12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii, şomeri în Spania

Românii, şomeri în Spania

Numărul românilor care lucrează în Spania a crescut enorm în ultimii ani, în prezent fiind peste 700.000 înregistraţi oficial, dintre care aproximativ 130.000 locuiesc în Valencia.

 

Românii au profitat de boomul construcţiilor şi astfel, potrivit autorităţilor spaniole, „au contribuit la dezvoltarea economică a Spaniei“. Dar criza contrucţiilor de aici a afectat enorm românii, în aşa măsură încât 20-30% din cei care locuiesc în Castellon sunt în şomaj, potrivit preşedintei Asociaţiei Imigranţilor din Ţările de Vest (AIPE), Angela Placsintar.

În plus, „tendinţa principală a românilor este de a se întoarce în ţară, dar pentru cei care au lucrat legal acest lucru este foarte greu, deoarece aceştia şi-au cumpărat case aici şi sunt datori la bănci“, a declarat aceasta.

Angela Placsintar consideră că nu mai este nevoie de necalificaţi în Spania şi că există cursuri de reorientare profesională, dar importanţa acestora nu este înţeleasă de muncitorii români. Rata şomajului în rândul românilor înregistraţi în Spania este de aproximativ 8% şi este în creştere. Cu toate acestea, majoritatea celor care rămân fără loc de muncă preferă să trăiască din ajutorul de şomaj decât să se întoarcă în ţară.

 

„În România, majoritatea contractelor sunt pe perioadă nedeterminată“

 

Consulul român în Castellon, Liviu Valeriu Popa, susţine că „dintre cei 1.500 de oameni care au beneficiat de programul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) mai mult de jumătate voiau să se întoarcă în România într-un cadru organizat“.

„Informaţia ANOFM există pe internet, dar oamenii, de exemplu, cei care sunt muncitori calificaţi şi lucrează pe şantier, al căror program de muncă este destul de lung, nu mai stau să caute pe internet, dacă ei deţin abilităţile necesare“, a declarat consulul român, concluzionând că trebuie să se folosească alt mijloc de informare.

Consulul susţine că „românii au venit la vârste fragede aici şi au obţinut contracte care nici acum nu există în România. Cel care avea un contract sigur, pe perioadă nelimitată, avea alt statut. Este foarte greu să le explici că în România majoritatea contractelor sunt pe perioadă nedeterminată“, a mai spus acesta.

Liviu Valeriu Popa consideră că de-abia la sfârşitul anului se poate vedea câţi români au revenit în ţară şi că rezultate cuantificabile se produc în perioade lungi. „Sunt oameni care nu ştiu care este situaţia din România, dar care spun că astă-vară, când au fost în concediu, au văzut ce se întâmplă în ţară şi au luat hotărârea ca din toamna asta sau din iarnă să se întoarcă acasă“, a mai declarat consulul român în Castellon.

 

„Totul se reduce la salariu“

 

În plus, salariul este elementul determinant, pentru muncitorii români „totul se reduce la salariu“. „S-au dus vremurile în care pentru opt ore de muncă câştigai 1.500 de euro şi pentru două ore suplimentare, pentru o duminică sau un schimb de noapte câştigai încă 1.000 de euro“, susţine consulul român. „Totodată, persoanelor cărora le este bine nu se vor întoarce“, consideră Liviu Valeriu Popa.

Potrivit acestuia, trebuie luată în considerare şi reconversia profesională: „Firmele sunt obligate să facă reconversie, ele au primit finanţare pentru acest lucru, dar nu trebuie neapărat să le găsească românilor şi locuri de muncă. Ele oferă doar o calificare“. „Se face reconversie pentru a-i trimite înapoi în România“, a mai spus consulul român.

„Problemele legate de şomaj sunt enorme. Pe piaţa de muncă din Spania nu putem vorbi de sectoare deficitare, nu mai e nevoie de forţă de muncă“, a declarat el, adăugând că „se caută multe soluţii pentru această problemă“. Totodată, Liviu Valeriu Popa consideră că „vremurile bune ale românilor în Spania s-au terminat de mai bine de un an“.

 

„Numărul românilor delincvenţi nu este mai mare decât al celor de alte etnii“

 

Pe lângă problema şomajului, altă provocare întâlnită de cei care locuiesc şi muncesc în Spania este percepţia negativă pe care spaniolii o au faţă de români şi care este în mare măsură rezultatul discursului mediatic, potrivit Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG).

Acolo unde există interacţiune între spanioli şi români, percepţia este preponderent pozitivă şi din acest motiv ASG a lansat Campania de Comunicare „Români în Europa“, care are drept scop sensibilizarea opiniei publice spaniole prin mobilizarea pieţei muncii şi favorizarea angajării românilor, prin creşterea cererii pentru forţa de muncă românească datorată calităţii, competitivităţii şi productivităţii sale. Contractul pentru implementarea campaniei, în valoare de peste 12 milioane de lei, a fost atribuit consorţiului condus de compania Saatchi&Saatchi România.

Deşi percepţia spaniolilor faţă de români nu este tocmai pozitivă, Francesco Zapater, şeful Biroului pentru străini din Valencia, susţine că „numărul românilor delincvenţi nu este mai mare decât al celor de alte etnii“.

De asemenea, Carmen Amoros, viceprimarul pentru probleme sociale din Castellon, consideră că, „deşi imaginea românilor din Castellon este foarte bună şi nu putem vorbi de o intregrare a lor, ci de o comuniune, românii nu-şi vor mai găsi de lucru aici. Este foarte complicat, nu există locuri de muncă nici pentru români, nici pentru spanioli“. În plus, aceasta a adăugat că, „dacă rata şomajului creşte, este posibil ca românii să fie nevoiţi să se întoarcă în ţară“.

Andreea STOICA

corespondenţă din Valencia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII