25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMAE a câştigat la Strasbourg procesul cu un gorjean mort

MAE a câştigat la Strasbourg procesul cu un gorjean mort

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis luni, 11 martie, un comunicat de presă prin care anunţa că statul român a câştigat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

 

În comunicatul MAE se precizează: „Pe 26 februarie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat decizia de inadmisibilitate în cauza Barbu Anghelescu împotriva României“. Numai că persoana care a pierdut procesul împotriva statului român este decedată de pe 15 august 2007. Mai precis, Barbu Anghelescu, de 58 de ani, din comuna Turcineşti, judeţul Gorj, a fost ucis de un nepot şi este înmormântat în cimitirul situat lângă sediul primăriei.

În comunicatul MAE se arată că Barbu Anghelescu nu a prezentat probe pentru susţinerea acuzaţiilor: „Curtea a reţinut că reclamantul nu şi-a susţinut afirmaţiile cu elemente de probă pertinente, acesta nefurnizând nici un început de dovadă pentru a demonstra existenţa relelor tratamente şi că actele denunţate nu intră sub incidenţa articolului 3“. Era imposibil ca Barbu Anghelescu să facă acest lucru. E interesant de văzut cum i se va comunica sentinţa gorjeanului.

Conflictul în urma căruia Barbu Anghelescu a fost ucis a pornit de la câteva vaci care au intrat într-un lan de porumb. Gorjeanul a fost lovit de mai multe ori cu parul în zona capului de către Caleriu Berindei.

 

Conflict cu un echipaj de la Poliţia Rutieră

 

Barbu Anghelescu s-a plâns la CEDO de faptul că, în timpul derulării unei anchete, a fost agresat de oamenii legii.

Important de menţionat este faptul că Barbu Anghelescu a câştigat, în octombrie 2004, la CEDO, procesul împotriva statului român şi a primit despăgubiri de 7.000 de euro. În anul 1996, în timp ce se deplasa cu autoturismul, acesta a fost oprit la un control de rutină de un echipaj de poliţie. Între cele două părţi a izbucnit un conflict. Barbu Anghelescu a susţinut că a fost agresat de oamenii în uniformă, prezentând un certificat medico-legal de îngrijiri medicale, în timp ce poliţiştii au arătat şi ei că acesta i-a lovit şi că a refuzat să se supună testării cu fiola pentru a se stabili dacă a consumat băuturi alcoolice şi nici să i se recolteze probe biologice. Din aceste motive, Barbu Anghelescu a fost arestat preventiv şi a petrecut zece zile în arest, fiind acuzat de ultraj şi de refuz de a se supune testării în vederea stabilirii alcoolemiei. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Gorj la un an de închisoare, dar, în 2001, Curtea de Apel din Piteşti i-a dat câştig de cauză şi a dispus achitarea sa. În plus, instanţa de judecată a stabilit ca poliţiştii să fie cercetaţi de Parchetul Militar. În 2002, Parchetul Militar Craiova i-a achitat pe ofiţeri de acuzaţii şi a închis cazul.

 

A cerut despăgubiri mai mari la CEDO

 

Barbu Anghelescu s-a îndreptat apoi împotriva statului român, pentru că a fost arestat pe nedrept şi că a fost victima unui abuz din partea poliţiştilor.

În octombrie 2004, CEDO i-a dat dreptate şi a stabilit să i se acorde despăgubiri în valoare de 7.000 de euro pentru daunele suferite. Considerând că suma este prea mică, Anghelescu s-a adresat din nou la CEDO, solicitând daune mai mari, având în vedere că iniţial ceruse despăgubiri de un milion de euro. Însă acesta nu a mai putut să trimită probele pentru a-şi demonstra dreptatea, pentru că a murit şi statul român a câştigat procesul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU