15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii defrişează viile în masă

Doljenii defrişează viile în masă

Numărul doljenilor care vor să-şi defrişeze viile a crescut de trei ori faţă de 2008. Totuşi, numărul celor care au solicitat sprijinul financiar pentru aplicarea de tratamente fitosanitare în sectorul viticol pentru 2009 este aproape acelaşi cu cel de anul trecut.

Conform informaţiilor primite de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), de la începutul anului şi până în prezent, doljenii au depus 352 de cereri de defrişare a viţei de vie. „Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o creştere a solicitărilor în acest sens. În 2008, până la 31 iulie au fost depuse 120 de cereri“, a declarat Cristina Vladu, inspector vitivinicol în cadrul DADR Dolj, care a explicat că la nivelul judeţului se defrişează atât vie hibrid, cât şi nobilă (în special roşioară).
Această situaţie este determinată de faptul că oamenii consideră că plantaţiile de viţă de vie nu sunt rentabile, mai ales că multe au îmbătrânit, iar tratamentele fitosanitare sunt foarte costisitoare (aproximativ 1.500 de lei/an/ha). „La viţa nobilă se fac şi foarte multe tratamente – în funcţie de condiţiile meteorologice, cam şapte-opt pe an (dacă sunt precipitaţii, numărul de tratamente creşte)“, a precizat Cristina Vladu.

La începutul anului, patrimoniul viticol din judeţ era de 13.390 ha

În timp ce o parte dintre doljeni aleg să renunţe la viile pe care le deţin, alţii înfiinţează culturi noi, chiar dacă acest lucru presupune cheltuieli destul de mari (peste 20.000 euro/ha) şi intră pe rod abia după trei ani. În 2008, de exemplu, în Dolj s-au înfiinţat 103 hectare de vie. La începutul acestui an, patrimoniul viticol din judeţ era de 13.390 de hectare, din care două treimi vie hibridă. „Viţa de vie din soiuri nobile (de vin şi de masă) ocupa o suprafaţă de aproximativ 4.800 de hectare. Circa 8.500 de hectare sunt plantate cu vii hibride“, a afirmat Cristina Vladu, care a precizat că şi anul acesta doljenii au înfiinţat vii (70 de hectare).

1.300 de oameni au cerut sprijin financiar pentru tratamente fitosanitare

Chiar dacă foarte multe persoane şi-au manifestat dorinţa de a defrişa viile, numărul cererilor prin care doljenii solicită sprijin financiar de la stat pentru aplicarea de tratamente fitosanitare în sectorul viticol, pentru anul 2009, este foarte mare. Până în penultima zi de depunere inclusiv, doljenii au făcut 1.300 de cereri (92% din numărul celor depuse în 2008). Cele mai multe solicitări au fost făcute în ultimele zile. „Până pe 28 iulie, au fost înregistrate 803 dosare în acest sens, adică aproximativ 57% din numărul celor depuse în 2008“, a declarat Sorin Iordache, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.
Acesta a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sprijinului este de 500 lei/hectar şi se acordă persoanelor care au în proprietate/folosinţă o suprafaţă de vie (soiuri nobile) de minimum 0,1 hectare, înscrisă în Registrul Plantaţiilor Viticole.
Pe lângă faptul că sunt destul de multe persoane care s-au obişnuit să rezolve treburile pe ultima sută de metri, creşterea bruscă a numărului de solicitări pentru subvenţie se datorează şi faptului că reprezentanţii unor primării din judeţ s-au ocupat de strângerea şi depunerea dosarelor. „Parcelele sunt fărâmiţate. Dacă oamenii au 0,1 ha sau 0,2 ha ar trebui să beneficieze de un sprijin de 50-100 de lei, astfel că unora nu le convine să se deplaseze până la Craiova pentru a depune documentaţia. Pentru a veni în sprijinul acestor persoane, Primăriile Călăraşi, Dăbuleni, Daneţi, Sadova s-au ocupat de preluarea dosarelor“, au explicat reprezentanţii DADR Dolj, instituţia care eliberează o parte din actele necesare dosarului pentru sprijinul de 500 de lei/ha.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU