16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞcolile de la ţară rămân pustii

Şcolile de la ţară rămân pustii

Unităţile de învăţământ din mediul rural îşi închid treptat porţile din cauză că elevii se mută la oraş, părinţii pleacă la muncă peste hotare sau numărul copiilor de şcoală primară a scăzut. De asemenea, în mediul rural se înregistrează cel mai mare număr de abandonuri şcolare. La Şcoala primară de la Pinoasa – Gorj învaţă şase copii, iar la Dăneşti – patru elevi.

De la an la an, şcolile din mediul rural pierd din ce în ce mai mulţi elevi. Fie că părinţii pleacă la muncă în străinătate, fie îşi trimit elevii la şcolile din mediul urban, numărul copiilor care aleg unităţile de învăţământ de la ţară a scăzut. Satele s-au depopulat, doar bătrânii au mai rămas să îndure sărăcia şi greutăţile, mulţi gorjeni alegând viaţa de la oraş. Unii au plecat la muncă în străinătate, lăsându-şi copiii în grija rudelor apropiate, alţii au găsit un loc de muncă în mediul urban şi astfel s-au mutat cu familia de la sat la oraş. În căutarea unei vieţi mai bune şi plecând de la ţară spre oraşe, şcolile din mediul rural sunt nevoite să-şi închidă porţile.
„Avem şcoli în judeţ cu puţini elevi. În multe cazuri am fost nevoiţi să le închidem, să le comasăm. S-au găsit soluţii. Nu îi putem împiedica pe părinţii care nu mai vor să-şi dea copiii la şcoală la ţară. Important este să îi dea la şcoală. Se va reanaliza soarta unităţilor din mediul rural. Vom vedea care vor fi comasate. Încă lucrăm la această situaţie“, a precizat Dorin Taşcău, inspector şcolar general.

Maximum patru elevi

De exemplu, în comuna Dăneşti există o unitate şcolară unde învaţă patru elevi. La Trocani, un sat la care se ajunge destul de greu, şcoala primară este frecventată de patru micuţi. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Cătunele – satul Lupoaia, unde învaţă patru elevi. La Şcoala Primară Ohaba din comuna Bălăneşti, din cauza faptului că mulţi părinţi s-au mutat la oraş sau şi-au dat copiii la şcoală în alte comune, au mai rămas patru elevi. Este foarte posibil ca unitatea şcolară să fie comasată. La Berleşti, în satul Scurtiu, mai sunt doar cinci elevi de şcoală primară, iar la Padeş-Cerna, patru. Unul dintre motivele pentru care şcolile de la ţară se închid este şi abandonul şcolar. Peste 750 de elevi din Gorj au abandonat cursurile în primul semestru din anul şcolar 2008-2009. În top se află localităţile cele mai sărace din judeţ, Mătăsari, Bumbeşti-Jiu şi Rovinari, iar cele mai multe cazuri se înregistrează în mediul rural.

Sat uitat de lume

Satul Pinoasa este aşezat în mijlocul unei cariere miniere şi de câţiva ani se tot vorbeşte despre strămutarea celor aproximativ o sută de locuinţe. Copiii care mai sunt în sat merg la unica şcoală de aici. Majoritatea părinţilor lucrează în sistemul minier.
Din Rovinari, urmând calea arătată de indicatoare, ajungi în mijlocul unei cariere miniere, unde peisajul gri te trimite cu gândul la necazurile celor care muncesc zi de zi printre mormanele de cărbune. Un miner între două vârste ne îndrumă să o luăm pe o uliţă.
„La dreapta şi daţi de Pinoasa! Noroc!“, spune bărbatul şi-şi vede de treabă. După câteva minute se zăresc primele case: dărăpănate, unele în prag de demolare, altele părăsite. Pinoasa nu pare locuit. Mai mergem încrezători câteva sute de metri şi totul pare să prindă viaţă. Case îngrijite şi câteva cârduri de gâşte ne întâmpină. Uliţa satului Pinoasa este plină de noroi. Autorităţile nu au mai investit de mult în drumuri, pentru că, spune primarul Dumitru Vulpe, satul urmează să fie strămutat.

Şcoala cu şase elevi de la Pinoasa

Unitatea şcolară din Pinoasa este aşezată la mijlocul satului uitat de lume. Clădirea are la parter două săli de clasă încălzite şi mobilate. Într-una, şase elevi, aşezaţi pe trei rânduri, stau aplecaţi deasupra caietelor. Domnişoara învăţătoare corectează ce a scris una dintre fetiţe: „Cine răspunde la întrebarea «cine», Georgi?“, iar fetiţa îi răspunde veselă: „Subiectul, domnişoară!“. În clasa Leliei Albulescu învaţă şase elevi din Pinoasa. „I-am aşezat pe trei rânduri, doi de clasa a II-a, doi de clasa a III-a şi două fete într-a IV-a. Nu este uşor să lucrez cu ei, este predare simultană, dar mă descurc. Predau la această unitate şcolară de trei ani şi nu aş pleca de aici. Este greu pentru că sunt nevoită să fac zilnic naveta de la Arcani, dar merită, pentru că sunt elevi inteligenţi şi cuminţi“, a povestit Lelia Albulescu.
Învăţătoarea are 29 de ani şi în ea şi-au pus speranţa toţi părinţii celor şase elevi. „Dacă eu plec, şcoala se va desfiinţa. Nu am venit aici ca să se desfiinţeze. Din păcate, nu se ştie ce se va întâmpla pentru că la anul voi rămâne cu patru elevi. Vom vedea ce decizie va lua inspectoratul şcolar. Există un microbuz şcolar care vine aici şi ia copiii de clasele V-VIII, dar celor mici le-ar fi greu să se trezească zilnic la 6.00. La Câlnic, la cealaltă şcoală, ar avea colegi noi“, a afirmat Lelia Albulescu.

Fiecare şcolar are povestea lui

În clasa Leliei Albulescu învaţă patru fete şi doi băieţi. Învăţătoarea îi îndrăgeşte pe toţi. Florin Iacobescu are nouă ani şi este elev în clasa a III-a. Copilul este crescut de bunicii materni şi a fost transferat de curând la unitatea şcolară din Pinoasa. „Am învăţat la Brădet, la Mătăsari, dar nu mi-a plăcut acolo. Aici este bine. Muma (bunica – n.r.) are grijă de mine. Îmi face toate poftele. La şcoală este bine, o ascult pe domnişoara învăţătoare. Câteodată mai fac şi prostii“, a spus, zâmbind, copilul. Pe Florin îl ajută la lecţii, atât la şcoală, cât şi acasă, Larisa, o fetiţă bucălată, de nouă ani.
Larisa Pârvuleţ stă în prima bancă şi este prietenă cu Florin.
„Îl ajut pe Florin la lecţii. Vine la mine acasă şi ne facem temele împreună. Ne mai jucăm şi aşa vine seara. El este crescut de bunici, eu am părinţi“, a spus Larisa. Pe ultimul rând stau cele două fete de clasa a IV-a. De la anul, cele două se vor muta la alte unităţi şcolare. „Denisa Mărgău se va muta de la anul la Rovinari. Îi este mai uşor tatălui ei să o ducă acolo. Denisa are un frate mai mic, Bogdan, care este elev tot aici, în clasa a II-a. Este cea mai bună din clasă. Şi ea îl ajută la lecţii pe fratele său mai mic. Zilnic vin părinţii să îi ia de la şcoală“, a povestit învăţătoarea.

Sună clopoţelul

La prânz, după ce clopoţelul a sunat, cei şase elevi pleacă acasă. Pe unii îi iau părinţii, alţii merg singuri. Îşi iau ghiozdanele, se îmbracă şi pornesc veseli pe uliţa satului. Pentru că la Pinoasa a nins mult, elevii se joacă şi aleargă, iar râsetele lor umplu de veselie sătucul uitat de lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII