15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNumar mic de cereri pentru tratament in strainatate

Numar mic de cereri pentru tratament in strainatate

In 2006, doar doi doljeni au beneficiat de tratament in strainatate pe banii Ministerului Sanatatii Publice. Motivul il constituie numarul foarte mic de cereri si birocratia excesiva care ii determina pe oameni sa astepte câteva luni.


Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, pe parcursul intregului an s-au inregistrat zece solicitari, toate fiind solutionate. Opt persoane au primit recomandare pentru tratament in tara, iar doua fetite din Craiova, una de doua luni, cealalta de sase luni, au fost trimise in strainatate pentru a fi operate de malformatii la inima. Costul celor doua interventii realizate in Italia s-a ridicat la 14.475 de euro in primul caz si la 13.265 de euro in cel de-al doilea.


Verdictul de trimitere la tratament in strainatate il da o comisie medicala constituita la nivel national. Comisia centrala ia aceasta decizie in baza cererii beneficiarului sau rudelor acestuia si a recomandarii facute de comisia medicala locala din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica de care apartine. In judetul Dolj exista comisii teritoriale de cardiologie, chirurgie generala, medicina interna, neurochirurgie, oftalmologie si pediatrie, care analizeaza solicitarile de tratament in strainatate. Pentru alte specialitati medicale, exista comisii teritoriale in judetele limitrofe carora le sunt trimise solicitarile inregistrate la sediul ASP Dolj.


Aprobarea finala vine de la minister


Exista o comisie teritoriala pentru fiecare specialitate medicala care vede bolnavul si stabileste daca exista posibilitati de tratament in tara sau daca pacientul poate fi trimis la tratament in strainatate. In cazul in care se recomanda tratament in strainatate, recomandarea si documentele depuse de solicitant sunt inaintate comisiei centrale de la Bucuresti, iar aprobarea finala o da Ministerul Sanatatii Publice.


„In cele din urma, autoritatile medicale române cauta o clinica specializata din strainatate cu care vor stabili suma ce urmeaza sa fie platita pentru tratament si vor vira banii in contul acesteia. In nici un caz bolnavul sau rudele acestuia nu vor primi banii in mâna“, a declarat dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct managementul asistentei medicale in cadrul ASP Dolj.


Oamenii disperati nu au timp sa astepte


Sumele platite pentru o interventie chirurgicala in strainatate sunt foarte mari. De aceea si birocratia in astfel de cazuri este mare. Oamenii disperati nu pot sa astepte, motiv pentru care prefera sa se descurce pe cont propriu, apelând mai degraba la donatiile semenilor.


Toate persoanele inscrise pe lista unui medic de familie au dreptul, conform legislatiei, la tratament gratuit in strainatate, atunci când au nevoie. De intocmirea dosarului trebuie sa se ocupe medicul de familie, bolnavul sau familia acestuia. Comisia de specialitate este obligata sa raspunda solicitantului in maximum doua saptamâni. Nerespectarea termenului atrage raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz, a membrilor comisiei. In cele din urma, ASP ia legatura cu clinica din strainatate, afla costurile tratamentului si trimite dosarul pentru aprobare la Ministerul Sanatatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS