19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAlesii locali au ramas fara scoala

Alesii locali au ramas fara scoala

Consiliul Judetean Dolj a hotarât sa mute centrul care pregateste autoritatile locale pentru situatii de urgenta intr-un imobil nou, aflat in administrarea sa, cu toate ca pentru vechiul sediu platea o chirie derizorie. Sediul repartizat de CJ Dolj este insa o cladire insalubra, a carei amenajare va inghiti sute de milioane de lei si care este implicata, pe deasupra, si intr-un litigiu in instanta.


Centrul Zonal de Pregatire de Protectie Civila (CZPPC) Craiova este unul dintre cele trei centre din tara care au sarcina de a instrui autoritatile locale cu privire la gestionarea situatiilor de urgenta. Desi se afla in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor si este coordonat direct de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, CJ Dolj este cel care trebuie sa asigure centrului, prin lege, un sediu in care sa-si poata desfasura activitatea. Pâna in luna august a acestui an, CJ Dolj a fost de acord sa plateasca Primariei Craiova o chirie modica, de câteva sute de mii de lei, astfel incât CZPPC Craiova sa-si poata desfasura normal cursurile de pregatire. Din luna august, când contractul de inchiriere a expirat, reprezentantii consiliului nu au mai fost de acord sa prelungeasca sederea angajatilor centrului in sediul de pe strada Fratii Buzesti. Motivul invocat de autoritati, acela ca erau nevoite sa plateasca din bani publici chiria modica, pare hilar daca tinem seama de starea actualului sediu.


CJ Dolj se judeca pentru calea de acces


Centrul nu poate desfasura cursuri in cladirea consiliului de pe strada Jiet, pentru ca aceasta nu a fost inca igienizata in mod corespunzator si nici nu exista mobilier care sa poata fi folosit de cursanti. Pe lânga aceasta, si calea de acces catre noul sediu ridica un semn de intrebare. Consiliul Judetean Dolj se judeca de ceva timp cu proprietarii, care au cerut si obtinut in instanta cladirile ce inconjoara imobilul, pentru calea de acces care trece exact prin curtea oamenilor. Colonelul Dumitru Balea, reprezentant al CZPPC Craiova, a declarat ca pentru situatia in care se afla acum centrul nu exista vinovati, dar va trebui cautata urgent o solutie. „Prin lege, consiliul judetean este cel care trebuie sa ne asigure un sediu, iar Primaria Craiova nu era obligata sa ne dea noua sediu. Cert este ca s-a gasit o solutie improvizata, din care trebuie sa iesim. S-a gasit o solutie legala, nu si morala“, a declarat colonelul Balea.


Noul sediu va inghiti câteva sute de milioane


Autoritatile judetene sunt insa de alta parere, sustinând ca situatia centrului nu impiedica activitatea angajatilor. Constantin Dascalu, vicepresedintele CJ Dolj, a declarat ca, desi centrul este vital pentru educarea alesilor locali, nu putea admite irosirea banului public, atâta timp cât CJ Dolj are in proprietate o cladire care poate deservi centrul si care va fi amenajata anul viitor. „Nu puteam sa fiu de acord sa investim in continuare bani acolo, mai ales ca aceia de la centru doreau si amenajarea sediului. Nu putem sa bagam bani intr-un sediu care nu ne apartine. De aceea i-am mutat acolo. Pentru anul viitor vom avea prevazuta in buget suma necesara pentru reabilitarea cladirii, care se va ridica la câteva sute de milioane de lei“, a afirmat vicele Dascalu. Pentru ca nu si-a putut desfasura cursurile in sediul repartizat de CJ Dolj, in lunile septembrie si octombrie ale acestui an angajatii centrului au fost nevoiti sa tina cursurile de pregatire in sala mare a CJ Dolj. In concluzie, autoritatile judetene prefera sa investeasca sute de milioane de lei intr-un sediu catre care s-ar putea sa nu aiba acces, decât sa plateasca lunar o chirie de câteva sute de mii de lei Primariei Craiova. In aceste conditii, autoritatile locale din 13 judete ale tarii si din Bucuresti nu au un loc unde sa invete ce sa faca in caz de dezastru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS