15.6 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFara aparare in fata propriului fiu

Fara aparare in fata propriului fiu

Terorizata de propriul fiu, o femeie din Craiova cauta in zadar sprijin. Politistii sunt legati de mâini si de picioare in fata unei legi care le permite agresorilor sa actioneze cu nerusinare, in timp ce responsabilii din institutiile publice, care ar trebui sa le ofere un sprijin femeilor agresate, ridica din umeri.


Silvia Preda este o femeie obisnuita. Lucreaza ca infirmiera la Spitalul Militar din Craiova. Si-a dorit o familie, o viata normala, dar soarta i-a oferit numai suferinta. S-a casatorit din dragoste cu un barbat pe care l-a vazut ca pe un Fat-Frumos si a adus pe lume un baiat. Numai ca visul frumos s-a spulberat la putin timp dupa nasterea baiatului, Aurel Romus Andrei. Sotul ei a devenit mai rece, apoi a inceput sa o bata. Femeia spune ca de dragul copilului a suportat totul in tacere. Aceasta greseala avea sa o coste foarte mult mai târziu.


Intre timp, copilul crestea cocolosit de tatal lui. A vazut cum tata o batea pe mama si acest lucru avea sa-i modeleze caracterul. In clasa a sasea, Aurel a renuntat la scoala si a inceput sa se invârta prin cercuri dubioase. S-a lipit de o gasca de derbedei din Brazda, a primit o porecla, Gogoasa, si s-a apucat de prostii. Mama lui spune ca a inceput sa vânda lucrurile din casa, iar banii i-a pierdut la jocuri de noroc, se droga cu aurolac, iar la un meci al Universitatii Craiova s-a luat la bataie cu jandarmii.


Amenintari


In urma cu un an, sotul Silviei a murit. Gogoasa a mostenit agresivitatea tatalui, ba chiar a reusit sa se perfectioneze in aceasta privinta. Fiul a inceput sa-si bata mama ca sa o determine sa-i dea bani sau sa o reduca la tacere atunci când il dadacea in incercarea de a-l aduce pe calea cea buna. Pâna la urma a reusit sa o domine, sa o supuna prin teroare. „Ma ameninta ca ma omoara, iar in timpul crizelor de nervi spargea orice obiect care ii era la indemâna in casa. Daca nu ii placea mâncarea, rasturna oala. Daca voia sa faca petreceri in apartament cu prietenii lui ma batea pâna fugeam de acasa. Am petrecut multe nopti pe la vecini sau colege de serviciu“, a povestit Silvia.


Femeia a chemat de mai multe ori politia ca sa o scape din mâinile fiului ei si, de fiecare data, tot ce au putut sa faca oamenii legii a fost sa il amendeze pentru tulburarea linistii publice.


Interventia politiei a reusit in schimb sa-l indârjeasca si mai rau pe bataus. Silvia spune ca baiatul i-a promis chiar ca o va omori inainte sa implineasca 18 ani, pe 1 aprilie, pentru ca, minor fiind, sa nu raspunda in fata legii pentru fapta sa.


„Ma omoara!“


Luni seara, Silvia a fost batuta din nou, dar a apucat sa cheme politia. Un echipaj de la Sectia 4 l-a amendat si de data aceasta pe Gogoasa, cu 200 de lei. Mama lui a stat toata noaptea la serviciu, iar marti si-a scos un certificat medico-legal care atesta ca avea nevoie de opt-noua zile de ingrijiri medicale in urma leziunilor suferite. In aceeasi zi a trecut pe acasa. Voia sa-si ia câteva haine de schimb. Credea ca fiul ei lipseste, asa ca a intrat in apartament. S-a inselat. A fost din nou batuta de acesta, dar a reusit sa fuga. Ranita si terorizata, femeia a incercat sa gaseasca un sprijin. Nu putea sa se ascunda iar la vecini. Poate ca oamenii aceia se saturasera de problemele ei si, oricum, baiatul ar fi gasit-o. Nici la politie nu voia sa mearga. Oamenii legii nu puteau sa o ajute mai mult decât o facusera deja.


A ajuns pâna la urma la sediul Gazetei de Sud. Plângând in hohote, s-a prabusit pe un scaun. „Nu stiam unde sa ma duc. Nu am pe nimeni. Mi-e frica sa ma intorc acasa. Ma omoara“, a spus printre lacrimi.


Directia de Munca ofera doar sfaturi


In orice tara normala, o femeie aflata in aceasta situatie ar fi avut parte de sprijinul institutiilor publice abilitate. Aici nu este posibil. Desi la nivelul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale exista un program national de combatere a violentei in familie, banii sunt aruncati de pomana. Cel putin in judetul Dolj, institutia prin intermediul careia se deruleaza programul, Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Dolj, nu face altceva decât sa ofere consiliere femeilor abuzate. Elidora Ionele, consilier in cadrul DMSSF Dolj, sustine ca exista un protocol privind violenta domestica, incheiat cu 16 institutii locale printre care Politia de Proximitate si Directia pentru Protectia Copilului, prin care femeile cu copii sunt ajutate sa se cazeze temporar intr-un centru de primire in regim de urgenta. Pentru femeile abuzate nu exista insa un astfel de centru, dar nici o preocupare serioasa a autoritatilor in acest sens. „Pentru femeile abuzate exista o linie telefonica si un avocat care poate da sfaturi juridice, dar nu avem un spatiu si nici fondurile necesare pentru a putea deschide un adapost pentru aceste femei“, sustine Eliodora Ionele. Cam la atât se reduce ajutorul pe care DMSSF il poate oferi. Nici nu e de mirare atunci ca din 2005, de când exista acest program, si pâna acum doar trei femei au sunat la numarul de telefon al Directiei de Munca pentru a cere ajutorul.


In loc de concluzie


Silvia Preda nu s-a mai intors acasa. Marti seara a plecat de la sediul Gazetei de Sud insotita de doi politisti de la Sectia 4, dupa care a luat legatura cu un avocat. Femeia intentioneaza sa-si dea in judecata fiul pentru a-l obliga sa paraseasca locuinta. Fiul ei a fost invitat in aceeasi seara de politisti la sectie, unde i-a fost intocmit dosar de cercetare penala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII