15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDe ce se îmbolnăvesc românii

De ce se îmbolnăvesc românii

Românii sunt pândiţi de diabet, boli cardiovasculare şi cancer din cauza alimentaţiei dezechilibrate, a fumatului şi a sedentarismului. Acestea sunt concluziile la care au ajuns specialiştii Ministerului Sănătăţii Publice în urma evaluării stării de sănătate a populaţiei.

Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii rezultatele Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, cu o lună înainte de încheierea lui.
De la începerea programului în 2007 şi până la jumătatea lunii noiembrie 2008 s-au prezentat la medic pentru evaluarea sănătăţii 55% dintre români, adică 43,4% dintre bărbaţi şi 57,6% dintre femei.

Riscul de diabet este dublu la bărbaţi

37% dintre românii evaluaţi prezintă risc de îmbolnăvire. Cel mai mare risc pentru sănătate îl reprezintă diabetul zaharat, la 30% din evaluaţi.
Apariţia acestei boli este de două ori mai frecventă la bărbaţi decât la femei şi de două ori mai frecventă în mediul urban faţă de mediul rural. 7% din persoanele evaluate (805.989) prezintă riscul unei afecţiuni cardiovasculare. Pe locul al treilea este cancerul. 6% din evaluaţi sunt predispuşi la neoplazii, 2,08% au risc de cancer de corp uterin, 1,93% (aproximativ 214.000 de femei) de cancer de col uterin, iar 1,25% de cancer mamar.
Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei a oferit informaţii importante despre stilul de viaţă şi comportamentul alimentar al populaţiei. Procentul bărbaţilor care consumă zilnic carne grasă este de 34% (cel mai mare consum de carne grasă este de 38% în regiunea de sud-vest şi cel mai mic de 23%, în Bucureşti), iar cel al femeilor de 23% (cel mai mare consum, de 29%, în regiunea de sud-vest şi cel mai mic de 14% în Bucureşti).
Consumul de carne grasă este mai mare la ţară (33%) faţă de oraş (21%) din cauză că ţăranii consumă multă carne, în special de porc, din producţia proprie.

Urbanul bate ruralul la consum de legume şi fructe

La consumul de legume şi fructe, fruntaşi sunt bărbaţii din regiunea de vest a ţării. 80% din aceştia consumă legume şi fructe spre deosebire de media pe ţară de 76% sau de bărbaţii din sud-est, care sunt consumatori ai acestor alimente în proporţie de 72%. Bărbaţii din vestul ţării sunt întrecuţi doar de consoartele lor, care mănâncă legume şi fructe în proporţie de 84%. La femei, media pe ţară este de 80%. Cel mai mic procent se înregistrează în sud-est şi nord-est, unde doar 77% dintre femei mănâncă legume şi fructe.
Un lucru ciudat, orăşenii sunt mai mari consumatori de legume şi fructe, 81%, decât persoanele din mediul rural, care mănâncă legume şi fructe în proporţie de 75%. În acelaşi timp, oamenii de la ţară preferă alimente consistente, pentru că le oferă energia necesară pentru muncile grele din agricultură.

Pasiunile bărbaţilor: tutunul şi băutura

La capitolul „consum de alcool“, bărbaţii sunt băutori în proporţie de 30%. Cei mai mulţi amatori de tărie sunt în zona de sud-vest, 35%, iar cei mai puţini, în Bucureşti, de 25%. Femeile sunt mai puţin tentate de alcool. Doar 6% dintre ele s-au declarat consumatoare, cel mai mare procent înregistrându-se în sud-vestul ţării, de 11%, iar cel mai mic în vest, de doar 3%.
În mediul rural se bea mai mult, 21%, faţă de oraşe, 11%, probabil pentru că băutura este mai uşor de procurat.
Bărbaţii depăşesc cu mult femeile şi la fumat. 29% dintre bărbaţi şi 12% dintre femei fumează. Cei mai mulţi fumători bărbaţi sunt în sud şi vest, iar femei fumătoare, în Bucureşti, unde proporţia ajunge la 17%. Cei mai mulţi fumători sunt la oraş, 22%, faţă de mediul rural, unde doar 17% din populaţie fumează.

Sportul naţional: mersul la serviciu

Mersul pe jos este activitatea fizică prestată zilnic de români. Mai cu voie mai fără voie, românii sunt obişnuiţi să meargă pe jos timp de 30 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, cei mai mulţi pentru a parcurge drumul dus-întors de la şi până la serviciu. Cei mai activi sunt bărbaţii din regiunea de sud-vest a ţării, care obişnuiesc în proporţie de 74% să meargă pe jos. Cei mai sedentari sunt bucureştenii. Doar 57% dintre bărbaţi şi doar 56% dintre femeile din Capitală merg pe jos.
Când vine vorba de practicarea cu regularitate a unui sport, lucrurile sunt grave. Doar 2% dintre bărbaţi şi 1% dintre femei îşi călesc organismul prin sport. În mediul rural, procentul celor care fac sport este de doar 0,7% faţă de 3% în mediul urban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII