24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGheorghe Pogea are ghinion in Gorj

Gheorghe Pogea are ghinion in Gorj

Ceea ce se dorea o vizita de lucru linistita in judetul Gorj a viceprim-ministrului Gheorghe Pogea s-a transformat in doar doua zile intr-o alergare continua pe ruta Turceni – Matasari – Seciuri – Motru. Joi dimineata, a fost vizitat SC Complexul Energetic Turceni SA, unde Gheorghe Pogea si secretarul de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, au constatat nivelul la care se afla aceasta unitate producatoare de energie electrica pe baza de lignit in privinta reorganizarii, retehnologizarii si eficientizarii procesului de productie, precum si posibilitatile de viitor ale SC Complexul Energetic Turceni. In partea a doua a zilei, s-au deplasat in comuna Matasari, pe raza careia se afla Exploatarea Cariere Jilt, unitate componenta a SC Complexul Energetic Turceni SA, unde a fost vizitata Cariera de Carbune Jilt-Sud. Dorindu-se o informare corecta si verificata in cadrul Programului de Regenerare a Zonelor Miniere grav afectate de inchiderile de mine, oaspetii din guvern insotiti de primarul comunei Matasari, Gheorghe Gaspar, au constatat la fata locului pericolul existent pe strada Dealului, unde 11 case sunt nelocuibile, fiind distruse, iar 46 sunt antrenate in alunecarea de pamânt. Cetatenii Spasiu I. Ion, Spasiu G. Ion si Horcea Gheorghe au solicitat stramutarea urgenta, intrucât cele trei case in care locuiesc au peretii fisurati si pamântul s-a scufundat cu peste un metru.


In sedinta ce a urmat, la sediul EMC Jilt, care a durat patru ore, s-au analizat cele constatate, impreuna cu factorii de raspundere din zona, ramânând sa fie comunicate masurile ce se vor aplica. Ieri-dimineata, viceprim-ministrul Gheorghe Pogea a fost nevoit sa se deplaseze urgent in zona satului Seciuri, comuna Rosia de Amaradia, unde din cele 267 de case care trebuie stramutate urgent in urma alunecarilor de pamânt au fost evacuate 182. In acelasi timp, când viceprim-ministrul se afla la Seciuri, confruntându-se cu drama a peste 500 de oameni disperati, la 150 km, pe DN 67, care face legatura intre Motru si Târgu Jiu, la poalele dealului Bujorascu, conducatorii Exploatarii Miniere Cariere Motru si ai Carierei Rosiuta supravegheau „lupta“ cu pamântul care se deplaseaza spre Drumul National 67 cu patru metri pe zi si asteptau sa soseasca viceprim-ministrul. De câteva zile aici actionau 14 buldozere si doua excavatoare de mare putere, precum si patru masini cu o capacitate de 35 de tone apartinând SC Transport Local Turnu Severin. „Halda de pamânt Gura Rogoaze in care nu s-a mai depus steril de peste un an s-a pus in miscare in urma ploilor cazute. Daca masurile luate de noi de a face o alunecare de pamânt coordonata pe valea paralela cu drumul national sau de a opri alunecarea esueaza, acest drum va fi distrus“, a afirmat directorul general al EMC Motru, ing. Vasile Cretan.


Alunecarile de teren care s-au produs de la inceputul acestui an in zonele de deal ale Bazinului Carbonifer Motru au devenit posibile in urma inchiderilor de mine sau a presiunii declansate de haldele de steril excavat. Programul de Regenerare a Zonelor Miniere afectate de inchiderile de mine prevede investirea unor sume importante pentru reabilitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS