16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Scurte stiri

Ceaţa împiedică aterizarea avioanelor în Bănie

Două aeronave, una de poştă şi alta de pasageri, aparţinând Blue Air respectiv Carpatair, nu au putut ateriza pe Aeroportul din Craiova din cauza ceţii. Avionul Blue Air care transporta colete şi corespondenţă pe ruta Craiova-Bucureşti trebuia să vină joi seară în Bănie, în jurul orei 22.30, însă condiţiile meteo nefavorabile au împiedicat aterizarea. Probleme a întâmpinat şi zborul companiei Carpatair, care venea de la Constanţa şi trebuia să aterizeze ieri- dimineaţă la Craiova. „La ora 7.00 urma să ia de la Craiova 39 de pasageri pentru a-i duce la Timişoara, însă nu a mai putut ateriza şi au plecat direct spre Timişoara. Unii pasageri şi-au schimbat biletele pentru cursa de mâine (azi-n.r.), alţii au luat trenul spre Timişoara“, a spus Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Internaţional din Craiova. Ieri, pe Aeroportul din Bănie erau programate să aterizeze alte trei aeronave, una de poştă aparţinând Blue Air şi alte două de pasageri aparţinând Carpatair. Potrivit directorului Mircea Dumitru, dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile meteo, este posibil ca aterizarea acestor aeronave să nu poată fi efectuată.

Cristina BÎŢU

Se schimbă mersul trenurilor

Noul orar de mers al trenurilor de călători va intra în vigoare începând cu 14 decembrie 2008, ora 00.01, cu valabiliate până pe 12 decembrie 2009, ora 24.00, a anunţat ieri CFR Călători, printr-un comunicat de presă

„Prin acest program sunt prevăzute, în graficul preconizat de circulaţie, 1.624 de trenuri dintre care: 324 de trenuri de rang superior, 76 de trenuri internaţionale şi 1.282 de trenuri personale, ce parcurg 200.000 km tren/zi“, se arată în comunicatul instituţiei.

CFR Călători precizează că o caracteristică importantă a ofertei de transport de călători pe calea ferată pe plan intern este stabilitatea acesteia, păstrându-se rutele tradiţionale care sunt accesate în mod frecvent de clienţii fideli acestui tip de transport. În ceea ce priveşte traficul internaţional, există legături directe spre Viena, Budapesta, Praga, Sofia, Salonic, Chişinău, Moscova, Istanbul, München, Veneţia şi Belgrad.

Adrian DINU

O nouă bancnotă
de zece lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri că va pune în circulaţie de la 1 decembrie o nouă bancnotă de zece lei, cu alte elemente de siguranţă, însă cu aceeaşi dimensiune, culoare şi aceleaşi elemente grafice faţă de cea din prezent, care va fi retrasă treptat din piaţă.

În ceea ce priveşte elementele de siguranţă, Banca Naţională a renunţat la imprimarea în relief de pe ambele feţe şi, „implicit, la imaginea latentă ce conţinea iniţialele BNR de pe aversul bancnotei, fiind utilizată doar tehnica de imprimare plană“. În plus, a fost restilizată fereastra transparentă, astfel că în locul valorii nominale „10“ au fost imprimate două pensule aurii, vizibile pe ambele părţi ale bancnotei, se arată în comunicatul BNR.

Celelalte elemente de siguranţă – ca filigranul, elementul auriu, banda iridescentă, elementul de suprapunere avers – revers, firul de siguranţă – vor rămâne neschimbate.

Noile bancnote de zece lei reproiectate din emisiunea 2008 vor circula în paralel cu cele din emisiunea 2005, care vor fi retrase de pe piaţă treptat, pe măsură ce se uzează şi devin improprii circulaţiei, a anunţat BNR.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS