20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru instructori din cinci sunt neautorizaţi

Patru instructori din cinci sunt neautorizaţi

Poliţiştii de la Examinări Auto şi reprezentanţii Autorităţii Rutiere atrag atenţia asupra faptului că numai 102 instructori auto sunt autorizaţi în judeţul Dolj dintre cei peste 500 care activează pe piaţă în prezent.

A trecut o lună de când instructorii auto independenţi au fost traşi oficial pe dreapta de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutieră Română (ARR). Independenţii ar fi trebuit să fie scoşi de pe piaţă, cel puţin temporar, până se va adopta o metodologie de autorizare a lor în baza noii legislaţii. Aceasta nu s-a adoptat încă, dar ei n-au rămas în aşteptare, ci continuă să racoleze elevi şi să-i instruiască, deşi nu mai au voie să facă acest lucru.

Doar 102 instructori auto sunt autorizaţi

În judeţul Dolj există în prezent doar puţin peste 100 de instructori auto autorizaţi. Ceilalţi şcolarizează ilegal. „Potrivit evidenţelor noastre, doar 102 instructori auto din judeţul Dolj sunt angajaţi cu contracte de muncă la şcolile de şoferi. Conform legislaţiei în vigoare, numai aceştia sunt autorizaţi să efectueze instruirea practică a candidaţilor. Să nu se înţeleagă greşit şi să nu se generalizeze, sunt destui oameni serioşi printre instructorii independenţi, doar că ei trebuie reautorizaţi“, a explicat Iancu Crăciunoiu, şeful ARR Dolj.
În aceste condiţii, poliţiştii de la Examinări Auto îi avertizează pe candidaţi că sunt destui independenţi care se ţin de ţepe. Le iau candidaţilor banii (între 500 şi 800 de lei de persoană), apoi, după câteva ore de pregătire practică, le spun că sunt probleme cu autorizaţiile lor şi trebuie să mai aştepte câteva luni până când vor fi reautorizaţi. Banii însă nu-i restituie, lăsându-i pe elevi cu ochii-n soare. „Oamenii trebuie să fie foarte atenţi cu cine fac şcoala de şoferi! Cei care fac cursurile de pregătire practică în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie să înţeleagă că sunt doar 102 instructori autorizaţi în prezent, dintre cei peste 500 din judeţ. Doar aceştia funcţionează legal, prin şcolile de şoferi la care sunt angajaţi“, a avertizat comisarul Constantin Stan, şef Birou Examinări în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări de la Prefectura Dolj.

Direct la şcoală

Pentru a nu cădea în plasa unor instructori neautorizaţi, cei care vor să se pregătească pentru obţinerea permisului se pot adresa direct şcolilor de şoferi. „Ca să nu aibă nici o emoţie, elevul trebuie să se adreseze direct şcolilor de şoferi pentru instruirea în vederea obţinerii permisului de conducere, nu să accepte oferta oricui“, a spus Iancu Crăciunoiu.
Evidenţa celor 102 instructori autorizaţi o au în prezent atât ARR Dolj, cât şi Biroul Examinări Auto situat pe strada Amaradiei din Craiova. Aceleaşi instituţii au şi evidenţa şcolilor de şoferi autorizate din judeţ, care sunt puţin peste 20 în prezent, dar numărul lor creşte cu una, două pe săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII