16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNastere de siameze la Spitalul de Urgenta

Nastere de siameze la Spitalul de Urgenta

O femeie din Vâlcea a adus pe lume vineri doua siameze. Un asemenea caz nu s-a mai intâlnit la Spitalul de Urgenta Craiova de cel putin 20 de ani, fetitele fiind unite in zona toracelui si abdomenului.


Filofteia Bajan, de 22 de ani, din comuna Pausesti, judetul Vâlcea, a nascut vineri, la Spitalul de Urgenta Craiova, doua gemene. Fetitele s-au nascut lipite in zona pieptului si abdomenului. In urma cu aproximativ o luna, dupa un examen ecografic, Filofteia a aflat ca bebelusii pe care urmeaza sa-i aduca pe lume au o singura inima. Sarcina era insa prea avansata pentru ca femeia sa mai poata face o intrerupere de sarcina. Vineri, ea a nascut prin cezariana, asistata de o echipa de medici de la Spitalul de Urgenta Craiova condusa de conf. dr. Nicolae Cernea. Siamezele cântaresc impreuna 3,6 kilograme, iar starea lor este stabila.


Filofteia Bajan este casatorita si mai are acasa o fetita de patru ani.


Nou-nascutele au fost stabilizate


Interventia chirurgicala prin care au fost aduse pe lume siamezele a decurs fara probleme. Pentru ca s-au nascut prematur, ele au fost introduse intr-un incubator care le va asigura necesarul de oxigen si o temperatura constanta. Medicii craioveni nu au luat pâna acum o decizie in legatura cu o posibila transferare la Bucuresti a gemenelor. „S-au nascut prematur si au o singura inima care trebuie sa sustina circulatia sângelui oxigenat pentru amândoua. Deocamdata, starea lor este destul de fragila si nu le putem face alte investigatii decât in momentul in care le vom putea scoate de la incubator“, a declarat dr. Cristina Mariana Calangiu, managerul Spitalului de Urgenta Craiova.


Separarea ar putea fi incercata in strainatate


Gemenelor li s-a facut pâna acum la spital o radiografie in urma careia s-a constatat ca au o singura inima si probabil ficatul si intestinele comune, iar in zilele urmatoare li se va efectua si un examen tomografic. Dupa efectuarea tuturor investigatiilor si cu acordul parintilor, fetitele vor putea fi transferate la alta clinica din tara, probabil la Bucuresti, unde se va putea discuta eventualitatea separarii fetitelor. Medicii sustin ca exista posibilitatea separarii siamezelor, insa va fi foarte greu de realizat. „O operatie de separare a siamezilor care au in comun mai multe organe este imposibil de realizat fara a compromite unul dintre copii. In România nu exista un spital care sa aiba experienta in separarea organelor, poate doar in strainatate, dar si acolo posibilitatile sunt limitate“, a precizat dr. Calangiu.


Cazuri rare


Potrivit conf. dr. Nicolae Cernea, nasterea de siamezi se produce in cazul in care celulele-ou rezultate prin fecundatie se divid mai târziu decât in mod normal. O astfel de situatie este insa destul de rara. Statisticile arata ca in lume se inregistreaza in medie o pereche de siamezi la 50.000 de nasteri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS