10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubvenţii pentru fermieri

Subvenţii pentru fermieri

Ministrul Remeş a anunţat miercuri că guvernul va acorda subvenţii pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Banii vor fi plătiţi fermierilor până la 30 septembrie, iar cei pentru calamităţi până pe 31 iulie.

Anunţul făcut de ministru a derutat fermierii doljeni, pentru că în afară de banii pentru secetă nu mai aşteptau alţii decât la sfârşitul acestui an, când APIA va trebui să achite contravaloarea celor 80 de euro pe hectar, bani pentru care toţi fermierii au făcut documentaţiile cerute. Fermierii implicaţi mai puţin în politică cred că este doar un zvon. Dacă lucrurile vor deveni realitate, sfârşitul lunii septembrie este termenul până la care ar trebui încheiate arăturile si însămânţările la rapiţă şi orz. „Se aude că, în total, un hectar cultivat va primi în jur de 6 – 6,5 milioane de lei, bani în care sunt incluşi şi cei 80 de euro de la UE şi guvernul român. Eu muncesc 800 ha de pământ în zona Drănic şi banii ar fi bineveniţi. Dacă nu plouă, nu se va putea ara şi nici semăna. Doar 50 ha de teren am putut să ar pentru că pământul este atât de tare încât se rupe fierul plugului“, a spus Bogdan Iubiş, fermier.

Cine ştie ştie!

 

Unul dintre fermierii mari ai Doljului, Constantin Iancu, ştie exact despre ce subvenţii vorbeşte mai nou ministrul Remeş. „Se vor acorda subvenţii la sămânţa de grâu, rapiţă si orz. La grâu, ştiu precis că se vor da 5.000 lei/kg, iar la celelalte culturi rămâne de văzut. Fermierii vor mai primi o sumă fixă pe hectar, care nu va fi mai mică de trei milioane de lei. Aceste două subvenţii nu erau prevăzute în bugetul ministerelor şi se vor acorda ca urmare a secetei prelungite pe care a traversat-o judeţul nostru. La acestea se mai adaugă şi cei 80 de euro pe hectar pentru care toţi fermierii şi-au făcut documentele. Am primit şi banii pentru apa cu care am irigat şi, în urma calculelor, eu, care irig din treapta a treia, voi plăti 1,2 milioane de lei pentru fiecare mie de metri cubi de apă. Muncesc 2.000 de hectare de teren în zona Drănic şi Valea Stanciului şi cred că voi putea să încep un nou an agricol în toamnă“, a spus Constantin Iancu. Practic, o treime din cheltuielile făcute cu un hectar de grâu vor fi suportate de la buget în condiţiile în care pe micii fermieri îi va costa în jur de 15-18 milioane de lei, mult mai mult decât pe marii fermieri, care dispun de toată gama de utilaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS