11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDunarea balteste in localitatile sinistrate

Dunarea balteste in localitatile sinistrate

In comunele doljene afectate de inundatii domneste incertitudinea. Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) sparge diguri si canale, primarii din Macesu de Jos si Cârna scot cu motopompele apa, care se intoarce in sate pentru ca in incinte nivelul apei a scazut foarte putin.


Chiar daca ANIF a largit sâmbata bresa din canalul de aductiune CA1 din incinta Bistret – Nedeia – Jiu, sperând ca apa din comunele afectate se va retrage, socoteala de pe hârtie nu s-a potrivit cu cea din teren. Acum, bresa din CA1 masoara 150 de metri, insa marirea sparturii nu pare sa „sperie“ milioanele de metri cubi de apa din incinte. In timp ce primarii se chinuie sa scoata apa din comune cu motopompele si sa o arunce in incinte, nivelul acesteia ramâne constant. Administratorul digurilor, ANIF, considera insa ca marirea breselor nu ar aduce nimic bun. „Apele se vor retrage doar atunci când va scadea Dunarea. Inteleg dorinta satenilor de a scapa cât mai repede de apa, dar rolul motopompelor era sa suplimenteze debitul de evacuare a apei din incinta, nu sa scoata apa din sat. Nu e corect sa maresti debitul de evacuare din incinta, prin crearea unei brese uriase, deoarece debitul Dunarii este inca mare, iar in scurt timp s-ar putea inunda celelalte incinte din aval. Nu stiu in cât timp se vor retrage apele din incinta, dar cert este ca apa se scurge. Momentan, diferenta de nivel dintre apa din incinta si Dunare este de 35 de centimetri“, a explicat Daniela Prodan, directoarea ANIF, sucursala Dunare-Olt.


Reprezentantii Directiei Apele (DA) Jiu au gasit explicatia pentru faptul ca apa nu da semne de retragere. „Apa din incinta este alimentata din doua parti, de Dunare, prin bresa de la Catane, si de pârâul Desnatui, care, in mod normal, se varsa in baltile de la Dunareni. Cum acestea sunt acoperite de Dunare, pârâul intra direct in incinta. Apa din sate nu se va retrage decât atunci când o sa scada nivelul in incinte, iar daca se facea bresa la inceputul saptamânii trecute puteau fi salvate zeci de case. Pentru ca s-a intârziat atât de mult, ANIF trebuie sa vina cu solutii noi pentru ca oamenii si casele lor sunt mai importanti decât digurile si canalele“, a spus Stefan Stoica, directorul DA Jiu.


Nu este vremea motopompelor


De cealalta parte, primarii incearca evacuarea apei cu motopompele, iar daca unii stiu ca este o lupta cu morile de vânt, altii se incapatâneaza sa verse apa din lac in put. „Apa nu scade si ce am reusit sa scoatem cu motopompa s-a intors la loc. Am reusit sa punem un baraj si speram ca pâna la noapte (luni noapte – n.r.) sa scoatem cât mai multe apa“, a spus Florea Cone, primarul din Macesu de Jos.


Si primarul din Cârna isi incearca norocul cu evacuarea apei, chiar daca aceasta nu da semne de scadere. „Incerc sa scot atâta apa cât primeste helesteul (incinta – n.r.). O fi acolo loc pentru apa pe care o avem aici. Nu o sa ma apuc eu sa pitrocesc apa acum, dar trebuie facut ceva“, a declarat Constantin Radu, primarul Cârnei.


Stefan Stoica a declarat ca in prezent utilizarea motopompelor este inutila si apa se va intoarce. „Apa trebuie sa se retraga gravitational, iar atâta timp cât nu va scadea in incinte nu se va retrage nici din casele oamenilor, cu sau fara motopompe“, a spus Stoica. Alti primari s-au resemnat in fata apelor si asteapta scaderea acestora pentru montarea motopompelor. „La noi apa a scazut, dar nu foarte mult. Asteptam sa instalam câteva motopompe la Plosca, pentru ca acolo situatia este dramatica. Casele cad mereu, iar in final se vor prabusi toate care sunt acum in apa“, a spus Constantin Raicea, primarul Bistretului.


Chiar daca orasul Bechet a fost inundat ca urmare a ruperii digului de aparare de la Sarata si nu prin incinta Bistret – Nedeia – Jiu, nici aici apa nu a scazut in ultimele zile. „La Bechet, apa bate pasul pe loc. Cred ca a scazut cu cel mult un centimetru in ultima zi. Asteptam sa mai scada ca sa se mai traga apa si vom instala motopompele. Acum nu are nici un rost sa le montam, pentru ca apa se va intoarce“, a declarat Constantin Oclei, primarul din Bechet.


Banii de la guvern – buni pentru arat si semanat


In timp ce autoritatile locale invata sa foloseasca motopompele, sinistratii din Cârna si Bistret stau la coada la ajutoare si la bani, iar cei din Macesu de Jos se intorc la casele lor cu barcile pentru a mai recupera câte ceva. „Sunt foarte nerabdatori sa isi ridice banii de la guvern si s-au asezat inca de dimineata la coada ca sa fie primii. E agitatie mare pentru acesti bani care nici nu sunt asa multi“, a spus Constantin Raicea. Oamenii din Bechet si Rast si-au primit banii inca de acum o saptamâna, dar acestia nu le pot aduce inapoi tot ce au pierdut. „Am ridicat gardul cu 500 de mii, cât i-am dat mesterului, si am platit oamenii care sa-mi sape via. Atât am putut face cu banii astia, ca reparatia casei costa de zece ori mai mult“, a spus Constanta Ghiorma, din Bechet. Desi casa lui sta sa cada si nu mai are curent electric de o luna, Constantin Nicolisei, de 84 de ani, din Bechet si-a platit lumina din banii de la guvern. „Nu e curent in Rast pentru ca in case nu sta nimeni, dar o platesc in continuare pentru ca nu vreau sa ramân restant si sa nu am lumina când mi-oi ridica alta casa“, a spus barbatul.


Cu milionul si jumatate primit de la guvern, sinistratii din Rast si-au arat bucata de pamânt pe care apele nu o inghitisera. „Cu banii astia mi-am pus un pogon de pamânt. Atât si nimic mai mult“, a spus Gheorghe Jianu, din Rast. Nicoleta Sperila a platit lumina si telefonul, cu toate ca in Rast nu mai este curent electric. „Am platit lumina, telefonul pentru ca nu vreau sa ramân restanta si mi-oi mai pune si eu vreodata telefon. Am dat ceva si pentru semanat, dar nu mi-au ajuns“, a spus femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU