10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii cu transplant, fara medicamente

Bolnavii cu transplant, fara medicamente

Persoanele care au suferit un transplant de organe au ramas la inceput de an fara medicamentele care le ajuta sa traiasca. Incurcatura a fost facuta de CNAS, care a vrut sa economiseasca bani trecând eliberarea medicamentelor din sarcina spitalelor judetene in cea a centrelor de transplant.


Pacientii care au suferit un transplant sunt in pericol sa piarda organul primit de la donator din cauza unei decizii a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) avizata de Ministerul Sanatatii. Potrivit acestei hotarâri, bolnavii nu vor mai putea sa-si ia medicamentele de la spitalele din judetul in care domiciliaza, ci va trebui sa calatoreasca sute de kilometri in fiecare luna pâna in localitatea in care s-a efectuat transplantul. Pentru ca decizia a fost luata peste noapte (a fost emisa pe 29 decembrie 2006 si a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007), agentia nationala de transplant nu a avut timp sa finalizeze implementarea noii prevederi, motiv pentru care bolnavii nu isi pot lua medicamentele nici de la centrul unde s-a efectuat transplantul.


Functionarea rinichiului, conditionata de medicatie


In judetul Dolj sunt in prezent 31 de bolnavi cu transplant renal, aflati in evidenta clinicii de nefrologie de la Spitalul de Urgenta Craiova pâna la 1 ianuarie. Acesti oameni traiesc cu un rinichi transplantat, donat de o ruda apropiata (frate, sora, parinte, sot sau sotie). Pentru ca organismul sa nu respinga rinichiul, bolnavul trebuie ca in fiecare zi sa urmeze un tratament cu medicamente imunosupresoare. „Transplantul renal nu asigura functionarea grefei pentru o viata, ci doar pentru o perioada de 10 -15 ani. Pentru ca grefa sa reziste toata aceasta perioada, bolnavul trebuie sa ia in fiecare zi medicamente imunosupresoare“, sustine conf. dr. Eugen Mota, seful centrului de hemodializa si al clinicii de nefrologie de la Spitalul de Urgenta Craiova. Mota a mai spus ca fara acest tratament, rinichiul transplantat nu mai functioneaza, iar pacientul trebuie sa se intoarca la dializa: „Daca se intrerupe chiar si pentru câteva zile medicatia se produce rejetul cronic si rinichiul este compromis, iar bolnavul va trebui trecut din nou pe dializa“.


Economie pe sanatatea bolnavilor


Pâna la 31 decembrie 2006, bolnavul se ducea o data pe luna la Spitalul de Urgenta Craiova pentru controlul medical (de fapt o evaluare clinica si biologica) si pentru ridicarea medicamentelor. Costul medicamentelor imunosupresoare este de 24 de milioane de lei pe luna, in cazul unui transplant renal si este suportat in totalitate de Casa de Asigurari de Sanatate. Casa plateste si pentru efectuarea operatiei de transplant, care in Occident ajunge la 30.000 – 50.000 de euro si este decontata partial de sistemul asigurarilor de sanatate.


Din ratiuni financiare, CNAS a stabilit ca de la 1 ianuarie bolnavii sa nu-si mai ia medicatia de la spitalele judetene, ci sa mearga pentru controale si ridicarea medicatiei la spitalele din localitatile in care s-a efectuat transplantul renal, patru la numar in intreaga tara: Timisoara, Bucuresti, Cluj si Iasi.


In fiecare luna, un bolnav va trebui sa scoata din buzunar bani pentru a acoperi costul calatoriei dus-intors si sa stea la coada pentru consultatie si ridicarea medicatiei. „Transportul era si inainte o problema. Am avut, de exemplu, un pacient care trebuia sa vina in fiecare luna la Craiova pentru consultatie si facea eforturi greu de inchipuit ca sa-si mai plateasca si drumul, dupa ce dadea o gramada de bani pe medicamente. Bolnavul cu transplant, trebuie precizat, are si alte suferinte pentru care trebuie sa se trateze. Au fost situatii in care bolnavul respectiv a trebuit sa ramâna o zi in plus la Craiova pentru ca nu am primit la timp medicatia. Câti dintre bolnavi isi vor permite acum sa suporte costul unei calatorii in fiecare luna pâna la Iasi sau Bucuresti?“, a intrebat Eugen Mota.


Perspective sumbre pentru pacienti


Bolnavii au avut un soc la aflarea vestii ca nu isi vor mai putea ridica medicamentele de la Spitalul de Urgenta Craiova. Printre pacientii care pâna la 31 decembrie erau monitorizati aici se afla si Ioan Nica. Fost director al Combinatului Chimic din Craiova, acum in vârsta de 70 de ani, Nica a suferit ani buni de insuficienta renala si diabet. Dupa patru ani in care a fost clientul serviciului de dializa de la spitalul craiovean, a avut sansa de a i se efectua un transplant renal, iar acum traieste normal cu ajutorul medicamentelor imunosupresoare care ii ajuta organismul sa nu respinga rinichiul. Ioan Nica a aflat in urma cu câteva zile ca Spitalul de Urgenta Craiova nu mai elibereaza medicamente pentru starile posttransplant, ci va trebui sa se adreseze clinicii din Cluj, in care i s-a efectuat transplantul.


O lupta inegala cu timpul


Hotarât sa lupte pentru viata lui, Nica s-a interesat de medicamente la Cluj. A aflat insa cu stupoare ca Agentia Nationala de Transplant nu a avut timp sa puna la punct toate formalitatile necesare pentru aplicarea deciziei, motiv pentru care centrele de transplant nu vor putea sa elibereze medicamentele mai devreme de luna martie. Totul a devenit o lupta disperata cu timpul pentru supravietuire. „De la Casa de Asigurari de Sanatate mi s-a spus ca guvernantii si-au dat seama de greseala si au lucrat vineri la o hotarâre de guvern care sa permita eliberarea in continuare a medicamentelor prin spitalele judetene pâna când se va rezolva problema cu aprovizionarea cu medicamente a centrelor de transplant. Hotarârea ar urma sa apara in trei-patru zile, dar eu imi fac griji. De obicei, actele normative care apar in Monitorul Oficial intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicare, iar mie mi se termina medicamentele pe 16 ianuarie“, a spus Ioan Nica.


Daca problema nu se va rezolva peste noapte, asa cum a fost declansata, bolnavilor nu le va mai ramâne altceva de facut decât, asa cum spune Nica, „sa se intoarca la dializa sau sa mearga la Sineasca“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS