19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024

Bac, la coadă

S-a dat startul primei sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an. Emoţii mari, lacrimi de bucurie sau de tristeţe, uneori indiferenţă şi căldură mare – prin toate acestea au trecut mii de absolvenţi de liceu care au dat ieri primul examen oral din viaţa lor.

 

Mii de foşti liceeni au trecut ieri prin emoţiile probei orale la limba şi literatura română. Încurajaţi de părinţi, diriginţi şi prieteni, absolvenţii de liceu au venit încă de dimineaţă ca să dea examenul. Au avut de aşteptat minute bune, deoarece colegii lor aflaţi în sălile de examen au încercat să impresioneze prin cunoştinţele lor membrii comisiilor sau au stat cuminţi, în bănci, în căutarea inspiraţiei sau a unui moment în care profesorii examinatori să fie bine dispuşi. Nici ţinuta nu a fost neglijată. Băieţii au venit în cămăşi, în special albe, iar fetele au evitat decolteul şi pantalonii prea mulaţi. Alţii au venit cu flori, „ca să ia ochii profesoarelor din comisie“. „Mai facem şi pe gentlemenii, mai oferim o floare, aşa la impresie. Mai spunem o glumă bună, le luăm ochii şi le distragem atenţia şi poate scăpăm mai uşor“, şi-a dezvăluit Mihai strategia de examen.

 

Emoţii sau indiferenţă

 

Emoţiile au fost însă mari, iar unii candidaţi păreau doborâţi de ele până la întâlnirea cu profesorii examinatori. „Nu mai ştiu nimic, am emoţii mari. Nu ştiu ce o să fac, mai e un pic până intru şi deja simt că îmi e rău. Ce mă fac? E prima probă, Dumnezeule!“, a spus Cristina în timp ce se plimba agitată prin curtea Grupului Şcolar ICM 2 din Craiova. Altora prima probă le-a adus şi primul 10. „Mi-a picat Vasile Alecsandri. Exact ce îmi doream, ce îmi plăcea. Am luat 10, dar am avut emoţii foarte mari, iar când mi-au spus nota am crezut că pic din picioare. Am început cu dreptul şi sper să termin la fel“, a spus Carmen, elevă la GS ICM 2.

Alţii au fost mai relaxaţi şi o notă mică la proba orală nu i-a dezamăgit. „Şapte. N-am ştiut Blaga şi exact asta mi-a picat. N-am avut emoţii, ce rost ar fi avut? De ce să mă stresez? La alte probe pot avea mai mult noroc şi pot lua note mai mari, nu?“, a spus Cătălin, de la GS Electroputere. Aflaţi faţă în faţă cu profesorii examinatori, candidaţii şi-au găsit cu greu cuvintele şi ideile. „Haide, caracterizează-l în câteva cuvinte pe Nae Caţavencu. Cum era el?“, a întrebat profesoara. După un minut de tăcere, aceasta a reluat: „El este caracterizat chiar şi prin nume. De unde vine «Caţavencu»?“. Tăcere din nou. „De la «caţă». Ai auzit de «caţă»?“. „Nu“, a răspuns elevul.

 

Prins copiind, la oral

 

La colegiile din centru atmosfera a fost mai destinsă. Elevii nu s-au înghesuit la uşile şcolilor, ci au aşteptat în parcuri sau la o la terasă ora la care trebuia să intre în examen. „Stăm la umbră. Mai vorbim, mai repetăm şi mai scăpăm de emoţii. Mergem înăuntru cu o jumătate de oră mai devreme. Ce ai făcut? Cât ai luat?“, a întrebat o elevă. „Zece, zece, a fost simplu. Şi Miha la fel, şi Zuzu, şi Liviu. E bine, staţi fără griji“, a răspuns altă elevă care a ieşit din examen de la CN „Elena Cuza“. Fata s-a îndreptat către mama sa, care o aştepta cu ochii în lacrimi. „Bravo, gata, a trecut! Ai scăpat de una“, a spus femeia fericită.

Prima probă a examenului de bacalaureat a fost cu ghinion pentru un elev de la Liceul de Chimie „C.D. Neniţescu“, care a ratat bacul după ce a fost prins copiind. El şi candidaţii care nu vor obţine nota minimă cinci nu vor mai putea continua această sesiune a examenului de bacalaureat, organizat în 20 de centre, 16 din Craiova şi patru din judeţ, la un centru de examen fiind arondate două, trei unităţi de învăţământ.

 

Pregătiţi de caniculă

 

Proba de limbă şi literatură română oral va continua şi astăzi, centrele de examen şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj pregătindu-se de caniculă. „Am ales sălile cele mai răcoroase în care să fie examinaţi elevii, iar dacă va fi prea cald în unele, comisiile de examinare se vor putea muta. Am pregătit şi apă, iar cadrele medicale vor fi în şcoli ca să dea primul ajutor. Un pahar de apă pentru fiecare elev nu o să fie o problemă“, a explicat Luminiţa Popescu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

Pe 25 şi 26 iunie, absolvenţii de liceu vor susţine proba orală la limba modernă, iar vineri, 27 iunie, este programată cea scrisă la limba şi literatura română. Pe 1 iulie va fi proba obligatorie a profilului, iar pe 2 iulie, proba scrisă din cealaltă arie curriculară. Rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie, iar contestaţiile se depun în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie. Cei care nu vor promova examenul de bacalaureat în această sesiune se vor putea înscrie în cea de-a doua. Examenele vor începe pe 18 august şi se vor încheia pe 27 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII