15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrinde poluatorul, scoate-i ochii

Prinde poluatorul, scoate-i ochii

Dioxidul de sulf peste limita admisă, pe care l-au tras în plămâni craiovenii săptămâna trecută, a aprins spiritele între Complexul Energetic Craiova şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj.

Indicatorii Agenţiei de Mediu au fost daţi peste cap pe 13 noiembrie de o creştere semnificativă a concentraţiei de dioxid de sulf în centrul Craiovei. Între orele 13.00 şi 14.00, depăşirea a fost de aproape două ori mai mare decât pragul de alertă. A doua zi, la insistenţele reporterilor GdS, APM Dolj s-a căznit şi a emis un comunicat de presă în jurul orei 16.00, în care spunea că responsabil de poluare este CE Craiova prin cele două puncte, Işalniţa şi Şimnic. Ca factori favorizanţi, Agenţia de Mediu indica încălzirea casnică şi condiţiile meteorologice nefavorabile dispersiei poluantului. Câteva zile mai târziu, conducerea CE Craiova a emis şi ea un comunicat de presă în care dezminţea faptul că poluarea ar fi provenit de la cele două sucursale ale sale. „Instalaţiile energetice aparţinând Complexului Energetic Craiova, pe tot parcursul zilei de 13.11. 2008, au funcţionat fără fluctuaţii de sarcină, ceea ce înseamnă un nivel al emisiilor relativ constant toată ziua (…) nu CE Craiova este responsabil de aceste depăşiri, fapt constatat şi de controlul Gărzii de Mediu efectuat la ambele centrale în data de 17.11.2008, cauza trebuind căutată la alte surse de emisii de SO2. Fără a pune în vreun moment la îndoială profesionalismul specialiştilor APM Dolj, considerăm că nu este normal ca atunci când apar astfel de situaţii, specialiştii APM să nominalizeze imediat şi în prim-plan CE Craiova“, se arată în comunicatul CE Craiova.

Garda de Mediu Dolj a confirmat informaţiile din comunicatul complexului. „Garda de Mediu a verificat instalaţiile şi a constatat că acestea au funcţionat la parametri“, a declarat comisarul de obiectiv, Florin Stan.

 

Vinovat? Ba da, ba nu

 

Contactată telefonic, conducerea APM Dolj era în şedinţă, ca de obicei. Singura care a putut da informaţii a fost şefa de laborator, Virginia Bănuţi. Iar răspunsul ne-a lăsat cu gura căscată. „Nu am spus că responsabile de poluare sunt cele două CET-uri. Complexul energetic emite permanent dioxid de sulf, dar vinovate de poluare sunt condiţiile meteorologice care nu au permis dispersarea dioxidului de sulf “, a spus şefa de laborator a APM Dolj.

Pentru buna informare a cititorilor noştri, iată ce spunea APM Dolj în comunicatul de presă din 14 noiembrie, semnat de directoarea Cristiana Toma. „APM Dolj consideră că depăşirea valorilor de prag se datorează surselor fixe (Complexul Energetic Craiova – Se Işalniţa şi SE Craiova II – Şimnic) şi încălzirii casnice, precum şi condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluantului (…) Condiţiile meteorologice existente au favorizat acumularea poluanţilor la sol“, se arată în comunicatul cu pricina. Un singur comentariu mai e de făcut. După logica APM Dolj, dacă vremea nu ţine cu noi, murim cu toţii asfixiaţi. Nu contează că o unitate poluează atmosfera, iar prin asta nu spunem că CE Craiova a poluat oraşul pe 13 noiembrie. Dar, urmând aceeaşi logică, în cazul în care CE Craiova nu e responsabil, atunci cine se face vinovat de depăşirea de peste două ori a pragului de alertă? După mintea APM Dolj, vinovată este atmosfera, că nu s-a mişcat mai repede să disperseze poluantul. Doamne fereşte de ceva mai rău, cu astfel de specialişti!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS