15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSmokie - supravieţuitorii rock’n’roll-ului

Smokie – supravieţuitorii rock’n’roll-ului

Un concert cu trupa Smokie este un eveniment pe care nimeni nu şi-ar dori să-l rateze. Una dintre cele mai longevive trupe din show-bizz-ul internaţional (trupa s-a înfiinţat în anul 1966 – n.r.), Smokie s-a bucurat întotdeauna de o prezenţă masivă la spectacolele sale. Terry Uttley, singurul membru din componenţa iniţială a trupei care a dus mai departe spiritul Smokie, a avut bunăvoinţa să răspundă, în exclusivitate pentru Gazeta de Sud, la câteva întrebări.

– Ce înseamnă Smokie astăzi? Care sunt actualii componenţi ai trupei?
Trupa Smokie de astăzi, aceia care urcă pe scene în concerte, înseamnă Terry Uttley – chitară bass şi voce, Mike Craft – voce şi chitară, Mick McCornell – chitară şi voce, Martin Bullard – clape şi Steve Pinnell – baterist.

– Componenţa trupei a cunoscut, de-a lungul timpului, numeroase schimbări. Cine a venit ultimul în trupă? Cum l-aţi primit?
Mick (McCornell – n.r.) este ultimul care s-a alăturat trupei Smokie. Cântă cu noi de 12 ani. L-am ajutat cu toţii să se integreze cât mai repede şi se descurcă foarte bine, dovadă fiind faptul că este încă alături de noi.

– Eşti sigurul membru original care mai cântă în trupa Smokie. Când aţi pornit la drum?
Se întâmpla în anul 1966, în Bradford, Yorkshire. Eram eu, Chris (Norman – n.r.), Alan (Silson – n.r.) şi Ron (Kelly – n.r.). Eram colegi de şcoală şi la început ne spuneam „Essence“ şi cântam în cluburile din Bradford şi din împrejurimi. Londra era, evident, altă lume pentru noi. Îmi amintesc că Ron era cu patru ani mai mic decât noi, avea doar 13 ani atunci când am început să cântăm. Pe la începutul anilor ’70, în Germania, am făcut cunoştinţă cu compozitorii Nicky Chinn şi Mike Chapman, cunoscuţi mai ales ca „Chinnichap“, care scriseseră deja piese pentru artişti precum Mud, Sweet, Suzi Quatro şi chiar pentru Hot Chocolate. Şi, mai recent, piesa Tinei Turner „The Best“. La început, nu au vrut să colaboreze cu noi, eram tineri, necunoscuţi. I-a convins managerul nostru, într-un final. Chinnichap ne-au sugerat să ne schimbăm numele în Smokie. Şi, la sfârşitul anului 1974, începeam înregistările pentru primul nostru album „Pass It Around“, care a fost lansat în iarna anului următor.

– Care a fost primul succes al trupei?

„If You Think You Know How To Love Me“ a urcat până pe locul trei în topul din Marea Britanie. În toamna anului 1975 lansam al doilea album din cariera noastră – „Changing All The Time“. „If You Think You Know How To Love Me“ a  fost primul single de pe acest disc şi a devenit un hit în Europa. După aceea a urmat „Don’t Play Your Rock’N’Roll To Me“ şi „I’ll Meet You At Midnight“. O dată cu apariţia acestui album („Changing All The Time“), Smokie şi-a găsit stilul caracteristic, stil pe care şi-l păstrează şi astăzi.

– Aveţi în spate o carieră de peste 30 de ani. Aţi început în anii ’70, dar piesele pe care le-aţi scris în anii 2000 sună la fel de bine, sunt primite la fel de bine de public. Sunteţi consideraţi cea mai bună trupă live din Europa şi supravieţuitorii genului rock’n’roll. Cum se explică această performanţă a voastră?
Cele mai multe hituri ale noastre apăreau în anii ’70 – ’80, acea perioadă în care noi ne-am definit stilul şi am colaborat cu extraordinarii Chinnichap. Anii au trecut, stilurile muzicale s-au schimbat, s-au transformat, însă noi am continuat să scriem piese în aceeaşi manieră. Am susţinut multe concerte, am fost în contact permanent cu publicul nostru. Şi asta ne-a plăcut cel mai mult să facem: să cântăm, să fim pe scenă. Şi vom continua să concertăm atâta timp cât lumea vrea să ne vadă.

– Aveţi un public foarte diversificat. De la cei de vârsta voastră până la adolescenţi…
Da, sunt oameni din generaţia noastră, care au crescut o dată cu noi şi care încă ne ascultă cu plăcere, şi oameni care ne-au descoperit mai târziu sau de-abia acum află cine suntem. Se pare că muzica noastră place tuturor categoriilor de vârstă, ceea ce ne onorează foarte mult.

– Ne întoarcem puţin în timp, la mijlocul anilor ’70. În 1976, apărea „Living Next Door To Alice“, cel mai mare hit din cariera trupei Smokie. În acea perioadă trupa vindea milioane de discuri şi susţinea megaturnee. A fost momentul vostru de vârf. „Living Next Door To Alice“ s-a vândut, până acum, în peste zece milioane de exemplare. Şi sunteţi prima trupă care a avut o piesă în Top Ten ce a inclus cuvântul „f***“. Este piesa voastră de referinţă.
A fost scrisă tot de Chinnichap. Ei au venit cu ideea să o înregistrăm şi să o includem pe album. O scriseseră pentru o trupă neo-zeelandeză şi a fost difuzată de radiourile din Marea Britanie. Eram în studio în SUA şi, când am ajuns la refren, am început cu toţii să o cântăm. O ascultasem şi ne era familiară. Nu ne aşteptam să prindă atât de bine. În ceea ce priveşte acel vers care conţine cuvântul interzis, noi nu îl cântăm. Publicul o face pentru noi.

– Îţi plac anumiţi artişti nou-apăruţi pe scena muzicală?
Îmi place trupa Kaiser Chiefs. Din păcate, de-abia acum am descoperit-o. Îmi place muzica lor. Suntem prieteni foarte buni cu Status Quo. Am susţinut, în luna iulie a anului trecut, 12 concerte împreună în Suedia, în cadrul turneului nostru.

– Cel mai recent album de studio, „On the Wire“, a fost lansat în anul 2004, iar în 2006 aţi realizat albumul – compilaţie „From The Heart“, care a inclus trei piese noi. Intenţionaţi să înregistraţi un nou disc în curând sau veţi continua să concertaţi?

Deocamdată nu ne gândim să intrăm în studioul de înregistrări prea curând. Nu avem timp. Ne vom continua seria de concerte. Avem spectacole programate până la sfârşitul lunii martie a anului viitor. Vom cânta mai ales în Europa, dar şi în Australia.

– Când aţi venit pentru prima oară în România? Câte concerte aţi susţinut până acum aici?
Primul nostru show în România a avut loc în Bucureşti chiar de ziua mea, pe 9 iunie, în 1983. Am început petrecerea de ziua mea în Bucureşti şi am continuat-o în Sofia, unde aveam programat următorul concert. Acesta este al patrulea concert pe care îl susţinem aici.

– Veţi reveni curând în România?
Este posibil să revenim, nu ştim sigur încă. Am primit acum propunerea de a cânta în Constanţa. Vom anunţa în curând dacă se confirmă prezenţa noastră acolo, în această vară. 

Cine este Smokie?

Smokie a fost catalogată drept cea mai bună trupă live din Europa.
Piesa „Living Next Door To Alice“ a înregistrat, până acum, vânzări de peste zece milioane de exemplare la nivel mondial.
„Living Next Door To Alice“ este prima piesă care include cuvântul „f***“ ce a pătruns în Top Ten-ul european.
Primul hit la trupei Smokie a fost „If You Think You Know How To Love Me“ – numărul trei în Marea Britanie.
Smokie a avut 13 piese în Top 20 în anii ’70 şi a vândut, până în prezent, peste 30 de milioane de discuri, albume şi single-uri la nivel mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII