15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEvaluarea sănătăţii - în ritm de melc

Evaluarea sănătăţii – în ritm de melc

Încă de la început, programul de evaluare a sănătăţii populaţiei porneşte cu un handicap. Taloane întârziate, calculatoare lipsă, programe greu de folosit, acestea sunt câteva dintre motivele pentru care atât pacienţii, cât şi medicii de familie sunt nemulţumiţi.

Programul pentru evaluarea stării de sănătate şchiopătează la început de drum. Calculatoarele şi softurile necesare încă nu au apărut, iar taloanele ajung cu întârziere la populaţie. Una peste alta, medicii de familie sunt sătui de probleme, iar craiovenii se plâng că analizele pe care le fac gratis sunt prea puţine.

Dr. Ştefan Popescu, director adjunct în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, a explicat că, potrivit celor mai bune preconizări, calculatoarele vor fi pe mesele medicilor în luna septembrie. Abia atunci, totul se va putea desfăşura ca la carte, fără să îngreuneze munca medicilor. „Nu s-a putut finaliza licitaţia deoarece a apărut o contestaţie şi va trebui reluată. Dacă nu vor mai apărea deficienţe, peste câteva săptămâni, calculatoarele vor fi distribuite medicilor de familie“, a precizat Ştefan Popescu.

Vestea nu i-a încântat pe cei vizaţi, care deja privesc circumspecţi sosirea calculatoarelor. Până atunci, medicii s-au înarmat cu pixuri şi au început să completeze, de mână, toate chestionarele. Prea multe nu sunt, recunosc şi aceştia, deoarece foarte mulţi craioveni nu au primit taloanele pe baza cărora pot solicita efectuarea analizelor.

Ceva mai norocoşi s-ar putea considera însă medicii de familie care au deja calculatoare. În lipsa programului necesar, aceştia pot apela la unul asemănător, pe care să-l descarce de pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Popescu a recunoscut însă că acesta le dă bătăi de cap cadrelor medicale.

 

Taloanele întârzie

 

Ieri, la cabinetele medicilor de familie, situate pe strada Olteţ, pacienţii puteau fi număraţi pe degete. Potrivit cadrelor medicale, numărul craiovenilor care au venit pentru programul de evaluare a stării de sănătate este destul de mic. Specialiştii au găsit şi o motivaţie pentru aceasta. „Unii sunt plecaţi în străinătate, dar mulţi dintre cei cu care am vorbit nu au primit acasă taloanele. Din 1.000 pe care îi am înscrişi pe listele mele, au venit maximum 30. Cei care ajung la noi se duc însă imediat să îşi facă analizele“, a menţionat dr. Cristina Luba. Doctoriţa a apreciat că persoanele trecute de prima tinereţe au fost cele mai conştiincioase şi au profitat de programul ministerului.

Mădălina Vâlcu, asistentă medicală, a precizat că din cei 700 de craioveni pe care îi are în evidenţă au venit doar 12, majoritatea fiind bolnavi cronic.

Pacienţii născuţi în luna iulie, care nu au intrat încă în posesia taloanelor, nu trebuie să se grăbească deoarece au la dispoziţie o lună pentru a-şi face analizele, care vor fi trimise la medicul de familie de către laborator. „Am primit talonul acum trei zile şi azi am decis să vin la medic să-mi spună ce trebuie să fac. Am rămas uimită să aflu că, de fapt, dacă ai până în 30 de ani, ai posibilitatea să faci maximum cinci analize. Credeam că e vorba despre nişte analize mai amănunţite de unde să se poată vedea dacă într-adevăr sufăr sau nu de vreo boală“, a spus Ileana B., casnică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII