10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„PATRIA SINUCIDERII“ - cartea care il consacra definitiv pe Christian Theodoru ca poet de o neobisnuita originalitate

„PATRIA SINUCIDERII“ – cartea care il consacra definitiv pe Christian Theodoru ca poet de o neobisnuita originalitate

Volumul de versuri „Patria sinuciderii“ de Christian Theodoru – aparut in Editura Scrisul Românesc, colectia Orfeu, si tiparit la Tipografia de Sud – va fi lansat pentru prima oara marti, 31 mai, incepind cu ora 12.00, in amfiteatrul Colegiului National „Elena Cuza“ din Craiova. Cartea va fi prezentata de criticii literari Marin Besteliu, Constantin M. Popa, Ion Buzera, Gabriel Cosoveanu si scriitorul Lucian Cherata, presedintele Fundatiei Culturale „Ion D. Sârbu“ din Craiova. Este posibil ca unii critici sa lipseasca sau alte personalitati ale literaturii române sa fie prezente. Nu stim daca autorul va da curs si altor solicitari pentru lansarea cartii sale si in alte institutii de cultura din Craiova si din Bucuresti, insa este cert ca una dintre lansari va avea loc vineri, 3 iunie, incepind cu ora 17.00, la sediul redactiei Gazetei de Sud, din strada Cimpia Islaz, nr. 97.


Christian Theodoru, un poet inconfundabil despre care Nicolae Manolescu este convins demult: „Ar fi o revolutie daca ar fi introdus in manualele de liceu!“


In urma cu aproape un deceniu, colegul nostru, Ilie Constantin – al carui pseudonim literar este Christian Theodoru – isi lansa primul volum de poezie, „Bobul de punct“, in amfiteatrul Colegiului National „Sefan Velovan“ din Craiova. Cartea a fost prezentata de ilustrul critic literar Nicolae Manolescu, cel care i-a scris postfata, impreuna cu alti doi critici literari, Eugen Negrici si Marin Besteliu. Lansarea volumului de debut a coincis cu o conferinta pentru revizuirea manualelor de limba si literatura româna pentru liceu, la care au participat aproape toti profesorii de româna din Craiova, autori de manuale, scriitori, critici literari, profesori universitari, elevi si studenti. A fost imposibil sa-l convingem pe autor (Milu, cum „tipam“ noi la el) sa-si dea acordul sa publicam adevarul spus despre creatia sa de cel mai important critic din ultima jumatate de secol, asa cum l-a cuantificat Mircea Mihaies pe Nicolae Manolescu. A fost categoric: „Nu. Colegi de breasla, de la alte ziare, vor interpreta ca imi fac reclama singur, ca am dorinta stenica de a iesi din anonimat. Este de preferat sa scrie despre mine criticii literari in revistele de specialitate“. Bineinteles ca s-au scris numai cronici favorabile despre volumul de debut, pentru toti, cartea fiind considerata mai putin obisnuita. Nici de data aceasta, dupa atitia ani, n-a dorit sa publicam nimic despre el, din aceleasi motive. Noi nu ne propunem sa facem aprecieri critice, insa, in urma documentarilor insotite de probe audio, video etc. – de la debut – consideram ca ar fi nedrept sa zboare in eter aprecierile lui Manolescu si sa nu ramina consemnate undeva. Citam doar un fragment din expozeul ilustrului critic literar Nicolae Manolescu despre poetul Christian Theodoru, la lansarea primei carti:


„Aveti in fata dumneavoastra un poet, Christian Theodoru, care s-ar putea sa fie in manuale, sa dea Dumnezeu, in generatia viitoare. De asemenea, in sala mai este poetul Ionel Ciupureanu, un bun poet. Asta e soarta poetilor. Sa nu fie vazuti. Ce-ar fi ca in manualele alternative sa punem niste poezii de Christian Theodoru sau de Ciupureanu? Evident, ar fi o revolutie. Si eu cred ca e normal sa fie asa. S-ar putea intimpla ca poezia, de altfel interesanta, foarte originala si ciudata a acestor oameni sa spuna foarte mult celor mai apropiati de virsta lor, decit noua, care sintem acum formati in alt spirit. S-ar putea sa se-ntimple ce s-a intimplat, mi-aduc aminte, cu Nichita Stanescu, in anii ’60. In 1966, am fost intr-o scoala, la un cenaclu. Si s-au citit niste poezii care sunau ca poeziile lui Nichita Stanescu. Plutea in aer Nichita. N-as putea sa-mi explic de unde. Pe unde venise duhul batrinului rege Hamlet. Plutea pe undeva, pe acolo. Toti scriau ca Nichita Stanescu. Nu pot sa bag mina in foc ca macar unul dintre ei nu citise, ca nu se produsese un fel de epidemie. Se aprinsesera unul de la altul si se imbolnavisera toti de nichitastanescianism. Le placea. Atunci, le-am dat o carte de-ale lui si le-am citit din ea si au fost entuziasmati. Cei care nu intelegeau nimic erau profesorii. Trei, patru ani mai tirziu, Nichita era in manuale. Ei bine, de aceea eu va spun ca poetul Christian Theodoru sa intre in manuale. Si Ionel Ciupureanu. Uitati-va atenti de pe-acum la volumele lor, sa nu aveti surprize. Ca s-ar putea sa va fie foarte greu sa explicati mai tirziu cum este cu «Bobul de punct»“.


Flerul nostru ne spune ca poetul Christian Theodoru, colegul nostru, a oferit cea mai subtila capcana nu doar profesorilor, dar si criticilor, lasind sa treaca atitia ani pina la aparitia volumului „Patria sinuciderii“. Ce mai pot explica profesorii cum este cu „Bobul de punct“? Cita dreptate a avut Manolescu…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS