15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariile şi tichetele dascălilor

Salariile şi tichetele dascălilor

Profesorilor li s-au promis salarii mai mari cu 50% şi tichete-cadou în valoare de 300 de lei de patru ori pe an. Au primit, în schimb, aceleaşi salarii de câteva sute de lei şi tichete-cadou din joi în Paşti, când sunt bani la bugetul local sau când primarul îşi aduce aminte. Gravă este şi situaţia cadrelor didactice craiovene, care riscă să nu îşi primească salariile luna aceasta.

Învăţământul doljean pare să intre în criză financiară. Şcolile sunt în imposibilitatea de a plăti lucrările de construcţii şi reabilitări, constructorii insistă să îşi primească banii, iar primăriile nu au fonduri pentru salarii sau tichete-cadou. „Suntem într-o situaţie oarecum bizară. Învăţământul are 6% din PIB, adică 7,8 miliarde de euro, a cheltuit trei miliarde şi am descoperit că restul de 4,8 miliarde există doar pe hârtie. De aceea nu sunt bani pentru plata lucrărilor din şcoli sau a salariilor, aşa cum este cazul Primăriei Craiova, care nu mai are nici un leu la buget şi nu poate plăti salariile cadrelor didactice pe luna noiembrie“, a explicat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj, filiala „Spiru Haret“.

Primăria Craiova asigură însă cele aproximativ cinci mii de cadre didactice din oraş că îşi vor primi salariile la începutul lunii decembrie. „Banii pentru salariile profesorilor vin de la guvern. Asigurăm cadrele didactice că nu vor fi probleme, aşa cum nu au fost niciodată. Cât despre tichetele-cadou, este prematur să vorbim acum“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

 

Nu sunt bani la buget şi gata!

 

Principala problemă a cadrelor didactice din Dolj rămâne modul în care se acordă tichetele-cadou. Dacă, în unele comune, primăriile le-au dat de câte patru ori, în altele, dascălii nici nu au văzut cum arată. „Nu avem de unde să le dăm pentru că nu sunt bani. Partidele de la putere au împărţit banii între ele de parcă dascălii nu ar cotiza. Să vedem dacă putem să luăm şi noi, şi profesorii salariile, dacă putem să plătim facturile la curent şi telefoane ale instituţiilor din comună, dacă avem bani de lemne… Vreau ca la rectificare să plătim şi tichetele din urmă, iar la anul să le dăm de două-trei ori, dar să vedem ce buget avem“, a precizat Marin Marcu, primarul comunei Breasta.

Alţi edili aruncă vina pe predecesorii lor, care nu au aprobat tichetele-cadou, şi promit solemn, aşa, ca în campanie electorală, că de la anul le vor da cum scrie în lege. „Fostul primar a aprobat decât pentru două evenimente. Pentru unul s-au dat şi acum am deschis finanţarea pentru cel de-al doilea. De la anul, încercăm patru evenimente, dacă nu, trei vor fi sigur“, a menţionat Costel Pistriţu, primarul oraşului Băileşti.

 

Tichetele-cadou, motiv de invidie între dascăli

 

Nici cadrele didactice din comuna Orodel nu au primit până acum tichete-cadou, iar primarul invocă tot lipsa banilor. „Am avut o problemă cu bugetul, dar acum s-a rezolvat şi le voi da. E dreptul lor. Am stabilit că o singură dată pe an, dar poate de la anul vom face cum spune legea“, a spus Jane Vîlcomeanu, primarul comunei.

Printre primăriile codaşe la acordarea tichetelor se numără cele din localităţile Filiaşi, Cârcea, Mârşani, Dobroteşti, Apele Vii sau Moţăţei. Cum unele cadre didactice au luat deja tichete şi pentru al patrulea eveniment, celelalte sunt nemulţumite că primarii din localităţile unde lucrează nu sunt la fel de darnici. „S-a creat o animozitate între dascăli pentru că există şcoli unde s-au primit de trei ori tichete şi acum urmează cele de Crăciun. Noi încercăm să vorbim cu primarii, cu şefii de partide, cu conducerea Consiliului Judeţean Dolj, pentru că profesorii au nevoie de tichete de sărbători“, a precizat Lungulescu.

Sindicatele şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj au stabilit în cadrul comisiei paritare din luna august că vor acorda tichete-cadou conform legii de patru ori pe an: la începerea anului şcolar, pe 5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei, de Crăciun şi de Paşti. De aceste sărbători, cadrele didactice vor fi mai bogate cu câte 300 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII