19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajaţii Arhivelor Naţionale, protest în faţa guvernului

Angajaţii Arhivelor Naţionale, protest în faţa guvernului

Angajaţii Arhivelor Naţionale vor protesta mâine în faţa guvernului timp de două ore din cauza discriminărilor salariale la nivelul instituţiei. Alături de ei vor fi şi angajaţii agenţiilor de protecţia mediului, care au obţinut deja egalizarea salarială solicitată, dar participă la protest din solidaritate.

Din ceea ce spun protestatarii, tot ce trebuie să facă guvernul este nu să mărească cele 358 de salarii la nivel naţional, ci să le egalizeze cu cele din aparatul central.

Angajaţii Arhivelor Naţionale: Egalizare, nu mărire de salarii

„Ca rezultat al eșecurilor tuturor demersurilor întreprinse de salariații ai Arhivelor Naționale ale României, prin care s-a cerut eliminarea discriminării salariale și egalizarea la nivelul instituției, așa cum s-a întâmplat în cadrul celorlalte instituții publice prin prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 128 din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului și care se perpetuază prin Proiectul de Ordonanță pus în dezbatere publică în data de 21.05.2024 pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, și fiindcă nu putem sta pasivi la discriminarea, depopularea și deprofesionalizarea unei categorii importante de specialiști și a unei instituții fundamentale a Statului Român, aducem în atenție următoarele:

  • – Principiul care a stat la baza elaborării prevederilor Ordonanței de Urgență, și anume: recunoașterea importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceeași categorie de salariați și eliminarea diferențelor salariale existente la nivelul unei instituții este aplicabil și angajaților structurilor județene ale Arhivelor Naționale, deoarece există o diferență salarială substanțială între aparatul propriu de la București și aceste structuri;
  • – Salarizarea scăzută a dus deja la o destructurare și demotivare, mulți angajați foarte bine pregătiți, cu competențe dobândite în ani de practică și pregătire, părăsind sistemul. S-a ajuns ca majoritatea structurilor subordonate să funcționeze cu un număr mediu de 10 angajați, totalizând un număr de 358 de funcționari publici la nivelul întregii țări;
  • – consecința directă a menținerii acestei situații, asociată cu creșterea obligațiilor profesionale va fi diminuarea capacității instituționale și a calității muncii, supraîncărcare, deprofesionalizare, îmbătrânirea personalului.
  • Deprinderea competențelor necesare în domeniul arhivistic se face într-o perioadă îndelungată de timp, iar dacă nu există o motivare corectă salarială, se va crea o disoluție, fiindcă instituția va rămâne fără personal.
  • Nu putem asista impasibili la destructurarea instituției prin demotivare, lipsă de interes și facem un ultim apel la remedierea acestei situații, mai ales că impactul bugetar este nesemnificativ, căci vorbim de 358 de funcționari publici, pentru ca memoria și cunoașterea să nu fie parcate în uitare și nepăsare.
  • În consecință, Vă rugăm să solicitați modificarea textul Proiectului Ordonanței“, se arată într-un comunicat al salariaţilor de la Arhivele Naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS