22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, poluată cu dioxid de sulf

Craiova, poluată cu dioxid de sulf

Concentraţia maximă admisă în atmosferă pentru dioxidul de sulf, un gaz periculos pentru sănătate, a depăşit pragul de alertă în Craiova joi, 13 noiembrie. Agenţia de Mediu Dolj a anunţat oficialii din domeniu.

Pragurile concentraţiei de dioxid de sulf, SO2, au fost depăşite de mai multe ori joi, 13 noiembrie, în Craiova. Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj a confirmat şi ieri densitatea ridicată a gazului periculos în atmosferă. Potrivit specialiştilor serviciului de monitorizare din cadrul APM Dolj, joi „a avut loc un fenomen de creştere a concentraţiei de SO2“ şi „au fost alertate ministerul şi celelalte organisme competente în adoptarea de măsuri împotriva efectelor poluării“. Potrivit unui comunicat de presă al APM Dolj remis ieri concentraţia de dioxid de sulf din atmosferă de joi a depăşit de aproape trei ori pragul de alertă în jurul orei 13.00 Concentraţiile au fost depistate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate pe Calea Bucureşti şi pe strada Maria Tănase. APM Dolj consideră că vinovat de poluarea cu dioxid de sulf este Complexul Energetic Craiova, prin cele două unităţi, Işalniţa şi Şimnic. „APM consideră că depăşirea valorilor de prag este cauzată de sursele fixe Complexul Energetic Craiova – SE Işalniţa şi SE Craiova II Şimnic) şi de încălzirea casnică, precum şi de condiţiile meteorologice nefavorabile dispersiei poluantului (viteze mici ale vântului şi umiditate relativă foarte mare)“, se arată în comunicatul APM Dolj. Agenţia de Mediu a precizat că, după ora 14.00, gradul de poluare a început să scadă, iar apoi situaţia a revenit la normal.

Totodată, APM a cerut complexului să verifice funcţionarea instalaţiilor de producere a energiei electrice şi termice şi să-i comunice ce măsuri a luat pentru prevenirea şi limitarea poluării. În concentraţii mari, dioxidul de sulf este foarte periculos, putând provoca „dificultăţi respiratorii severe“, potrivit site-ului Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA). Expunerea pe o perioadă mai lungă, chiar la concentraţii reduse, poate provoca infecţii ale tractului respirator, se mai arată pe portalul RNMCA.

Pot fi afectaţi copiii, vârstnicii, persoanele care suferă de astm şi de alte boli cronice ale căilor respiratorii. Ultima depăşire a concentraţiei admise de SO2 în Craiova s-a semnalat în octombrie 2007, specialiştii declarând că principala cauză a fost pornirea sistemelor de producere a energiei termice, altele decât cele pe gaze naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII