15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii de la Livezeni - afaceri păguboase

Minerii de la Livezeni – afaceri păguboase

Toate afacerile iniţiate cu banii minerilor de la mina Livezeni din Valea Jiului s-au dovedit păguboase, după ce liderul de sindicat, Adrian Jurcă, nu a putut obţine profit în numele ortacilor săi. Acum minerii îşi primesc investiţia înapoi şi primii 100 de ortaci au căpătat deja cei 50 de lei pe care i-au investit la sindicat.

Preluând modelul minerilor de la Gorj ai lui Marin Condescu, Jurca a creat mai multe firme cu diverse profiluri, dar nici una nu s-a dovedit profitabilă. Minerii de la Livezeni au avut din banii lor un bar, un ziar şi o firmă, prin care au încercat să livreze plasă de sârmă pentru un contract cu CNH, dar niciuna nu a mers.

 

Barul, o afacere fără succes

 

Chiar şi în condiţiile în care afacerile cu baruri şi restaurante în Valea Jiului sunt prospere, minerilor de la Livezeni nu le-a mers. Adrian Jurcă a înfiinţat, în aprilie 2005, SC Tipo Media SRL, împreună cu o persoană fizică, un club amplasat la subsolul Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu“. Clubul, în care se spunea că s-ar fi investit 100.000 de lei, era construit sub forma unei galerii miniere, dar dotată cu plasme şi instalaţii de lumini şi sonorizare. Acolo a „incendiat“ atmosfera de câteva ori şi Laura Andreşan, însă afacerea a falimentat, chiar dacă s-au ţinut şi concerte cu artişti consacraţi.

Tot pe Tipo Media, Jurcă a înfiinţat şi un ziar, denumit „Ortacul“, şi două magazine alimentare. În prezent firma se află sub administrare judiciară.

 

Comerţul cu amănuntul, falimentar

 

Când la club s-au acumulat datorii, în septembrie 2005, după acelaşi model, sindicaliştii au creat o nouă firmă, ce avea ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al bunurilor vândute prin magazine. Sindicatul s-a asociat cu o persoană fizică, alta decât cea de la cub, dar nici afacerea aceasta nu a mers.

Minerii au încercat să facă afaceri şi cu Compania Huilei, semnând un contract prin care se obligau să vândă plasă de sârmă, dar liderul lor spune că preţurile la materia primă au explodat după încheierea contractului şi nu a mai putut fi onorat întreg contractul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS