10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalApele Jiului - improprii scaldatului

Apele Jiului – improprii scaldatului

Reprezentantii Directiei Apelor „Jiu“ Craiova avertizeaza ca orice persoana care face baie in Jiu, in aval de Craiova, risca sa se imbolnaveasca, din cauza ca municipiul, lipsit de o statie de epurare, deverseaza in riu ape menajere care pot cauza poluari bacteriene


Pina in judetul Dolj, apele Jiului corespund normativelor de calitate, conform rezultatelor monitorizarii efectuate nonstop de reprezentantii Directiei Apelor „Jiu“ Craiova. „Cea mai prost functionala preparatie de carbune care utilizeaza apele Jiului – cea de la Lupeni – a fost inchisa. Mai functioneaza numai preparatia de carbune Coroiesti, de unde apele uzate ajung intii intr-un lac de decantare, apoi in Jiu, astfel ca nu sint probleme. In ultima vreme, apele Jiului au inceput sa fie din ce in ce mai curate in amonte de Craiova. Cel mai bun semn este acela al reaparitiei pastravilor“, a mentionat Constantin Cirlan, seful Biroului Gestiunea si Protectia Calitatii Apei in cadrul Directiei Apelor „Jiu“ Craiova.


Imediat ce trece de Filiasi, Jiul incepe sa se „imputa“ simtitor. Nu este vorba insa de poluatori industriali. „Nu avem in judet unitati care sa ne faca probleme in privinta poluarii Jiului. Combinatul Chimic Doljchim dispune de o statie de epurare foarte performanta, dotata atit cu treapta mecanica, cit si cu treapta biologica. La fel se intimpla, spre exemplu, si cu fosta fabrica de amidon de la Calafat, care isi purifica apele uzate inainte de a le deversa in canalizarea orasului, de unde ajung in Dunare“, explica acelasi Constantin Cirlan. Daca marile unitati economice nu influenteaza semnificativ indicatorii calitatii apei Jiului, nu acelasi lucru se poate spune despre apele menajere provenite de la populatie.


Nici o localitate din Dolj nu are statie de epurare corespunzatoare


Nici o localitate din judetul Dolj nu dispune de o statie de epurare corespunzatoare, astfel ca apele uzate, continind o mare cantitate de impuritati, sint deversate direct in apele curgatoare. Cel mai mare focar de infectie in aceasta privinta este Jiul, iar cel mai mare poluator este municipiul Craiova.


„Apa menajera din Craiova ajunge in Jiu neepurata din cauza faptului ca municipiul nu are o statie de epurare. Exista, intr-adevar, un proiect pentru o statie de epurare foarte performanta, insa aceasta este in constructie si nu se stie cind va fi data in folosinta. Nici Filiasiul nu sta mai bine din acest punct de vedere, statia de epurare de aici fiind depasita. Aceeasi situatie se intilneste si in orasele care isi deverseaza apele menajere in Dunare. La Calafat a existat o statie de epurare, dar s-a inchis. Ce-i drept, in prezent se construieste alta. La Bechet exista un decantor, situatia fiind acceptabila. In schimb, Bailestiul nu are nici o instalatie de epurare, deversindu-si apele murdare in piriul Balasan, de unde ajung in Dunare. Trist este si la Segarcea, unde iarasi nu exista statie de epurare“, a mentionat Stefan Stoica, directorul Directiei Apelor „Jiu“ Craiova.


Apele Jiului, improprii imbaierii, din cauza posibilelor poluari bacteriene


Problema apelor menajere care sint deversate in Jiu fara sa fie epurate este cunoscuta de zeci de ani. O prima incercare de rezolvare a avut-o chiar Nicolae Ceausescu, prin Decretul 414 din anul 1979, care prevedea construirea unei statii de epurare pentru fiecare oras. Decretul lui Ceausescu stipula insa o perioada de gratie de zece ani, in care administratiile oraselor sa studieze problema construirii statiilor de epurare. Deceniul s-a implinit insa exact in 1989, cind regimul ceausist a fost rasturnat, iar noua putere si cei ce s-au succedat de atunci au avut alte prioritati.


In prezent, situatia „este grava, dar nu chiar atit de grava“, dupa cum se exprima plastic specialistii Directiei Apelor „Jiu“ Craiova. „Nu avem in Dolj un bazin hidrografic cu probleme deosebite in materie de poluare. Efectele poluarii nu sint sesizabile datorita faptului ca in aval de Craiova nu avem alimentari cu apa din Jiu, ci apa riului este folosita doar pentru irigatii, indeplinind conditiile de calitate cerute pentru asemenea activitate. Cu toate acestea, nu recomandam amatorilor de asemenea distractii sa se scalde in apele Jiului in portiunea de dincolo de Podari si pina la Dunare, intrucit apa nu indeplineste conditiile de apa de imbaiere, din cauza unei posibile poluari bacteriene, cauzate de apele deversate in riu de municipiul Craiova“, a declarat Stefan Stoica, directorul Directiei Apelor „Jiu“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS