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII